Yesenia 38 år

  Hej, jag skulle söka till röntgensjuksköterska, och har alla nödvändiga kurser godkända. Men så fick jag veta av UHR att de värderat mina bra gymnasiebetyg till E pga av att mitt hemland, Colombia, just då endast gav 2 betyg "Bra" och "Utmärkt". Så nu har jag givetvis för låga antagningspoäng för att kunna konkurrera om platserna. Hur gör jag för att höja mina poäng, jag har bara bott i Sverige i två år så min svenska är inte så bra. Mvh Yesenia Martinez

  • Yesenia

   Hej igen!

   Nu har jag läst på, men det finns en sak som jag tror mig ha läst, men som jag inte kan hitta igen.

   Finns det någon regel vid utvärdering av utländska betyg som säger att man ska välja det högsta värdet inom ett omfång.

   Exempel: mitt betyg "Bra" har fått omräkningsvärdet mellan 3 och 4,5 från mitt hemland.
   När UHR sedan ska välja finns det någon regel som säger vilket värde det blir?

   Mvh Yesenia Martínez

  • Anna Du måste ställa den frågan till UHR, som jobbar med bedömningar av utländska betyg. Vi på FRåGA SYV jobbar inte med bedömningar av utländska betyg och kan därför tyvärr inte svara på den frågan. :(
  • Yesenia Tack i alla fall, jag får ringa UHR imorgon.
  • Anna Bra, gör det och lycka till!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag vill råda dig göra högskoleprovet. Med resultat av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.
  Vad gäller svenska - du skriver att din svenska inte är så bra - så behöver du godkänt betyg i svenska som andraspråk (SAS) 3 eller godkänt resultat av TiSUS testet. Undervisning på den högskoleutbildning som du vill komma in på är på svenska och för att klara utbildningen behöver du bli så bra på svenska som möjligt (även om endast E i SAS 3 räcker för behörighet rekommenderar jag att du försöker lära dig så mycket svenska du kan).

  Vad gäller höja dina utländska betyg, så kan det ta lång tid. Jag blir inte förvånad om du skulle behöva läsa på komvux i 3 år på heltid. Du kan t.ex läsa mot examensbevis på komvux och söka sedan med den svenska gymnasieutbildning in på högskoleutbildningen.
  Ett annat sätt är att du söker till folkhögskolans Allmän kurs. Där kommer du läsa mot omdöme om grundläggande behörighet. Som snabbast kan man få omdöme på ett läsår. Det kan mycket väl vara det snabbaste sättet för dig att höja dina betyg. Högsta omdöme är 4.0. Om du får det eller lite lägre t.ex 3,5 eller 3.0 så är det inte otänkbart att du kan komma in i BF-urvalet (i vilket sökande med omdöme prövas).

  • Yesenia

   Tack för dina råd! Jag är godkänd i svenska som andraspråk 3 men det säger inte alltid så mycket, så jag behöver bli bättre i svenska precis som du skrev.
   Dock undrar jag om det du skrev angående folkhögskolans Allmän kurs, hur fungerar den?
   Sedan skulle jag vilja veta om det finns kurser i andra ämnen som kan räknas mot antagningspoängen? Jag skulle vilja vänta med att höja betygen i Matematik och Fysik till sist, då jag förhoppningsvis har blivit bättre på svenska.

   En annan fråga är om man kan tillgodogöra sig examen från tekniska utbildningar? Jag har två avslutade utbildningar från mitt hemland, men återigen kunde inte UHR ge mig några högskolepoäng då det inte var på universitet.

   Till sist vill jag fråga om man kan räkna ut hur många 100p kurser och vilka betyg jag måste få i dessa för att höja från 11,5 (meritpoäng inkluderade) till 16,0 (intagningspoäng på Luleås distanskurs för radiologi var 15,35 förra året)?
    

  • Julia

   Det finns kurser som kan höja ditt meritvärde - läs information på uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/meritvardering men du måste i så fall läsa väldigt många kurser och få högsta betyg i dem och så blir höjningen ändå rätt så liten, tyvärr. Jag rekommenderar därför i första hand Högskoleprovet och söka till folkhögskolornas allmänna kurser. Information om skolformen Folkhögskola - var god se: Framtid.se/studier/folkhögskola och folkhögskolornas gemensam sida heter www.folkhogskola.nu (det finns ca 155 folkhögskolor i Sverige; de flesta av de erbjuder även Allmän kurs). Du finner en lista på Allmänna kurser på gymnasial nivå som har lediga platser - på folkhogskola.nu/sok-kurser/?type=allman - och det funkar så att man brukar läsa på heltid i minst ett år innan man kan få Omdöme om grundläggande behörighet.

  • Peggy Ursäkta men jag hade också en liten fråga. Jag har också skickat mina betyg till UHR men inte fått bedömning än och nu blir jag mycket orolig. Varför bedömde de hennes bra betyg till E? Jag trodde att om man har bra betyg som A så ska de bedöma till bra betyg, minst B inte E. :(
  • Julia FRåGA SYV kan inte ge svar på dn fråga då det är UHR´s bedömning som gäller. Vi kan råda dig invänta bedömningen och i fall du får meritvärde som är lägre än det som du hoppas på eller behöver ha för att komma in på "din" utbildning, så får man i så fall försöka hitta sätt att nå ditt mål (vilket tyvärr inte kan garanteras). Under alla omständigheter kan du planera för att göra Högskoleprovet (om ditt mål är att komma in på en svensk högskoleutbildning).
  • Yesenia

   Hej Peggy!
   Mitt hemland bytte betygssystem när jag tog examen bachiller academic, vilket gjorde att det bara fanns två betyg (Bra och Utmärkt).
   UHR valde att bedöma det lägsta av dessa två till ett E, ungefär som att det bara finns A och B, där blev A = A och B = E.
   Surt för mig som får börja om från noll, men i ditt fall tror jag säkert att det blir normal validering.

  • Yesenia

   Till Julia: Jag tittade i listan över kurser som man kan höja sina betyg med. Där såg jag flera kurser som jag gjorde under min utbildning till hjälpsköterska i Colombia, kan jag få räkna dessa?
   Dessutom vill jag veta om universiteten har några andra urvalsgrupper än gymnasiepoäng och poäng från högskoleprovet?
   Kan jag använda mig av mina andra 2 utbildningar på något sätt i ansökan till ett program på universitet, även om de inte gav några högskolepoäng enligt UHR?

   Mvh Yesenia Martinez

  • Anna Det finns också urvalsgruppen BF = för sökande med omdöme från en folkhögskola. Om du på en allmän kurs på en folkhögskola får Omdöme om grundläggande behörighet, kommer du prövas även i BF-urvalet. För övrigt, vänd dig till Antagning.se eller till personal i antagningsgruppen på just den skola (högskola eller universitet) där du vill komma in på - i vissa fall kan antagningsgrupper bevilja undantag (men så vitt jag vet så gäller det oftast att bedöma sökande som Behöriga och inte för att räkna upp deras meritvärde, men det skadar inte om du frågar dem). LYCKA TILL!
  • Yesenia

   Hej Anna! Jag har också en annan fråga. På listan över ämnen man kan höja sitt betyg med återfinns också modersmål. Kan jag tenta av modersmål spanska samtidigt som jag har betyg i Spanska 7?
   Samt vilka språk ingår i moderna språk? Kan jag t ex läsa Italienska och Portugisiska och få separata betyg i båda?

  • Anna De höjningar av meritvärdet du kan få genom att lägga några få kurser blir väldigt små, som knappt märks. Jag kan ge dig ett exempel: vi säger att du idag bedömdes till att ha E betyg (lägsta av de godkända betygen) på alla kurser i din gymnasial utbilnding, vilket motsvarar 10.0 i jämförelsetalet vid konkurrens till svenska högskoleutbildningar. Om du läser kurser på heltid i 3 år (6 terminer) och får högsta betyget i alla dem, alltså A, då väger de studierna (nya studier på komvux eller prövningar) upp ditt E till C, och du får då jämförelsetal på 15.0 (OBS! då har du läst i 3 år på heltid och måste få A i betyg i samtliga kurser). Jämförelsetalet på 15.0 är fortfarande inte så högt... Jag försöker förklara att dina utländska gymnasiala betyg "försvinner ju inte" utan de nya betygen räknas in, Också!, alltså tillsammans med dina utländska betyg som tyvärr bedömdes lågt, vilket jag beklagar men ej kan göra någonting åt. Så förstår jag de reglerna och utifrån det vill råda dig i så fall läsa en ny gymnasial utbildning - då kan du på 3 år, 6 terminer läsa de kurser som ger dig examen från komvux och om du får A-betygen i alla kurser får du då 20.0 i jämförelsetal, som är högsta möjliga. En snabbare väg är genom folkhögskolans allmänna kurser - där du på endast ett läsår kan få omdöme om grundläggande behörighet.
  • Yesenia

   Förlåt att jag är besvärlig med mina många inlägg, men jag vill verkligen att det ska bli bra. UHR gav mig endast behörighet i 6 ämnen, och jag borde kunna få ett A och två C här i Sverige om jag läser dessa igen på Komvux + mina betyg i svenska så går det kanske fortare.

  • Anna

   Det är Särskild behörighet du fick från UHR i 6 ämnen, antar jag. Grundläggande behörighet = fullständig gymnasial utbildning som måste vara på absolut lägst 2 år på heltid och in i jämförelsetalet=snittbetyget räknas alla kurser in, även de som inte ger särskild behörighet, utan endast grundläggande behörighet. ... Du får gärna söka läsa kurser på komvux. alla studier är bra och bland annat kan ge högre resultat på högskoleprovet. Vår erfarenhet är att man måste läsa länge och få hösta betygen, A - för att höja meritvärde du fick som bedömning på din utländsk utbildning, från UHR, för att den bedömningen väger tungt. Om du uppger vilket preliminära meritvärde du fick från UHR och vilket meritvärde du siktar på att uppnå, kan jag/vi förhoppningsvis ge dig ett bättre svar.
   Att man ställer många frågor och följdfrågor är bara bra! Vi är här för att svara på frågorna på det bästa sättet som vi förmår. Dock är vi tyvärr inte allvetande och kan också ha fel, precis som "vem som helst" kan ha fel... . Du behöver inte heller följa de råden vi ger. Du kan ställa din fråga på andra ställen, boka tid med SYV på komvux, vända dig till Antagning.se och till antagningsgrupperna på lärosätena, ta kontakt med studievägledare på flera lärosäten/institutioner - och du får sedan göra egen bedömning om vad som är framkomlig väg för dig.
   Vore jag i "dina skor" skulle jag försöka göra högskoleprovet så många gånger som möjligt + jag skulle söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och sikta där på högsta omdöme (som är 4.0).

  • Yesenia Okej, det visste inte jag att de andra kurserna också skulle räknas in. Jag har ju inte fått någon validering eller översättning från UHR angående dessa, utan precis som du skrev endast de kurser för särskild behörighet. Detta förändrar verkligen min utgångspunkt på 10,0 och de drygt 15 jag behöver för att komma in på radiolog-programmet i Luleå.
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Raja 15 år

   Vill ej ta natur men vill bli tandhygienist??

   Hej jag går i nian och vill utbilda mig till tandhygienist men jag tänker ta vård och omsorg istället för natur då den är för svår och jag vet att jag inte kommer klara mig. Men jag läste att man måste ta naturvetenskapsprogrammet...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Carl-Johan 22 år

   Går det att byta lärosäte vid civilingenjörutbildning?

   Hej! Jag studerar just nu på Umeå universitet till civilingenjör i teknisk datavetenskap. Jag undrar om jag kan läsa mina två sista år (då jag läser min master) vid ett annat lärosäte,  exempelvis på kth. Är detta...

   Julia SYV: Hej Calle,den frågan måste du ställa till utbildningsansvariga på den utbildningen som du vill byta till. Första frågan är om ledig plats finns. Sedan, om ledig... Läs hela svaret
  • Jonathan 21 år

   CSN vad som krävs och A betyg om man kan läsa om?

   Hej, Kan man läsa en kurs man har läst på gymnasiet och har fått A på igen på kumvux? Och där med få CSN tillhörande den nya studietiden? Samma sak om man läser en kurs man har t.ex. B i på kumvux och får ett lägre betyg...

   Julia SYV: Hej Jonathan!Om man har flera betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller (även om man fick lägre betyg senare än man fick högre betyg).ang.Studiemedel: beslut... Läs hela svaret
  • Phuranai 24 år

   Behörighet för Foundation year med svensk betyg?

   Så Foundation Year (Pre-Bachelor Preperation Program) programmet som finns nu i Lund Universitet (som styrs av ONCAMPUS LUND) och jag klarat gymnasiet fast inte tillräckligt poäng för det... så frågan är, hur många gymnasiet poäng eller vilken...

   Julia SYV: Hej!På lu.se/admissions/bachelors-and-masters-studies/preparation-programmes/pre-bachelors-preparation-programme läser man bland annat följande:Entry requirementsIn order to be eligible for... Läs hela svaret
  • Fatima 21 år

   hp till juristprogrammet?

   Hej! Jag har tänkt på att söka in till Juristprogrammet men har fortfarande inte klart för mig hur det här med betygen och högskoleprovet fungerar. Jag går just nu andra året på gymnasiet och har redan flera betyg som kommer dra ner mitt meritvärde vilket kan göra det svårt att komma in på...

   Julia SYV: Hej Fatima!Om man har resultat från högskoleprovet, prövas man av Antagning.se i HP-urvalet (oberoende av vilka betyg man har, men man måste fortfarande vara Behörig sökande; högskoleprovet... Läs hela svaret
  • Åsa 48 år

   Vad krävs för utökad behörighet i psykologi, ämneslärare gymnasiet?

   Poänggränsen för att bli behörig att undervisa på gymnasiet är 90 hp om jag har det som utökad behörighet. Jag har en kollega som ska ansöka om utökad behörighet i juridik och har fått till svar att det räcker med 90 hp,...

   Julia SYV: Hej Åsa!Det är skolverket som utfärdar lärarlegitimationer, närmare bestämt avdelning för lärarlegitimationer inom skolverket, så det... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   Utlandsresor, varifrån ska jag börja?

   Hej! Jag har funderingar kring utlandsresor. Den senaste tiden har tänkt mycket på att plugga utomlands, men jag vet att det inte är enkelt.

   Min ena tanke är att plugga i Canada. Jag är inte riktigt säkert på vad jag vill studera till, men...

   Anna SYV: Hej Alva!Du kan börja med att tänka på följande: Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och... Läs hela svaret
  • Emil 15 år

   El och energi eller teknik?

   Hejsan! Har lite svårt att klura ut vad jag vill jobba med när jag blir stor. Men jag är bra med datorer och tycker det är roligt, så nånting med datorer vore roligt. Då kommer problemet, jag vet inte om jag ska välja El och energi (dator och kommunikationsteknik) eller Teknik...

   Anna SYV: Hej Emil!Matten och även fysiken och kemi som också är obligatoriska ämnen på TE är rätt "tuffa" om man inte är bra kompis med de ämnena. Du kan t.ex kika på... Läs hela svaret
  • Anna 41 år

   Vad krävs för att bli SFI-lärare som socionom?

   Hej! Jag är utbildad socionom sedan jan 2007. Jag har under mitt arbetsliv arbetat med människor med utländsk härkomst och dom sista 8 åren med ensamkommande barn. Jag valde mellan att bli socionom eller lärare nu är jag så himla sugen på att...

   Mikael SYV: Hej Anna!det vi vet om yrket SFI-lärare inkl.vilken utbildning som krävs, berättar vi om i presentationen på framtid.se/yrke/sfi-lärareOm jag förstår din situation... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Karriärmöjligheter för tandsköterska?

   Hejsan! kan ni besvara frågan om vad en utbildad tandsköterska kan jobba med, förutom det uppenbara, alltså förutom att jobba som just tandsköterska? Mvh Elin I.

   SYV-besökare Syv: Hej Elin!Jag har fått en liknande fråga förut och kan svaret, för att jag kontaktade flera sakkunniga och tog fram ett - förhoppningsvis - bra svar på den frågan du ställer.... Läs hela svaret
  • Nathan 18 år

   Meritpoäng för Engelska 7 i komvux?

   Hej, jag undrar om jag skulle kunna läsa Engelska 7 i komvux eftersom jag valt Naturkunskap 2 nu i trean och anser att den är viktig eftersom jag blir behörig till utbildningar jag vill gå på. Får man extra meriten alltså 1 poäng om man läser det på komvux eller tas den extra poängen bort?

   Mikael SYV: Hej Nathan!Om du läser en kurs som kan räknas in, t.ex Eng7, efter gymnasiet, på komvux och får godkänt betyg i den kursen, kommer du fortsättningsvis även prövas i BII,... Läs hela svaret
  • Petra 20 år

   Var kan man göra prövning på dari 3 i Stockholm?

   Hej, jag ska göra prövning på dari 3 som modernaspråk och jag fick veta att I Göteborg finns en sånt möjlighet. Men finns någons i Stockholm som man kan göra prövning på dari? Om inte, varför finns det bara i Göteborg? Kan...

   Mikael SYV: Hej Petra,Skolverket svarar att prövningar får och bör erbjudas om det finns pågående undervisning i den kursen som prövningen gäller. Om det inte finns... Läs hela svaret
  • My 21 år

   Polis och juridik-utbildning - samtidigt?

   Hej! Jag vill bli polis och läsa juridikutbildningen. Det jag undrar är om det finns något bra sätt att förkorta studietiden, och slå ihop utbildningarna på något sätt. Eftersom juridik tar 4 år och polis 2,5 år, så blir det 6,5 år studier, vilket blir väldigt lång tid och väldigt mycket...

   Mikael SYV: Hej My!om du med "juridik-utbildningen" menar juristprogrammet, så är det på 4.5 år - se exempel: Juristprogrammet på GU.Som svar på din fråga, så känner jag... Läs hela svaret
  • Emelie 25 år

   Två gymnasieexamen, hur räknar jag ut meritpoäng?

   Hej! Jag är intresserad av att läsa kriminologi. Jag har en gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet och läste senare även undersköterskeutbildning på gymnasienivå och har goda betyg från den. Räknar jag endast poängen...

   Anna SYV: Hej Emelie!Det är 2 helt olika situationer: om du har även yrkesexamen (alltså examensbevis som undersköterska) eller om du endast har ett examensbevis, från SA + läste... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga