Åsa
    Jag är utbildad lärare i f-klass-6:an sedan 5 år tillbaka och har behörighet i svenska och matematik. Jag skulle vilja ha behörighet i engelska också, antingen i åk 1-3 eller åk 4-6, men då jag inte undervisar i det så kan jag inte läsa genom lärarlyftet. Finns det några kurser man kan läsa för att få behörighet i engelska? Gärna distans!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Åsa,
    det är Skolverket som beslutar om du ansöker om utökning av din lärarlegitimation; När man frågar Skolverket om vad man ska läsa för att få sin lärarlegitimation utökad, svarar de "undvikande" - i princip: läs vad du tror behövs, ansök sen och så får vi se... .
    Jag har nu sökt på Engelska (1-30) - endast distans Utan obligatoriska träffar och fick fram ca 30 träffar... - så du får gärna söka både på studera.nu och på antagning.se - där man gör självaste ansökan.
    Enligt min bedömning, behöver du läsa Minst 60 hp engelska, troligtvis 90 hp, men i alla fall minst 2 terminer på heltid eller 4 terminer på halvtid.
    Du får gärna samråda med studievägledare på lärarutbildningar.
    Det är rätt rörigt vad gäller lärarbehörigheter, utökningar av legitimationer; finns vissa regler men sedan kan också undantag göras och så säger man nu också att grundlärarutbildningar är "under översyn", vilket på ren svenska betyder att de kan förändras mycket och inom ganska kort tid framöver.
    Men, hur som helst, så är det inte fel att läsa högskolekurser i engelska.
    OBS! se upp med "distans" - för det kan vara distans Med obligatoriska träffar; om du jobbar samtidigt som du ska studera, välj hellre distans Utan obligatoriska träffar.
    Du vet väl, annars, att du har rätt att ta tjänstledigt för studier? Även om du läser på distans, är det lika mycket studier det. Läser man på distans på heltid, ska man ägna ca 40 timmar per vecka åt sina studier och det är svårt att hinna samtidigt som man jobbar.
    *****
    Du kan också söka jobb som lärare i engelska utan att vara behörig; det är stor brist på lärare /tyvärr/ men fördelen för dig kan vara att du kan få jobb som obehörig lärare i engelska och därför komma in i Lärarlyftet.

    Lycka till! Glad påsk!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiumval' (6 st.)

    • Ruby

      Ångrar mitt gymsiumval?

      Hej igen Jag står nära reserv på en skola som jag vill komma in i men saken är att jag vill inte gå ekonomi linjen. Jag undrar ifall ja kommer in i skolan men att ändå byta linje men jag vill göra det på direkten så ja slipper gå om

      Liselotte: : Hej Ruby! Man står reserv till varje Utbildning separat. Om den utbildning dit du vill komma in, har tomma/lediga platser, kan du hoppa in direkt. Men om det finns egen reservkö till den utbildningen, går eleverna i... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vilken linje borde jag ta?

      Hej jag har ingen aningen vilken linje och gymnasium jag skall gå i ännu. Jag är en väldig blygg och lite antisocial av mig. Jag är en tjej och vill helst inte gå i en klass som består av 3 tjejer i. Jag gillar att sitta vid datorn och spela spel och även redigera videosar, lära mig hur...

      Anna: : Hej, Johanna! Jag förstår att du står i "valet och kvalet" mellan olika utbildningar och att alla alternativ har sina för- och nackdelar. Jag kan inte bestämma vilket val du gör, men jag ska... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vad kan man bli?

      Hej jag undrar vad man kan bli om man väljer TE info & medie TE design & producktutv... NA & sam

      Anna: : Hej, Johanna! Det finns oändligt stort antal olika yrken och utbilningar som man kan "sikta på" efter att ha gått på de gymnasieprogram som du nämner i din fråga, exempelvis: dataspelsutvecklare,... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vilken línje skall jag gå i ?

      Hej jaag har tänkt på att gå i TE media eller design men vet inte riktigt vilken, vill liksom inte gå i klasser fullt av killar :/ är det verkligen jätte många killar i TE linjerna?

      Mikael: : Det är svårt att förutspå hur många killar och tjejer det blir på olika utbildningar. På Teknikprogrammet läser man inriktning från åk2. Under åk1 läser alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga