Anders 50 år

  Jag har arbets och organisationspsykologi med 20 poäng, statsvetenskap med 40 poäng samt pedagogik omfattande 60 poäng. Har jobbat i tjugo år som lärare (3 år), projektledare (7 år), studiecoach och administratör större delen av tiden. Det står stilla för mig helt nu. Jag är femtio år och vill inte gå i skola flera år igen. Hur kan jag agera? Jag arbetade som husbyggare, en utbildad, mellan tredje augusti 1987 och sista juni 1992 (total anställningstid). Kan det användas för yrkeslärarutbildning?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anders,

  För att bli behörig yrkeslärare måste man skaffa sig en Yrkeslärarexamen, på minst 90 högskolepoäng (tre terminers studier på högskolenivå på heltid).
  Så, om du vill bli Behörig, så måste du vända dig till de lärosäten som utfärdar just Yrkeslärarexamina. Det är deras bedömning som gäller om vad du behöver komplettera med för att kunna ta ut examen.
  ***
  Jag tänker samtidigt på andra möjligheter:

  - söka jobb som Obehörig lärare; det är lärarbrist och i avsaknad av behöriga lärare, kan en obehörig lärare få anställning (problemen här kan vara: obehöriga lärare får ej sätta betyg; och för dig kan det bli så att du får jobba i några år men sedan kommer en behörig lärare och "tar ditt jobb" - så blir du arbetslös, när det ändå är rätt många år för dig kvar till pension); då tänker jag så här: om du får jobb som obehörig lärare, försök då snarast möjligt komma in i ngt projekt för att bli behörig - projekten kan ha olika namn och vara med "lokal anknytning" (alltså gälla för en viss stad, t.ex)


  och
  - gå kortare utbildningar, t.ex en yh till lärarassistent. Yrkeshögskoleutbildningar (YH) till lärarassistent är på ett år, om man läser på heltid. Se gärna en lista på yh-till lärarassistent på yhguiden.se/lärarassistent

  • Anders Om man nu inte väljer skola och lärare?
  • Anna Undrar du vilka andra jobb du kan få med den bakgrund du har?
  • Anna Om du är 50 år, har du fortfarande ( i några år till) möjlighet att få studiemedel. Reglerna för studiemedel kan ändras, men som det är nu så är det - som längst - till sista dec det året man fyller 56 som man kan få Bidragsdel; Låna får man sluta ännu tidigare... Vad jag menar är att du fortfarande i några få år har möjlighet att läsa med studiemedel. Den möjlighet du kanske ska använda dig av. Det är, alltså, mycket "värre" att bli arbetslös när man är 56 år och ej längre kan läsa (pga ekonomin ej tillåter det). och så har man som 56åring ändå minst 10 år kvar till pension... Då är det kanske bättre att läsa till t.ex yrkeslärare nu, när du fortfarande kan få både bidrag och även låna pengar av CSN. Som behörig lärare lär man inte bli arbetslös. Det är i alla fall vad alla prognoser säger.
  • Anders Samtidigt måste man fortsätta betala på skulden även efter pensioneringen. CSN, nja. Tänkte dra ned litet på tempot och hålla mig till vanlig heltid. Kan villkoren i skolan.
  • Ludmila Bra att du kan villkoren i skolan. Det är du som bestämmer vad du vill göra. du vet också att det ej finns ngt jobbgaranti i Sverige och varje arbetsgivare bestämmer själv vem hen anställer. Ingen SYV eller ngn annan kan säga - gå den här utbildning eller sök de här jobben, så får du "ditt på det torra" fram till pension. För att hjälpa dig fatta (för dig) Rätt beslut, boka tid med SYV på komvux; kika också på många olika yrken på www.framtid.se - för att du kanske "snubblar" där över ngt. yrke som du inte tänkte på men inom vilket du vill skaffa dig utbildning eller kanske kan få jobb även utan någon mer utbildning.
  • Anders Tack ska du ha. Det jag tänker mest på är om jag kan använda det jag kan redan, befintlig erfarenhet, för något framöver. Mellan 18 och 23 jobbade jag med bygg men utan formell examen. Det var heller aldrig hela fem år vilket vanligen krävs för yrkeslärare. Jag har jobb just nu men trampar vatten. Kan visst tänka mig att läsa bredvid men vill inte återupprepa det jag redan läst.
  • Mikael Jag har nu skrivit ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anders,

  jag ser i din fråga att du även har arbetat som husbyggare. Så, kanske yrken inom Fastighetsbranschen skulle vara ngt för dig - bovärd/husvärd, fastighetsansvarig, uthyrare eller ngt. annat fastighets-yrke
  Eller kanske kan du utbilda dig till bygglovshandläggare ? Det är en yrkeshögskoleutbildning. Exempel - den här yh är på 1,5 år på distans. Och den här - också (1,5 år Distans). Att utb.är på distans gör att du behöver inte flytta och att du kanske kan slippa låna pengar, om du kan jobba vid sidan av studier.
  ... och den här yh till bygglovhandläggare går på 75% av studietakt - då är det lättare att få tid att räcka om man ska jobba vid sidan av studier.

  • Anders Tack för det! Ska titta på fastighetssidan.
  • Anders Hur ser det ut med fastighetstekniker?
  • Anna https://www.framtid.se/yrke/fastighetstekniker
  • Mikael

   Yrket Fastighetstekniker är, precis som majoritet av yrken i sverige, icke-"reglerat"; alltså arbetsgivaren får anställa vem hen vill. Det finns några yrkeshögskoleutbildningar, ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/drift-och-fastighetstekniker-hermods-karlskrona - https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/drift-och-fastighetstekniker-hermods-orebro och https://www.yhguiden.se/utbildning/fastighetsakademin/drift-fastighetstekniker-gbg och https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/drift-och-fastighetstekniker-hermods-ostersund som visar mycket goda resultat i att "ge jobb" direkt efter utbildningen. 
   Kika gärna på listan (presentationer av yh-utbildningar) på yhguiden.se/resultat?Education.text=fastighetstekniker

  • Mikael

   Du får givetvis söka jobb som fastighetstekniker redan idag; vi blir glada om du får anställning. Arbetsgivare väljer honom/henne av alla sökande som hen tror passar bäst; vilka andra som kommer söka samma jobb, vet vi inte. Sök alla jobb du vill ha.

  • Anders Har ibland funderat på vad man skulle kunna göra om man vill ut på sjön. Styrman, vad gäller då?
  • Anders Det har förespeglat mig att ta en sk vägledarutbildning fler gånger. Kan jag på något sätt ha nytta av det jag hittills läst och arbetat med i så fall?
  • Julia Om du med vägledareutb. menar att bli Studie- och yrkesvägledare, så är det ett "icke-reglerat" yrke och arbetsgivare får anställa vem hen vill (finns än så länge inte ngn legitimation, t.ex) - men "behörig SYV" är hen som har examen från SYV-programmet (som är ett 3-årigt högskoleprogram på heltid).
  • Anders

   Tänkte mig att kunna komplettera min högskoleutbildning framöver när jag tog den. Kan tänka mig att den vanliga akademiska världen och yrkessidan inte korrelerar alls med varandra. Det är synd men inte mer med det. Fastighet eller livslånga passionen sjöfart får det bli när det andra inte går ihop. Förr var sjöfartsyrkena svåra men finns något inom det området med vettig utbildningslängd?

  • Julia Det vi vet om sjöyrken - uppger vi på https://www.framtid.se/yrke/sjoyrken
  • Julia

   Tips på utbildning! det finns t.ex en 2-årig yrkeshögskoleutb. till Skärgårdskapten.

  • Anders Det ska tas hänsyn till många behov. Bland annat övriga familjens behov av att bo kvar. Yrke och skola får anpassas efter det. Jag tackar så mycket för den tid ni lagt ned på att besvara mina frågor.
  • Julia vi på fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • H 26 år

   Fyller man behörighetskravet Matte 2 om man har Matte 3?

   Hej! Jag fyller grundläggande behörighetskrav till universitet, men tänker på att söka till en utbildning som kräver Matematik 2a/2b/2c. Jag har aldrig tagit Matte 2, utan bara tagit prövning på Matte 3b (för att fylla särskilt behörighetskrav för en annan utbildning). Uppfyller jag kravet...

   Anna SYV: Hej H,ja! du uppfyller behörighetskraven vad gäller matte 2, om du har godkänt betyg i matte 3. vänligenANNA
  • Maryam 23 år

   studieadministratör ?

   hej, vad ska man ha för utbildning om man vill bli studieadministratör ? Går det att jobba med det om man har sociologi examen? Är det lätt att få jobb inom yrket? Vilken examen prioriteras?

   Anna SYV: Hej! Yrken som studieadministratör eller utbildningsadministratör är i Sverige icke-reglerade. Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/utbildningsadministrator
  • Mona-Lisa 20 år

   Vad krävs för att bli sjuksköterska?

   Hej. Jag gick El-och energiprogrammet i gymnasiet med godkända betyg i allt (utom matematik 1a). Jag funderar på att utbilda om mig till sjuksköterska (akutsjukvård) och undrar hur jag kan gå tillväga gällande kurser osv. Och vilka kurser behöver jag isåfall komplettera? Är dwt komvux som...

   Daniel Larsson: Hej Mona-Lisa, minimikravet (vad gäller matematik) inför sjuksköterskeprogrammet är godkänt betyg i Matematik 2a. Dock säger de sakkunniga att sjuksköterskestuderande som har... Läs hela svaret
  • Ronja 22 år

   Inte godkänd i Engelska 6?

   Hej, Jag är nu sugen att plugga till mitt drömyrke journalist. Men jag har inte betyg i Engelska 6 från gymnasiet. Jag har alltid haft svårt med engelska och sedan är lite rädd att jag ska misslyckas och inte få den hjälpen jag behöver. Är engelska 6 ett krav när man ska plugga vidare till...

   Julia SYV: Hej Ronja,utan godkänt betyg i engelska 6 är du tyvärr obehörig till högskoleutbildningar i Sverige.Journalist är dock ett yrke som inte nödvändigtvis kräver just... Läs hela svaret
  • Rahaf 22 år

   Tandtekniker behörighet?

   Hej! Jag undrar vad den grundläggande behörigheten för tandtekniker är? Jag sökte på webben och såg att det är matte 2, sam 2 och naturkunskap 2. Men svenska och engelska då? Vilka kurser krävs inom de två ämnen?

   Julia SYV: Hej Rahaf,Grundläggande behörighet beror inte på vilken högskoleutbildning man vill söka till; den är samma för alla utbildningar och inom svenska och engelska kan lite olika krav ställas,... Läs hela svaret
  • Daniel 17 år

   Hur hittar man HHS antagningskvot per urvalsgrupp?

   Hej, jag tittade in på handelshögskolan i Stockholm urvalsgrupper men kunde inte finna hur stor andel av respektive grupp som blev antagna. Kan ni hjälpa mig?

   Julia SYV: Hej Daniel,HHS är en Privat högskola - så de gör ganska mycket som de vill. De kan också ändra rätt mycket till nästa antagningsomgång. Det är bäst... Läs hela svaret
  • Mohamad 19 år

   Hur fungerar en salstentamen?

   Hej Hur fungerar en salstentamen? Hur långa brukar de vara på ett ungefär under det första året på ämneslärarprogrammet? Brukar man få någon typ av vägledning i vad man ska kunna, för på gymnasiet fick man instuderingsfrågor och dylikt, får man det på universitetet också eller måste man klara...

   Julia SYV: Hej Mohamad;en "sal-tentamen" när man läser på en högskoleutbildning kan t.ex vara 2-3 timmar eller 5 timmar. Man får information från sina lärare angående vad man måste... Läs hela svaret
  • Mikaela 18 år

   Ger matte 2 och 3 meritpoäng?

   Får man merit för Matematik 2 och 3 om utbildningen inte kräver matematik som behörighet? Exempelvis juristprogrammet

   Julia SYV: Ja, om högskoleutbildningen ej kräver matte för särskild behörighet - ger matematik 2 och 3 var sin "halva" meritpoäng, alltså, sammanlagt + 1.0 meritpoäng.Mer om... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Ämneslärare sociologi?

   Hej! Jag undrar vad som krävs för att bli ämneslärare på gymnasiet i sociologi?

   Julia SYV: Hej Maria,förklaringen om vilken utbildning som krävs för att bli en Behörig lärare i Sociologi på gymnasienivå i Sverige finns bl.a på framtid.se/yrke/sociologilarare
  • Henrik 20 år

   Vad innebär IMVVO?

   Hej! Min syster har blivit antagen till ett introduktionsprogram (IMVVO) på Vipeholmsskolan i Lund. Hon har svår dyslexi och har stora svårigheter i skolan. Eftersom hon fick F i engelska och har stora kunskapsluckor så skulle hon gå på...

   Anna SYV: Hej Henrik, det måste vara den här skolan - gymnasieskolan-vipan som din syster är antagen till. Du nämner Komvux. Är din syster 20 år eller fyller 20 år snart? För annars så är hon... Läs hela svaret
  • Nora 50 år

   höja grundskolebetyg med en prövning?

   Hej, Kan man höja sina betyg från årskurs 9 med en prövning i vissa ämnen? Min son pluggar ett gymnasieår utomlands och ska sedan söka in på ett svenskt gymnasium i årskurs 1. Efter utlandsåret kommer han var bättre på matte...

   Anna SYV: Hej Nora,det är en intressant men också lite svår fråga du ställer...Ja, prövningar får man göra (i princip). Prövningsavgift har inte höjts på... Läs hela svaret
  • Klara 20 år

   Kan man läsa socionomutbildningen på distans?

   Jag vill läsa till socionom men bor utomlands och spelar som basketproffs. Jag undrar om det går att läsa till socionom på något annat sätt, t ex läsa vissa kurser på distans (i så fall vilka?) eller läsa till socialpedagog och sedan kunna tillgodoräkna kurser? Jag kommer inte kunna komma på...

   Anna SYV: Hej Klara,det vi känner nu är följande:socionomprogrammet på distans erbjuds på högskolan i Gävle, men det är Obligatoriska träffar som ingår. Se info på... Läs hela svaret
  • Batoul 17 år

   vad kan man plugga vidare till efter Handel och administration?

   Hej! Jag går andra året Handel och administration och i mitt gymnasium erbjuder dem kurser för att man ska få högskolebehörighet men frågan är vad kan man plugga vidare till efter Handels och administrationsprogrammet?

   Vägledare Anonym: Hej Batoul, det är inte bara din skola som erbjuder kurser för högskolebehörighet, utan alla elever på alla yrkesprogram på alla gymnasieskolor har rätt att... Läs hela svaret
  • Evelina 21 år

   Vad gör egentligen en psykolog?

   Vad gör egentligen en psykolog? Jag är intresserad av att börja läsa psykologprogrammet men tycker det känns svårt att hitta information om hur en arbetsdag faktiskt ser ut för en verksam psykolog? Har du några svar?

   Milla SYV: Hej Evelina, jag tror arbetsdagar för en Psykolog kan se rätt olika ut, beroende på var /arbetsplats/ man jobbar på. Det vi på Fråga SYV vet om yrket psykolog - uppger vi på... Läs hela svaret
  • Sofia 17 år

   Byta linje i tvåan utan att gå om?

   Hej! Jag ska börja tvåan på vård- och omsorgsprogrammet nu till hösten, men nu under sommaren känns det som att jag har gjort fel val. Jag vill hellre gå mediaprogrammet. Går det att byta till den linjen i tvåan utan att behöva gå...

   Milla SYV: Nej, det tror jag tyvärr - inte!"Mediaprogrammet" - så är det Estetiska programmet, inriktning "estetik och media" eller Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, Info- och kommunikation... ngt.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga