Kimia
    Eftersom det inte spelar något roll vad får betyg man fick på gymnasiet,så hur får man då hör meritvärde?,för att kunna komma in på läkarutbildningen.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Kimia,
    Meritvärde är summan av Jämförelsetal + Meritpoäng.

    Exempel:
    man får alla C-betyg i alla gymnasiekurser
    och har då 15.0 i Jämförelsetal
    man har i vårt exempel 1,5 i Meritpoäng /av 2.5 möjliga/.
    15.0 + 1,5 = 16.5
    Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde

    Oavsett vilken utbildning man söker på högskola/universitet gäller det att
    1. ha alla kurser för behörighet (minst E betyg i dem)
    2. kämpa för så höga betyg som möjligt
    3. fördelaktigt om man läser kurser för Meritpoäng
    4. Högskoleprovet ger extra chans att komma in

    Högt Meritvärde får du genom att ha höga betyg i alla kurser från åk1, 2 och 3 på gymnasiet + att du läser kurser för Meritpoäng, se här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser.
    Det som inte spelar roll är exakt VILKA kurser man får vilka betyg om det är E i just Matte eller i Svenska... det är SUMMAN av alla betyg som spelar roll. Just för Läkarutbildningen som är väldigt populär - gäller det att ha A-betyg i alla ämnen (möjligtvis kan man komma undan med ett par B-betyg, om man har tur). Alternativet är att man får högt resultat - typ 1,75 av 2.00 möjliga på Högskoleprovet.

    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'svårigheter' (1 st.)

    • Emil

      Gå om ett år i högskolan?

      Hej! Jag är nuvarande student hos Högskolan i Borås och ska precis börja andra året. Jag har tyvärr pga personliga skäl inte klarat av ettan så bra, så frågan är ifall man kan gå om ett år i samma skola ifall man redan är student hos skolan eller måste man ansöka på nytt hos antagning.se?

      Mikael: : Hej Emil;det är en lite ovanlig situation du beskriver. Jag tror inte det finns på förhand skrivna regler om just en sådan situation. Det är också mycket möjligt att olika lärosäten... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga