1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Så vitt jag förstår reglerna så är minimitid för APL på gymnasiets yrkesprogram Minst 600 timmar fördelade på 3 årskurser.
    Detta för att det är minst 15 veckor APL som ingår i yrkesprogrammen och på heltid går man på praktik i 40 timmar/vecka, då blir 15 veckor x 40 timmar = 600 timmar.
    Vad säger de utbildningsansvariga på din gymnasieskola? Enligt skolverket bör gymnasieskolan lösa det med APL och om ingen arbetsplats kan hittas då kan skola ordna APL på skolan (som sista utvägen, för att ge möjlighet att ta ut examensbevis).
    Ytterst är det rektorn som är ansvarig på din gymnasieskola. Om du för övrigt uppfyller villkor för examensbevis borde inte svårigheter att hitta ApL-plats pga Covid-19 sätta stopp för möjlighet att ta ut examensbevis.
    Du kan också ringa till skolverkets upplysningstjänst och ställa din fråga där: tel.nr 08-52733200.

    • :

      Okej så om jag praktiserar 600 timmar och får godkänt i de ämnena jag behöver, kommer jag då få en yrkesexamen? Men om jag inte lyckas hitta någon APL under åk3 hur blir det då? En jag känner hittade inte en APL plats när han gick denna linje men han gick ändå ut gymnasiet. 

      Det är väldigt svårt att hitta en APL plats för att skolan har inte hjälp oss alls att hitta en. Det är bara vår mentor som hjälper oss att hitta en men det går inte så bra för att vi får bara en massa nej för att det är corona och att företag inte vill ta in några. 

    • Anna : Enligt skolverket bör gymnasieskolan lösa det med APL och om ingen arbetsplats kan hittas då kan skola ordna APL på skolan (som sista utvägen, för att ge möjlighet att ta ut examensbevis). Ytterst är det rektorn som är ansvarig på din gymnasieskola. Om du för övrigt uppfyller villkor för examensbevis borde inte svårigheter att hitta ApL-plats pga Covid-19 sätta stopp för möjlighet att ta ut examensbevis. Du kan också ringa till skolverkets upplysningstjänst och ställa din fråga där: tel.nr 08-52733200.
    • Anna : Du får gärna visa mitt svar till din mentor och till annan personal på din skola. De får också gärna kontakta oss om de vill. Vi kan då förmedla info om att skolverket säger att gymnasieskola bör läsa situationen med APL.

    Frågor och svar taggade med 'efter studenten' (3 st.)

    • Mathilda

      Lantbruks utbildning efter gymnasiet?

      Är en tjej som ska börja sitt sista år på gymnasiet och tar studenten till 2020. Just nu går jag på det samhällsvetenskapliga programmet, vilket jag sjäv vet ger många olika alternativ för framtiden. Under snart dessa tre år har jag förändrat som person och hittat nya intressen i livet. En av...

      Julia: : Hej,om du kan tänka dig gå om år 1 och 2 på gymnasiet - på Naturbruksprogrammet, kan du kika på vilka gymnasieskolor som erbjuder NB/inriktning djuroch NB/inriktning lantbruk
    • philip

      Komplettering för universitetet?

      Jag har nyss tagit studenten men mitt meritvärde är alldeles för långt för dem utbildningarna jag vill plugga på universit/högskola, går det att komplettera de ämnen som behövs för att få upp värdet? Eller måste man...

      Anna: : Om du redan nu är behörig, kan du försöka komma in genom högskoleprovet. Om du saknar betyg för behörighet -sök de kurserna på komvux; utred också hur många Extrapoäng, meritpoäng som du ev har.
    • Johan

      Meritpoäng efter studenten?

      Hej. Kan jag som person som tog studenten sommaren 2016 läsa Matemetikk 5 och Engelska 7 och få de 2 merit poäng som man hade fått för de kurserna om man läst dem under gymnasietiden?

      Mikael: : Hej Johan, har du redan nu några Meritpoäng? För att Max antaI är 2.5. Så om du redan har t.ex 1.0 i merit, t.ex för godkäda betyg i moderna språk 3 och 4, då kan du bara få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga