Yesenia 37 år

  Hej, jag skulle söka till röntgensjuksköterska, och har alla nödvändiga kurser godkända. Men så fick jag veta av UHR att de värderat mina bra gymnasiebetyg till E pga av att mitt hemland, Colombia, just då endast gav 2 betyg "Bra" och "Utmärkt". Så nu har jag givetvis för låga antagningspoäng för att kunna konkurrera om platserna. Hur gör jag för att höja mina poäng, jag har bara bott i Sverige i två år så min svenska är inte så bra. Mvh Yesenia Martinez

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Jag vill råda dig göra högskoleprovet. Med resultat av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.
  Vad gäller svenska - du skriver att din svenska inte är så bra - så behöver du godkänt betyg i svenska som andraspråk (SAS) 3 eller godkänt resultat av TiSUS testet. Undervisning på den högskoleutbildning som du vill komma in på är på svenska och för att klara utbildningen behöver du bli så bra på svenska som möjligt (även om endast E i SAS 3 räcker för behörighet rekommenderar jag att du försöker lära dig så mycket svenska du kan).

  Vad gäller höja dina utländska betyg, så kan det ta lång tid. Jag blir inte förvånad om du skulle behöva läsa på komvux i 3 år på heltid. Du kan t.ex läsa mot examensbevis på komvux och söka sedan med den svenska gymnasieutbildning in på högskoleutbildningen.
  Ett annat sätt är att du söker till folkhögskolans Allmän kurs. Där kommer du läsa mot omdöme om grundläggande behörighet. Som snabbast kan man få omdöme på ett läsår. Det kan mycket väl vara det snabbaste sättet för dig att höja dina betyg. Högsta omdöme är 4.0. Om du får det eller lite lägre t.ex 3,5 eller 3.0 så är det inte otänkbart att du kan komma in i BF-urvalet (i vilket sökande med omdöme prövas).

  • Yesenia

   Tack för dina råd! Jag är godkänd i svenska som andraspråk 3 men det säger inte alltid så mycket, så jag behöver bli bättre i svenska precis som du skrev.
   Dock undrar jag om det du skrev angående folkhögskolans Allmän kurs, hur fungerar den?
   Sedan skulle jag vilja veta om det finns kurser i andra ämnen som kan räknas mot antagningspoängen? Jag skulle vilja vänta med att höja betygen i Matematik och Fysik till sist, då jag förhoppningsvis har blivit bättre på svenska.

   En annan fråga är om man kan tillgodogöra sig examen från tekniska utbildningar? Jag har två avslutade utbildningar från mitt hemland, men återigen kunde inte UHR ge mig några högskolepoäng då det inte var på universitet.

   Till sist vill jag fråga om man kan räkna ut hur många 100p kurser och vilka betyg jag måste få i dessa för att höja från 11,5 (meritpoäng inkluderade) till 16,0 (intagningspoäng på Luleås distanskurs för radiologi var 15,35 förra året)?
    

  • Julia

   Det finns kurser som kan höja ditt meritvärde - läs information på uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/meritvardering men du måste i så fall läsa väldigt många kurser och få högsta betyg i dem och så blir höjningen ändå rätt så liten, tyvärr. Jag rekommenderar därför i första hand Högskoleprovet och söka till folkhögskolornas allmänna kurser. Information om skolformen Folkhögskola - var god se: Framtid.se/studier/folkhögskola och folkhögskolornas gemensam sida heter www.folkhogskola.nu (det finns ca 155 folkhögskolor i Sverige; de flesta av de erbjuder även Allmän kurs). Du finner en lista på Allmänna kurser på gymnasial nivå som har lediga platser - på folkhogskola.nu/sok-kurser/?type=allman - och det funkar så att man brukar läsa på heltid i minst ett år innan man kan få Omdöme om grundläggande behörighet.

  • Peggy Ursäkta men jag hade också en liten fråga. Jag har också skickat mina betyg till UHR men inte fått bedömning än och nu blir jag mycket orolig. Varför bedömde de hennes bra betyg till E? Jag trodde att om man har bra betyg som A så ska de bedöma till bra betyg, minst B inte E. :(
  • Julia FRåGA SYV kan inte ge svar på dn fråga då det är UHR´s bedömning som gäller. Vi kan råda dig invänta bedömningen och i fall du får meritvärde som är lägre än det som du hoppas på eller behöver ha för att komma in på "din" utbildning, så får man i så fall försöka hitta sätt att nå ditt mål (vilket tyvärr inte kan garanteras). Under alla omständigheter kan du planera för att göra Högskoleprovet (om ditt mål är att komma in på en svensk högskoleutbildning).
  • Yesenia

   Hej Peggy!
   Mitt hemland bytte betygssystem när jag tog examen bachiller academic, vilket gjorde att det bara fanns två betyg (Bra och Utmärkt).
   UHR valde att bedöma det lägsta av dessa två till ett E, ungefär som att det bara finns A och B, där blev A = A och B = E.
   Surt för mig som får börja om från noll, men i ditt fall tror jag säkert att det blir normal validering.

  • Yesenia

   Till Julia: Jag tittade i listan över kurser som man kan höja sina betyg med. Där såg jag flera kurser som jag gjorde under min utbildning till hjälpsköterska i Colombia, kan jag få räkna dessa?
   Dessutom vill jag veta om universiteten har några andra urvalsgrupper än gymnasiepoäng och poäng från högskoleprovet?
   Kan jag använda mig av mina andra 2 utbildningar på något sätt i ansökan till ett program på universitet, även om de inte gav några högskolepoäng enligt UHR?

   Mvh Yesenia Martinez

  • Anna Det finns också urvalsgruppen BF = för sökande med omdöme från en folkhögskola. Om du på en allmän kurs på en folkhögskola får Omdöme om grundläggande behörighet, kommer du prövas även i BF-urvalet. För övrigt, vänd dig till Antagning.se eller till personal i antagningsgruppen på just den skola (högskola eller universitet) där du vill komma in på - i vissa fall kan antagningsgrupper bevilja undantag (men så vitt jag vet så gäller det oftast att bedöma sökande som Behöriga och inte för att räkna upp deras meritvärde, men det skadar inte om du frågar dem). LYCKA TILL!
  • Yesenia

   Hej Anna! Jag har också en annan fråga. På listan över ämnen man kan höja sitt betyg med återfinns också modersmål. Kan jag tenta av modersmål spanska samtidigt som jag har betyg i Spanska 7?
   Samt vilka språk ingår i moderna språk? Kan jag t ex läsa Italienska och Portugisiska och få separata betyg i båda?

  • Anna De höjningar av meritvärdet du kan få genom att lägga några få kurser blir väldigt små, som knappt märks. Jag kan ge dig ett exempel: vi säger att du idag bedömdes till att ha E betyg (lägsta av de godkända betygen) på alla kurser i din gymnasial utbilnding, vilket motsvarar 10.0 i jämförelsetalet vid konkurrens till svenska högskoleutbildningar. Om du läser kurser på heltid i 3 år (6 terminer) och får högsta betyget i alla dem, alltså A, då väger de studierna (nya studier på komvux eller prövningar) upp ditt E till C, och du får då jämförelsetal på 15.0 (OBS! då har du läst i 3 år på heltid och måste få A i betyg i samtliga kurser). Jämförelsetalet på 15.0 är fortfarande inte så högt... Jag försöker förklara att dina utländska gymnasiala betyg "försvinner ju inte" utan de nya betygen räknas in, Också!, alltså tillsammans med dina utländska betyg som tyvärr bedömdes lågt, vilket jag beklagar men ej kan göra någonting åt. Så förstår jag de reglerna och utifrån det vill råda dig i så fall läsa en ny gymnasial utbildning - då kan du på 3 år, 6 terminer läsa de kurser som ger dig examen från komvux och om du får A-betygen i alla kurser får du då 20.0 i jämförelsetal, som är högsta möjliga. En snabbare väg är genom folkhögskolans allmänna kurser - där du på endast ett läsår kan få omdöme om grundläggande behörighet.
  • Yesenia

   Förlåt att jag är besvärlig med mina många inlägg, men jag vill verkligen att det ska bli bra. UHR gav mig endast behörighet i 6 ämnen, och jag borde kunna få ett A och två C här i Sverige om jag läser dessa igen på Komvux + mina betyg i svenska så går det kanske fortare.

  • Anna

   Det är Särskild behörighet du fick från UHR i 6 ämnen, antar jag. Grundläggande behörighet = fullständig gymnasial utbildning som måste vara på absolut lägst 2 år på heltid och in i jämförelsetalet=snittbetyget räknas alla kurser in, även de som inte ger särskild behörighet, utan endast grundläggande behörighet. ... Du får gärna söka läsa kurser på komvux. alla studier är bra och bland annat kan ge högre resultat på högskoleprovet. Vår erfarenhet är att man måste läsa länge och få hösta betygen, A - för att höja meritvärde du fick som bedömning på din utländsk utbildning, från UHR, för att den bedömningen väger tungt. Om du uppger vilket preliminära meritvärde du fick från UHR och vilket meritvärde du siktar på att uppnå, kan jag/vi förhoppningsvis ge dig ett bättre svar.
   Att man ställer många frågor och följdfrågor är bara bra! Vi är här för att svara på frågorna på det bästa sättet som vi förmår. Dock är vi tyvärr inte allvetande och kan också ha fel, precis som "vem som helst" kan ha fel... . Du behöver inte heller följa de råden vi ger. Du kan ställa din fråga på andra ställen, boka tid med SYV på komvux, vända dig till Antagning.se och till antagningsgrupperna på lärosätena, ta kontakt med studievägledare på flera lärosäten/institutioner - och du får sedan göra egen bedömning om vad som är framkomlig väg för dig.
   Vore jag i "dina skor" skulle jag försöka göra högskoleprovet så många gånger som möjligt + jag skulle söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och sikta där på högsta omdöme (som är 4.0).

  • Yesenia Okej, det visste inte jag att de andra kurserna också skulle räknas in. Jag har ju inte fått någon validering eller översättning från UHR angående dessa, utan precis som du skrev endast de kurser för särskild behörighet. Detta förändrar verkligen min utgångspunkt på 10,0 och de drygt 15 jag behöver för att komma in på radiolog-programmet i Luleå.
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Filip 18 år

   Kan man läsa kurser som inte erbjuds?

   Jag ska börja tredje året på teknikprogrammet inr teknikvetenskap. I början av vårterminen fick vi välja våra iv kurser som vi vill lösa nu i trean. Jag valde Kemi 2 men den kommer inte starta pga att inte tillräckligt många valde det. Jag vill väldigt gärna läsa den kursen på gymnasiet då jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Victoria 19 år

   Kan man fortsätta påbörjade läkarstudier utomlnads i Sverige?

   Hej! Jag funderar att söka läkarutbildningen utomlands, i Gdansk i Polen. Min fråga är om jag studerar en period där, kan komma till Sverige och fortsätta mina studier här? I så fall, hur går det till?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ziba 23 år

   Kurser via jensen i en annan hemkommun?

   Hej Jag är folkbokförd i en kommun som tyvärr inte erbjuder några kurser och jag saknar 50 poäng annars riskerar att jag kan inte få min examen. Idag ansökte jag till en annan kommun och de ber mig att först måste ansöka i min hemkommun om jag får läsa kursen i en annan skolan. Har jag rätt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kevin 19 år

   Kan man läsa basår och prövning samtidigt (samt fråga om CSN)?

   Hej, Denna fråga är ganska komplicerad och jag skulle ta detta i akt långt innan. Nu är det så att jag gått ut gymnasiet med 18,07 i meritpoäng men det finns många kurser som kunde gått bättre. Min SYV på min skola har inte sagt samma grejer som det står på Google angående prövningar och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amanda Rose 20 år

   Hur blir man djurskötare/djurvårdare efter att ha gått en annan linje?

   Hej har gått som stylist på gymnasiet i 3 år och gått ut med studiebevis, men skulle vilja bli djurvårdare/djurskötare. Hur går jag tillväga eftersom ja blir 20 nu i september? och hittar inte hur man går tillväga nånstans för att bli djurskötare utan naturbruks utbildning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 20 år

   Om jag har läst kurser (30 HP) på universitet och vill byta?

   Jag funderar på att plugga upp mina betyg på Komvux för att komma in på annan studieort än där jag nu är antagen. Men om jag skulle testa och inte gilla studieorten eller utbildningen påverkar då de kurser jag har läst mina betyg/möjligheter att komma in på annan utbildning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maksym 26 år

   Högskoleutbildningar i datateknik på engelska?

   Jag planerar studera i Storbritannien men om förändringar efter Brexit blir för mycket då ska jag önska mig studera i Sverige. Jag undrar då om det finns några Bachelor's Degree utbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar inom Computer Science...

   Liselotte Johansson: Hej,om datautbildningar (program) på grundnivå med undervisningsspråk Engelska på svenska lärosäten - se gärna en lista på studera.nu/jamfor-utbildning/?q -... Läs hela svaret
  • Adina 16 år

   Matematik på IB-programmet?

   Hej! Jag ska börja årskurs 1 på IB-programmet i höst. Jag vill efter gymnasiet söka till läkarprogrammet, och behöver ju då ha läst Matematik 4. Vilken kurs på IB-programmet motsvarar detta?

   Liselotte Johansson: Hej Adina,du kan se motsvarande lista på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/Sarskild-behorighet och av den framgår bl.a följande: och du kan också prata med SYV... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Höja sin merit?

   Hej! Jag vill höja min merit men har jättesvårt att studera på egen hand och få saker gjort. Är prövningar det enda sättet att höja sin merit? Eller kan man läsa andra ämnen som man inte läst innan och på så sätt höja sitt betyg?

   Anna SYV: Hej Madeleine!Jag gissar på att du fick Examensbevis när du slutade år 3 på gymnasiet och i så fall gäller följande:kurser som inte ingår i ditt examensbevis kommer inte räknas med,... Läs hela svaret
  • Arash 28 år

   Fastighetsmäklare?

   Varför är företagsekonomiska institutets fastighetsmäklar utbildning på 120hp inte gratis. det kostar 270 000kr medans högskolan i gävle har två år och luleå helt kostnadsfri och varför är utbildning på fei 16...

   Anna SYV: Hej!Om du menar den här utbildningen på FEI, så står det på fei.se/utbildning/fastighetsmaklare följande information:Det är en uppdragsutbildning som måste finansieras av din arbetsgivare.... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   skillnaden mellan slutbetyg och examen från komvux?

   Hej! När jag googlat runt lite och läst om komvux så läste jag bla " möjligheten att ta ut ett slut betyg från komvux förlängs till juli 2021". Det förvirrade mig väldigt mycket, Jag undrar nu vad som exakt menas med det? vad...

   Anna SYV: Hej!Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2010 (och tidigare) läste mot ett Slutbetyg.Elever på gymnasiet som började årskurs 1 året 2011 (och... Läs hela svaret
  • Sila 19 år

   Blir man antagen till dietistprogrammet om man läste vård- och omsorg?

   Hej! Jag undrar om man kan läsa till dietist om man har läst vård och omsorgsprogrammet? Alltså utan att behöva komplettera några kurser på CVL, eftersom det står att behörighet till dietistprogrammet är bland annat naturkunskap 2 vilket...

   Julia SYV: Hej,Särskild behörighet till Dietistprogrammet på de svenska lärosäten består av: godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2a / 2b / 2c,... Läs hela svaret
  • Maryam 24 år

   Sociologi yrken? vad kan man bli?

   Hej, jag undrar vad jag kan jobba med nu efter kandidatexamen i sociologi. jag har svårt att söka jobb och vet inte riktigt vilka yrken som passar min utbildning. Kan ni skriva upp en massa yrken? Det är ganska brett jag vet men har svårt

   Julia SYV: Hej!Jag vill börja med att råda dig prata med studievägledare på programmet som du läst och fråga vad f d studerande gjorde efter att ha tagit examen från programmet. Personal som jobbar... Läs hela svaret
  • Olivia 18 år

   Räknas betyget in om kursen utökad och inte krävs för behörigheten?

   Hej, jag ska läsa matematik 5 , för att få 1.0 meritpoäng, men om jag lägger kursen som en utökad kurs, kommer jag fortfarande få mitt meritpoäng och kommer kursen räknas in på jämförelsetalet?

   Julia SYV: Hej, betyget i matematik 5 kommer räknas in i ditt jämförelsetal även om den kursen blir i ditt examensbevis markerad med "u", utökat program. Detta pga betygen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga