SYV-besökare 31 år
  Hej,
  jag fick "uppdrag" från min rektor att "föra in syv-perspektiv" in i undervisning i alla ämnen, men hen säger inte hur jag ska göra det. Hen tycker att det är mitt ansvar som SYV och att jag ska veta hur man gör då hen tycker det är min kompetens... eller dennes "avsaknad" i så fall. :)
  Vad tycker ni? Vad ska jag göra? Några konkreta råd?
  En trött och förvirrad SYV :(

  2 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej, kollegan!
  att syv-perspektivet ska finnas och "genomsyra" undervisningen - det håller jag med om. Dock är det inte helt klart hur det ska gå till - rent praktiskt.
  Sedan finns det också (eller tyvärr Kan finnas) viss motstånd från lärarna ibland t.ex pga de tycker de gör redan tillräckligt mycket och orkar inte med ännu en sak att tänka på.

  Det är olika situationer på olika skolor - av olika anledningar: lärarbrist; rektorer kanske byts ut ofta; eleverna kan ha diverse olika förutsättningar, allt från "på gränsen till särskola med en IQ poäng för mycket för att få gå i särskola" Till Särbegåbade/jätteduktiga och snabba elever som alla går i samma klass! 

  Konkreta tips:
  - försök vara med på alla lärarsammankomster och bara genom att du visar upp dig och kanske förhoppningsvis blir tillfrågad om ngt., så påminner du lärarna om att SYV finns och att studie- och yrkesvägledningen är viktigt att tänka på även om man är lärare;

  - försök vara med på alla föräldramöten på din skola; samma sak här - genom att visa upp dig påminner du om att SYV finns! :) på föräldramöten i åk7 kan man börja prata om den obligatoriska PRAO-n, kika gärna på info på https://www.framtid.se/reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18
  på föräldramötena i lägre årskurser kan man som SYV exempelvis berätta om någon SYV-nyhet, ex. om du sätter upp en SYV-anslagstavla och byter ut VECKANS YRKE - varje vecka på den tavlan; - det går snabbt att skriva ut från - https://www.framtid.se/yrken/veckansyrke och man kan sätta upp för flera veckor framåt - så att alla: elever och lärare samt annan skolpersonal ser att du bryr dig och att det "händer någonting på syv-fronten"; nästa veckans yrke är - Matematiker, se varför just det yrket på https://www.framtid.se/yrke/veckansyrkev11ar2018

  - gör ngt. roligt med skolpersonal, ex. tips-promenad om yrken; 

  - i samband med terminsstart och terminsslut kan man kanske göra någon SYV-aktivitet i de enskilda klasserna eller för hela skolan, t.ex en Frågetävling om olika saker som har med studie- och yrkesvägledningen att göra;

  - påminn lärare och övrig skolpersona om att du finns! - och att de alltid är välkomna att fråga dig om hur de kan "implementera syv i sin undervisning"; du kan gott säga att du inte "sitter på alla svar" men att ni kan diskutera och komma fram till någonting tillsammans, att ni "sitter i samma båt" och har samma mål: nämligen att det ska bli "folk" av eleverna! :)

  - be rektor att "vika" minst fem min - åt SYV-info på varje skol-personal-sammankomst där du kan säga någonting om vad som händer på "syv-fronten", ex. någon nyhet om att >>> från HT19 införs det Högskolebehörighet på yrkesprogrammen på gymnasiet; om det inte finns någon syv-nyhet att berätta om kan du på dina fem min "i ramp-ljuset" be om idéer och förslag från lärarna om hur ni tillsammans ska leva upp till att SYV är hela skolans ansvar.

  - se om det på andra skolor (kanske börja med de skolorna som ligger närmast din skola) finns goda exempel hur lärare och SYV samarbetar och "ta efter" samt dela med dig av det du har lyckats "uppfinna".

  - prata med rektor och med samhällskunskapslärare om att införa (kanske på frivillig basis ... på prov) - Arbetsmarknadskunskap som en del av undervisningen inom Samhällskunskap, då du kan "ta över" och undervisa i en kvart på var femte lektion t.ex - i Arbetsmarknadskunskap och så inkluderar läraren några frågor in i sina prov ang. det som du har undervisat i på dina "kvart"-lektioner. 

  Det finns väldigt mycket man kan göra även om man är ensam SYV och utan någon stöd/hjälp från andra men så ska det inte vara: om syv ska bli hela skolans ansvar, bör all skolpersonal hjälpa till, ex. kan rektor "beordra" att skolsköterskan, skolmatsalspersonal, vaktmästaren, skolbibliotekarien - går in i klasserna och berättar om sina yrken, om vilken utbildning de gick och om vilka arbetsuppgifter de gör som kanske inte syns för eleverna;

  Att du fick "uppdrag" från Rektorn är bra för att det påvisar att hen är intresserad men du behöver rektorns "dagliga stöd" också. Det kan du gott svara till din rektor - att hen bör kontinuerligt och på olika sätt påpeka till all skolpersonal att SYV är hela skolans ansvar! 

  Försök involvera föräldrarna ex. fråga på föräldramötena vilka föräldrar kan och vill komma till skolan och berätta om sina yrken och/eller sina tidigare utbildningar (från gymnasiet och uppåt); och samtidigt kan du fråga om vilka föräldrar kan "fixa" PRAO-platserna på sina arbetsplatser (och inte bara åt sina egna barn, även åt andra elever).

  Om PRAO-anskaffning, inslag av Arbetsmarknadskunskap, tips-promenader och frågetävlingar om yrken och vägledningssamtal "hänger i luften" hela-hela tiden... om och om igen - som "favorit i repris" och både du och rektor outtröttligt "tjatar" om att SYV är hela skolans ansvar... :)... kan man i så fall förvänta sig att det blir en förändring, i alla fall på sikt!

  Lycka till!
  D:
  P.S: alla intresserade får höra av sig med kommentarer, tips och synpunkter! :)

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, vilken bra fråga du ställer! En jätteviktig och aktuell fråga men som också är svår att svara på!
  Jag håller med Daniel, det han svarar. 
  Men jag vill också lägga till att man kan också kanske "skoja till det" lite... inte bara ta det på "blodigt allvar". 

  Ex. kika på https://www.framtid.se/bloggar/fika-bor-man - om man gör en "föreläsning" för eleverna om Fikans betydelse på den svenska arbetsmarknaden, t.ex? eller ngt. annat halvt-allvarligt som förenar "arbetsplatskunskap" med ngt. skoj, ngt. lättsamt som eleverna lättare kan ta till sig? 

  Jag tycker också att man som syv kan vinna mycket på att ärligt säga till lärarna och annan skolpersonal att "jag behöver er hjälp, era ideer och ert stöd". Att "ensam är stark" gäller inte alltid. 


  Sätt upp "digitala idélådor" - där alla kan lämna idéer och förslag om hur SYV kan bli Hela Skolans Ansvar. Uppmana elever, föräldrar, övrig skolpersonal och kanske t o m fd elever som gick vidare till högre utbildning - att bidra med idéer.

  Vänliga hälsningar och LYCKA TILL
  Julia syv

  Frågor och svar

  • Johan 33 år

   Kan man skriva prövningar om men gick ut 30 år sedan?

   Hej, Jag tänkte fråga, om någon gick ut gymansiet i året 1990 eller 1980, kan man skriva prövningar i till exempel Religionskunskap 1 eller Biologi 1? Tack. Mvh,

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ella 16 år

   Bli sjuksköterska?

   Hej! Jag går det första året på det samhällsvetenskapliga programmet. Min fundering är att evetuellt bli sjuksköterska och jobba med hemtjänst, eller kanske arbeta med rehabilitering för djur, eller likande. Behöver jag lägga till någon kurs för att söka detta till högskolan?

   Milla SYV: Ja, du behöver godkänt betyg i naturkunskap 2, en kurd som inte per automatik ingår. Välj den kursen, nk2, om du kan.
  • Ella 16 år

   Samhällsprogrammet & nationella prov?

   Hej, jag går första året på det samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet. Jag undrar hur de nationella provet fungerar här, sker det varje år och isåfall när?

   Milla SYV: Den frågan måste du ställa till personal på just din gymnasieskola. Det är olika på olika gymnasieskolor och går därför inte ge ett generellt svar.
  • Sarah 18 år

   Mina meritpoäng är för låga, vad ska jag göra?

   Hej, Jag har panik!. De är mitt sista år och jag känner att mina meritpoäng är för låga. De ligger på 14 men kommer bli 15 om jag plusar på min engelska 7 som jag går på. Problemet är bara jag som hade tänkt mig plugga som HR specialist eller privatekonom. Nu kommer jag inte kunna göra något...

   Milla SYV: Om du får högt resultat på högskoleprovet, kan du komma in i HP urvalsgruppen.  Ett annat alternativ är Prövningar under nästa läsår.  Sök jobb;... Läs hela svaret
  • Sara 20 år

   Söka kurs på universitet?

   Hej! Om man vill söka till en kurs på universitetet, söker man på samma sätt som när man söker till en utbildning? Alltså med gymnasiebetyg osv?

   Milla SYV: Ja, både kurser och program på högskolenivå sökes på www.antagning.se och man kan konkurrera med sitt Meritvärde (summan av jämförelsetal + meritpoäng) och med resultatet av högskoleprovet.
  • Sara 20 år

   Sista kompletteringsdag?

   Hej! Jag går på komvux. Jag vill börja på universitetet VT 2019. Sista kompletteringsdag är 3 december enligt antagning.se och jag kommer att bli klar med alla mina kurser inklusive gymnasiearbetet runt mitten av oktober. Hinner jag söka? Ska jag söka till önskad utbildning först och sen...

   Milla SYV: Hur snabbt din komvux kan utfärda examensbevis är det en fråga till din komvux; kontakta syv på komvux snarast - är mitt råd. Du behöver ladda upp examensbevis på din plats på www.antagning.se Senast 3dec 2018.
  • Kim 18 år

   Allmänna frågor om läkarlinjen?

   hej! jag och en kompis undrar hur det är med läkarlinjen (i allmänhet). Vi undrar om det finns en möjlighet att läsa de första åren på högskola utomlands Europa mm och sedan kunna göra at och st i Sverige och så småningom jobba i Sverige. Eller måste man läsa i Sverige för att göra at i...

   Milla SYV: Ang. Studiemedel för utlandsstudier var god se >> csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/utlandsstudier-med-studiemedel.html
  • Erik 18 år

   Spelar det någon roll vilken skola man väljer? Civilekonom/Ingenjör?

   Hej, jag går tredje året på gymnasiet och sitter och funderar på universitetsutbildningar. Jag vill jobba inom logistik, närmare bestämt gärna inom lager eller transport och helst som någon slags chefsroll. Jag undrar hur stor roll det spelar vilken skola man väljer? Undrar även om det är...

   Milla SYV: Yrken inom ditt intresseområde är inte reglerade dvs arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer. Och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika... Läs hela svaret
  • Camilla 25 år

   Hur vägleda person till förskollärare?

   Hejsan, Hur skulle ni vägleda en person med en utländsk lärarexamen, som vill jobba som förskollärare i Sverige. Hon har utlåtande från UHR att utbildningen motsvarar en kandidatexamen (utb läng 4 år). Vidare står det i utlåtandet att utbildningen är inriktad mot arabiska, och förbereder...

   Milla SYV: Hej Camilla,jag undrar om personen är helt säker på att komplettera sin utbildning och jobba just inom det område - även i Sverige. Vi känner till många fall när lärare... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda?

   Kan jag ansöka om två kandidatexamina och använda samma kurser i båda? Har nu läst 90 Hp och undrar om jag kan läsa två olika huvudområden och ansöka om två olika kandidatexamina men använda resterande kurser (de 90 Hp jag redan läst) i båda kandidatexamina? Tack på förhand!

   Milla SYV: Hej Emma, svar jag kan ge är "förhoppningsvis". Detta pga varje lärosäte (högskola-universitet) i Sverige får bestämma ganska mycket lokalt om sina... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Anläggningsfordon eller skog?

   Hej! Jag undrar om någon av er vet mer om detta än jag... Jag har många elever som är intresserade av att köra maskiner och på ett eller annat sätt bli maskinförare. Hur kan man bäst beskriva skillnaderna mellan att gå BA-anläggningsfordon och NB-skog (skogsmaskin)? Jag hittar inte heller...

   Milla SYV: Hej Emma,Bygg- och anläggningsförare >> jobbar mest på byggarbetsplatser - vid nybyggnationer och ombyggnationer... och Skogsmaskinförare >>- vid skogsarbete. Det kan vara delvis liknande typer... Läs hela svaret
  • david 19 år

   Få f i programfördjupning men ändå få examen?

   Hej! Jag går el och energiprogrammet på helixgymnasiet, 3dje året. Jag har f i en programfördjupnings kurs som heter programmering 1 och jag undrar om jag måste ha godkänt i det för att kunna få examen. Jag har 2600 poäng samt 900 poäng programfördjupning och jag ska ha 800 enligt lag. Kan jag...

   Anna SYV: Hej David,om du får godkända betyg i alla andra kurser, kan du ta ut Examensbevis med F betyg i Programmering 1. Du kan läsa om kraven för gymnasieexamen (examensbevis från gymnasiet) på Gymnasieguiden.se/informeras.
  • Lana 22 år

   Modersmål som modernaspråk?

   Hej! Jag har läst Arabiska 1 och 2 under tiden när jag gick på gymnasiet. Nu när jag tagit examen så står så här i den: Moderna språk, arabiska 1 (MODARA01) Modersmål 2, arabiska modersmål 2 (MOEREA02) Jag tänker göra prövning i modersmål som moderna språk ( arabiska) steg 3 för att få en...

   Milla SYV: När man gör prövningar, behöver man inte uppvisa betyg, över huvudet taget. Du kan anmäla dig till prövningar i vilka kurser du vill, om du hittar var prövningar erbjuds... och detta helt oberoende av dina tidigare betyg.
  • Sundus 20 år

   Någon möjlighet att komma in på högskolan på sjuksköterskeprogrammet?

   Hej, jag går på sista året i gymnasiet och jag har E på alla ämnena. Så min fråga är kan jag komma in på högskolan i sjuksköterska program med de betygen eller det finns inte nån chans och komma in i högskolan. Det spelar ingen roll vilken stad högskolan ligger.

   Anna SYV: Hej Sundus; antagningsgränser brukar ligga högre, dvs det är mycket otroligt att man skulle kunna komma in på sjuksköterskeprogrammet med de betyg som du uppger du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga