Pershia
    En kille(38 årig) från Jemen har högskoleutbildning(kandidatexamen) inom ekonomi linje redovisning och finansiering och skickat till UHR för validering. Han studerar SFI och nu inte kan klara svenskan men han kan god engelska. Han vill fortsätta och komplettera sin studie till magister i Sverige och jobba inom det här område. Vad måste han göra? Han har mycket erfarenhet inom revision.Vilket jobb passar honom om han vill jobba vid sidan av sina studier och hur kan han studera vidare? Finns någon magister utbildning i redovisning och finansiering som är på engelska?

    2 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej,

    alla utbildningar inom Ekonomi med undervisningsspråk Engelska på Magister- och Masternivå finner man på www.studera.nu/jamfor-utbildning>>> och jag hittade 148 utbildningar.

    Mitt förslag är att killen kikar på den listan och väljer några utbildningar som han är mest intresserad av och kontaktar därefter de Studievägledare som jobbar just på de utbildningar. Det borde gå bra att kommunicera med dem på engelska /då själva utbildningar är på engelska/.

    **
    Övriga tankar - om man vill bo och jobba i Sverige kan det bli extremt svårt om man inte har hög nivå på svenska språket. Att hitta var man kan jobba endast på engelska i Sverige utan att behöva kunna förstå ganska mycket svenska och själv göra sig förstådd på svenska - är myckt svårt. Sådana tjänster är extremt få och man ska ha mycket tur att kunna få en av de tjänsterna.

    Hoppas mitt svar blir på något sätt till hjälp!

    Hälsa killen Lycka till från oss på fråga syv!

    SYV på Fråga SYV

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    jag vill tipsa om att det finns många yrken inom område Ekonomi och även inom andra, närliggande områden som t.ex undervisning i matematik - att bli mattelärare och/eller lärare i Företagsekonomi på gymnasiet.

    Exemplevis kan man läsa om yrken ekonomiassistent>> och löneadministratör>> och Ämneslärare>>.

    Samtidigt som man lär sig om olika yrken, lär man sig också mer svenska när man läser om olika yrken. Många yrkesbeskrivningar på www.framtid.se har också yrkesfilmer i presentationerna och då kan man både se och HÖRA info om yrket. Vi tycker att det är bra att kombinera "nytta med nöje" - lära sig svenska måste man ändå göra om man vill bo, studera och arbeta i Sverige.

    Allmänt vad det gäller att få jobb i Sverige, som du säkert själv också väl känner till:

    - finns inget jobbgaranti;

    - antingen startar man egetföretag eller söker anställning;

    - om man säker anställning är det arbetsgivare som bestämmer vem som får jobbet;

    - det är endast i de så kallade "bristyrken" som det är relativt lätt att få jobb. Inom Bristyrkena är det antingen mycket höga krav på utbildning (t.ex ska man vara legitimerad lärare, tandläkare eller sjuksköterska) eller så är de jobben med tuffa villkor: bland annat låg lön, som t.ex hemtjänstpersonal.

    För den som vill jobba inom ekonomi gäller det att skaffa sig hög utbildning och även lära sig mycket bra svenska eller så kan man försöka få jobb som Löneadministratör, vilket inte är lätt om man inte både kan mycket bra svenska + kunskaper/erfarenheter i några löneprogram /det finns tyvärr många olika löneprogram och företag/organisationer är intresserade att anställa någon som redan kan just deras löneprogram och lära sig alla löneprogram kan man inte göra för att det är många - det är som att försöka lära sig alla världensspråk/. Jag vill inte skrämmas eller låta pessimistisk men jag tror att chanserna är relativt små att inom kort få jobb inom ekonomi för den som idag läser SFI. Detta på grund av att det är en lång tid innan hen ska kunna så pass bra svenska som krävs för att kommunicera på en arbetsplats. Jag blir mycket glad om det visar sig att jag har fel! :)

    Om man vill snabbt få jobb och har arabiska som modersmål och kan bra engelska - skulle jag rekommendera söka jobb i skolan (GRUND- eller Gymnasieskola) - ex. som Studiehandledare>> eller Studiecoach>>, Skolvärd>> eller Hjälplärare/Lärarassistent>>. Man kan kanske få deltidsanställning - på halvtid eller 75procent av heltid och då har man tid och ork att vid sidan av jobbet även läsa svenska /ex. på en kvällskurs eller på flex/distans/. På jobbet (i skolan) kommer man också lära sig svenska. På så sätt skaffar man sig arbetslivserfarenhet och även får lön samtidigt som man lär sig svenska.

    När bedömningen från UHR kommer kan man göra vidareplanering i så fall. Och så kan personen "i fråga" genom arbetslivserfarenhet från svenska skolan också bestämma sig om hen t.ex vill satsa på att bli lärare: i hans fall kanske lärare i ekonomi, matematik och arabiska (lärare i arabiska kan man både bli - Modersmålslärare>> och lärare i Moderna språk /arabiska/ - det är två olika lärarbehörigheter, fast det handlar om samma språk).

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med '3b' (4 st.)

    • Anna

      kan jag göra prövning i matematik 3b efter att ha läst matematik 3c?

      hej. jag kommer att läsa matematik 3c på komvux för att bli behörig till mitt program, men jag har tidigare läst matematik 3b i gymnasiet. Jag kommer även göra en prövning på matematik 3b i höst för att höja mitt betyg, efter att...

      Julia: : Hej!enligt vad matteläraren förklarade för mig, är en mindre del (en kapitel) i kurserna matematik 3b och 3c - olika. Exakt vilken del eller kapitel, vet inte jag, som... Läs hela svaret
    • Amanda

      Är det svårt att gå från Ma 2b till 3c?

      Hej! Jag undrar ifall det är svårt att gå från ma 2b till 3c? Hur mycket nya moment innehåller 3c kursen? Från vad jag har hört så ska ma 3 kännas enklare att lära sig än ma 2 eftersom det var den som hade så många nya moment än tidigare matte kurser. Men blir det ändå en stor skillnad, och...

      Liselotte: : Hej Amanda, innehåll i olika mattekurser kan du se på www.matteboken.se Eftersom man blir behörig att läsa matte 3c efter att man får godkänt betyg i matte 2b eller t o m i matte 2a -... Läs hela svaret
    • Sara

      Från matte 2a till matte 3b??

      Hej! Jag läser just nu matte 2a och vill gärna fortsätta läsa matte 3b. Går de att gå från 2a till 3b eller måste man läsa matte 2b för att läsa matte 3b??

      Anna: : Hej Sara, det går bra att gå från matte 2a tiII matte 3b. Man är behörig att Iäsa 3b efter 2a inom matten. Kan vara Iättare att Iäsa på nivå 3 efter att man har Iäst 2b... Läs hela svaret
    • Hussein

      Om man har läst matte 1a kan man då läsa matte 2b och sedan 3b?

      Hej jag har läst el programmet och skall söka till högskola och dem kräver matte 3b så kan jag som har läst läsa matematik 1a läsa 2b och 3b eller måste jag läsa matte 1b sen 2b och sen 3b hur fungerar det. kan man läsa vidare på matte 2a och sen 3b?

      Milla : : Hej Hussein! Formellt sett så är man behörig läsa Matte 2b om man har godkänt betyg i Matte 1a. Så, du får läsa 2b och sedan 3b. Egentligen så behöver du bara godkänt betyg i just Matematik 3b... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga