Jonas 19 år

  Hej, jag heter Jonas Andersson och är intresserad på läsa tekniskt basår på chalmers. Jag har färdig gymnasieexamen från teknikprogrammet och läst 2500 poäng och godkänt i alla ämnena, även matte4 kemi1 fysik2 osv. Då meritvärdet inte räknas in har jag jämförelsetalet 14,48 rakt ut från gymnasiet (ingen komvux). Då undrar jag bara om vad som är det bästa tillvägagångsättet för mig att komma in på basår. Om jag läser komvux, t.ex biologi 1 och får A I det ämnet, kommer mitt jämförelsetal ökas då (och därmed kunna söka in med det nya jamförelsetalet till basår)? Har sett att de har BITB och BIITB men förstår inte riktigt hur det funkar. Tack!!//Ludde

  2 Svar

  Vägledare Anonym SYV

  Hej på dig!
  om du i ditt examensbevis inte har betyg i Biologi1 (biologi ingår inte som obligatoriskt ämne på gymnasiets teknikprogrammet) - då kommer inte betyget i biologi1 spela roll (det kommer inte räknas in) med undantaget att i fall just biologi1 krävs för just den högskoleutbildning du söker till (alltså, som särskild behörighet).
  *****
  Om du har godkända betyg i alla kurser från teknikprogrammet, varför har du som mål att komma in på BASÅRET? Det är väl en riktig högskole-/universitetsutbildning du vill gå?
  Basåret är en för-utbildning; den är tänkt i första hand för dem som gick fel program på gymnasiet, alltså kanske gick samhällsvet. eller ekonomiprogrammet men sen kom på att de vill bli civilingenjörer till exempel och så har de inte läst fysik, kemi eller tillräckligt mycket matte...

  • Jonas

   Ja, jag vill gå på en riktig högskole-utbildning. Dock har jag för låg jämförelsetal för att komma in på t.ex maskinteknik eller liknande. Därför är mitt enda val komvux (eller högskoleprovet, men det är en annan diskussion). Undrar bara om jag kan höja mitt nuvarande jämförelsetal för att komma in på TEKNISKT BASÅR på något sätt? Kanske att då man bara läser matte fysik kemi på basår, så kan jag göra prövning på kemi 1 på komvux så jag får ett högre betyg än vad jag har nu och då på det sättet öka jämförelsetalet för att söka in till tekniskt basår. Funkar det?

  • Anna Tänker du på Platsgaranti Efter tekniskt basår? Eller på vilket sätt kommer du in på Maskinteknik eller liknande Efter basåret? ... Gör högskoleprovet. Om du ej har A betyg i matematik 1c, 2c och 3c - kan du genom prövningar i lättare kurser: matematik1a, 2a och 3b höja ditt meritvärde/jämförelsetal.
  • Anna Om du t.ex har C betyg i matte 1c, 2c och 3c och får A betyg i matte 1a, 2a och 3b (vilket du kan göra genom prövningar) - höjer du ditt jämförelsetal med + 0.6. Jag skulle också se om du kan få fler Meritpoäng; för godkänt betyg i engelska 7 får du + 1.0 meritpoäng; Detta om Chalmers till utbildningen "maskinteknik" accepterar meritpoiängen, så klart... man får ta och kolla upp det noga.
  • Jonas Ja, platsgarantin där ja. Jag har läst matte 1c/2c/3c/4, och om vi tar ett exempel fick jag C i matte 1c. Kan jag då välja att göra prövning på matte 1a på komvux (och få ett A) för att då höja mitt generella jämförelsetal för ansökan till tekniskt basår?
  • Anna Ja, det kan du göra. Du kan också göra prövningar i matte 2a och 3b. för varje "steg" i en 100p.kurs får du + 0.1 i höjning av Jmt (jämförelsetalet).
  • Anna Gör prövningar och också högskoleprovet och sök också både till Basåret och till "vanliga utbildnigar" också; till Högskoleingenjörsprogrammet (kandidat, 3 år) i Maskinteknik är antagningsgräns på Chalmers betydligt lägre än till Civilingenjörsprogrammet.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  jag kan inte riktigt förstå - varför du vill komma in på Det tekniska basåret... Hoppas du på Platsgaranti?
  Annars, så kan det vara mer framgångsrikt att både göra högskoleprovet och försöka samtidigt höja ditt meritvärde. Det ser ut som att det går att medräkna meritpoängen om man söker till andra utbildningar på Chalmers, än just TB, tekniskt basår...
  I så fall får du + 1.0 för godkänt betyg i engelska 7; och du kan få ännu + 1.0 för godkänt betyg i matematik5 och ännu + 0.5 för matematik specialisering eller för moderna språk3 och på så sätt få max i merit, som är 2,5.
  Nu har du, enligt info i din fråga - nästan 15 i jämförelsetal och det är lägre än vad som brukar krävas för att komma in på Masinteknik på Chalmers.

   

  Det tar ett läsår att läsa tekniskt basår... du kan då kanske "i stället" satsa på att läsa engelska 7 och moderna språk 3 på komvux samt matematik 5.
  Meritpoängen, som verkar medräknas till de "vanliga utbildningar" på Chalmers (som inte är basår/förutbildning) - höjer mycket.
  Om du idag har ca 15 och får max i merit blir det då 17.5 i stället. Och om du samtidigt genom prövningar höjer matte-betygen - blir höjningen ännu större.

  Ang. platsgaranti
  Du får kolla det noga. Villkor kan ändras. Om du ex. läser basåret läsår 2020-2021 och vill komma in på ett "vanligt" program till hösten 2021, dvs om 2 år ... så vet ju ingen idag om de kan fortfarande erbjuda platsgaranti; man vet inte på så lång sikt ens vilka program som kommer att starta då. utbildningsutbud förändras... nya program kan starta och "gamla" läggas ner... Att försöka höja ditt meritvärde och/eller satsa på högskoleprovet - tycker jag är en säkrare väg in på en högskoleutbildning.

  Många lärosäten tar inte in på basåret om man redan har godkända betyg i de kurser som läses på basåret. Chalmers bryr sig inte om det - i alla fall än... men de kan ju också ändra sig... Hur kan vi veta att de även till hösten 2020 fortsätter ta in på basåret med redan godkända betyg i de kurser som läses på basåret?

  • Jonas Hej, väldigt tacksam för de detaljerade många svar jag fick! Tror jag satsar på att försöka komma in på utbildningar direkt. Har en fråga om matte5 då jag nu har 1,5 i merit (eng7, tyska3). Det skulle betyda om jag läste matte5 på komvux att jag skulle få full merit 2,5. hur det räknas med i mitt generella värde då när jag söker in till utbildning, då behörigheten går upp till matte4 i t.ex maskinteknik? vad händer då med betyget som jag får på matte5 vid komvux?
  • Julia I Examensbeviset ändras inget, men du skickar även betyget i matte 5 till antagning.se när du söker till en högskoleutbildning och då i BII, kompletteringsgruppen, kommer du placeras med det Högre meritvärde, som du får genom matte 5. Hur mycket höjningen blir, beror på hur högt betyg du får i Matte 5. Du vinner på att ha så högt betyg som möjligt även i Matte 5; därför kanske det är "lönt" att samtidigt som du läser matte 5, göra prövningar i de lägre mattekurserna - då repeterar du ordentligt; du vinner alltså på att ha så höga betyg som möjligt i alla kurser.
  • Julia Om du idag har meritvärde på ca15, och t.ex får A betyg i matte 5 - blir höjningen på + 1.2 (1.0 meritpoäng och + 0.2 i höjningen av jämförelsetalet); men även E betyg gör en "bra" höjning, nämligen på + 0.8 (1.0 meritpoing och sänkning i jämförelsetal på ca - 0.2 pga du har snitt i dina betyg som är högre än E).
  • Jonas Ok, då har jag två frågor till det. 1. När kan jag se antagningspoängen för de olika program som chalmers har 2019? Hittar bara hittils 2018 och tidigare. 2. Om jag väljer en 3-årig kandidatutbildning och sen vill studera 2 år extra efter de klarade 3 åren (civil), hur funkar det? Är väldigt sugen på maskin/mekatronik-utbildningarna...
  • Mikael När antagningen är genomförd helt och hållet och de hinner föra in resultat - i oktober kanske... kommer antagningsstatistik för antagning till HT-19.
  • Mikael

   Ang.masterprogram - som man kan söka till efter 3-åriga kandidatprogram... på så lång framförhållning som 3 år framåt - vet man inte vilka masterprogram som ska erbjudas. Prata med studievägledare på det lärosäte du vill läsa på - så kanske de vet lite mer... men det finns, allmänt sett, ingen garanti på att kunna läsa mer efter 3-årigt program, därför att man ska först hitta vad man kan söka till och sedan också lyckas komma in; du kommer konkurrera om plats och det kan inte garanteras att du vinner i konkurrensen.
   Om du är säker på att du vill läsa i fem år - försök komma in på civilingenjörsprogrammet, som är 5-årigt; du kan söka till 5-årigt program i första hand, och till 3-årigt program i andra hand; om du kommer in på det 3-åriga program, kan du under "resans gång" försöka byta till det 5-åriga programmet... men det kan inte garanteras att det lyckas.

  • Jonas Okej jag har en till fråga! Om jag kompletterar ett betyg tex ma1 C från B till A. Hamnar jag då i kompletterings ”polen” om jag skulle söka inte till en högskola/universitet? Eller måste jag läsa upp ett helt ämne från F till godkänt?
  • Anna I matte ett vinner du mer på att skaffa betyg i matte 1a (lättare att få högre betyg). Men oavsett vilken kurs du höjer betyget i, prövas du med det högre meritvärde i BII samtidigt kan du prövas även i andra grupper.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Pluggtrött 21 år

   Samhällsprogrammet "kärnämnen"??

   Hej! Jag har gått Samhällsvetarprogrammet, och har en sådandär "U" kurs på mina betyg, så jag har 2600 poäng i helhet, inte 2500. Det gick inte så jättebra i gymnasiet så jag studerar nu på Komvux och har läst upp 2/7 betyg hittills. Jag har två sk. "kärnämnen" som fattas vilka är...

   Milla SYV: Hej!om du vill få ut Examensbevis från komvux, måste du göra Planering mot examensbevis med SYV på komvux.Om du är pluggtrött, vill du verkligen plugga efter det att du får ut... Läs hela svaret
  • Nikolai 18 år

   Hur blir man antagen till yrkeshögskola?

   Behövs det godkänd betyg i Svenska 3 för att plugga i yrkeshögskola?

   Milla SYV: Nej, inte nödvändigtvis.Behörighet till yrkeshögskola är att man har "gymnasiekompetens" (för allmän behörighet) men sedan kan det krävas vissa utvalda specifika... Läs hela svaret
  • åsa 53 år

   Kan man hamna i både urvalsgrupp BI och BII?

   Dottern vill komma in på arkitektprogrammet. Ligger precis på gränspoäng i urvalsgrupp BI. Om hon gör en prövning i ett par kurser, hamnar hon då i både urvalsgrupp BI med gamla betyget och BII med de nya poängen? Eller hamnar hon bara i urvalsgrupp BII med det nya kompletterade betyget?

   Julia SYV: Hej Åsa,jo, om man genom en komplettering höjer sitt meritvärde (men var behörig redan innan komplettering) - så blir det precis som du säger:man prövas i BI, direktgruppen med... Läs hela svaret
  • emma 15 år

   Hur mycket tjänar en makeupartist?

   Hur mycket tjänar en makeupartist och hur blir man e professionell makeupartist?

   Julia SYV: Hej Emma,på https://www.framtid.se/yrke/sminkor-make-up-artist ser man en uppgift om lönen (medellönen, som man kanske får efter 15-20 år i yrket) på nästan 25.000 kr i... Läs hela svaret
  • emma 15 år

   Kan man få jobb inom makeup och stylist utan en gymnasieutbildning?

   Hej! Jag undrar om man i framtiden kan få jobb inom t.ex makeup och stylist, UTAN en gymnasieutbildning? Kan man göra kurser / köpa kurser från en stylist bransch och sen få ett så kallat diplom för att ha blivit utbildad till en professionell...

   Julia SYV: Hej Emma, yrket Sminkör (make-up artist) är i Sverige icke-reglerat; vilket betyder att arbetsgivaren får fritt bestämma vem hen anställer. Om du startar "eget",... Läs hela svaret
  • Susan 16 år

   Varför har min reservplats blivit sämre?

   Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

   Milla SYV: Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
  • Kim 18 år

   Vad ska jag göra för gymnasiearbete??

   Det närmar sig skolstart och jag ska bestämma vad jag vill göra för gymnasiearbete. Går teknik med inriktning arkitektur och skulle gärna vilka göra ett arbete inom skandinavisk inredning/design men kan inte komma på någon lämplig frågeställning. Kan ni hjälpa mig?

   Milla SYV: Hej KIM,nu är inte SYV expert på arkitektur eller inredning,,, men jag skulle t.ex undersöka:_ på vilka sätt skiljer sig just Skandinavisk design från de övriga?- vilken inriktning... Läs hela svaret
  • Armando 16 år

   Vad händer efter ett år av induktionsprogrammet?

   Jag undrar om man får söka till gymnasium som man gjorde när man gick i 9an eller om man måste gå kvar i skolan man gick i när man gick i indruktionsprogrammet?

   Milla SYV: Hej Armando,man kan efter en tid - t.ex ett år eller två - på IM:introduktionsprogrammen - söka till andra gymnasieskolor; man  behöver inte fortsätta gå på samma gymnasieskola, nej.VänligenMilla syv
  • emma 15 år

   Måste man ha en gymnasieutbildning för ett yrke?

   Hej! jag är en tjej på 15 år som haft mycket problem i skolan och därför fått F i allt, jag har missat väldigt mycket på grund utav psykisk ohälsa och andra saker som hänt i mitt liv. Jag slutade gå i skolan i 5an och ska börja 9an nu till höst, jag har självklart varit där till och från men...

   Milla SYV: Hej Emma; jag vill börja med att skriva om att man i Sverige får jobba från 13 års-åldern (en gammal regel, när det var ganska vanligt att man som väldigt ung fick... Läs hela svaret
  • karla 24 år

   Räknas engelska (grund) 3 o 4?

   Hej! jag slutade gymnasiet och jag hade inte läst engelska grund. Jag blev klart med grund alltså 3 o 4 på komvux för länge sen och just nu håller jag på med engelska 5. Jag undrar om poängen från engelska 3 och 4 kan räknas med för examenbevis.

   Milla SYV: Hej Karla,Engelska 3 och 4 är Grundskolekurser;Det är GYMNASIEKURSER som ingår i examensbevis. För att examensbevis ska vara Högskoleförberedande måste man, inom engelska ha godkända... Läs hela svaret
  • Kevin 17 år

   Får jag gå om trean?

   Hej, Jag ska börja det tredje året på gymnasiet. Jag lider av en svår depression och ångest vilket leder till att jag vet att det kommer gå väldigt dåligt för mig i skolan. Min fråga är om jag kan ta ett år...

   Anna SYV: Hej Kevin;jag råder dig söka behandling och då kan du också samtidigt få läkarintyg.Läkarintyg eller Intyg från en Psykolog kan vara till stor hjälp när man ska hävda sina... Läs hela svaret
  • Taleb 20 år

   Chalmers högskola/Göteborg universitet?

   Hej jag undrar om man kan ändra linje från Göteborg universitet till Chalmers under första året om det går att ändra från kemi kandidat till kemiteknik eller måste man göra högskoleprovet tack för svar.

   Anna SYV: Hej Taleb. ta gärna kontakt med studievägledare på den utbildningen som du vill byta till... När du skriver "ändra linje" menar du att du vill hoppa in i en pågående utbildning -... Läs hela svaret
  • Oskar 14 år

   Gymnasium i Australien?

   Hej, jag är 14-årig kille (2005) som just nu går nian i Sverige. Jag har hoppat över en klass, därför går jag i nian. Min familj kommer antagligen att flytta till Australien när jag slutat nian. Stad är inte bestämt än. Jag undrar vad det finns för alternativ för min gymnasiegång där, vi flyttar...

   Anna SYV: Hej Oskar,du har olika alternativ -1. Korrespondensgymnasiet - svensk gymnasial utbildning på distans;2. IB-programmet (ett internationellt program)3. "lokal" utbildning i Australien - här måste du få reda... Läs hela svaret
  • Maria 19 år

   Personligt brev, tips och råd?

   Kan någon titta och ge mig tips på förbättringar? "När jag såg eran annons om ett jobb på _____ kände jag att det passade in på mig direkt, har alltid velat arbeta i fjället och att jobba med dagligvaror är något som jag...

   Anna SYV: Hej Maria,hur man skriver ett personlig brev handlar i mångt och mycket om "tycke och smak". du kan vända dig till arbetsförmedlingen; de har stor erfarenhet i den frågan...Personligen, skulle jag... Läs hela svaret
  • Hanna 21 år

   Vidareutbilda sig till ämneslärare?

   Hej! Jag kommer snart bli färdig med min högskoleingenjörsexamen i skog- och träteknik på lnu. Jag har dock under min studietid länge gått i tankarna på att vidareutbilda mig till ämneslärare i åk 7-9, men jag är rädd att...

   Anna SYV: Hej,utifrån info i din fråga så tror jag du i första hand är intresserad av KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.90 högskolepoäng i huvudämnet  - vad gäller matte,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga