Edvin
    Hej jag går i 9:an och ska snart börja välja gymnasium. Min fråga är hur många poäng behövs för att ta sig in på Ekonomiprogrammet? Skulle 232,5 räcka?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Edvin,
    vad lägsta antagningspoäng blir till varje skola och program vet man först när antagningen är genomfört. Den statistiken tar man fram i efterhand.
    Man kan titta på hur det var i år och förra året och längre bak i tiden, men det rekommenderar inte vi på Fragasyv.se att göra och det av två anledningar:
    1. lägsta antagningspoäng ändras och kan bli både högre och lägre än under de föregående åren - så de siffrorna är opålitliga; antal platser på utbildningen kan bli utökad och då går poängen ner nästa år;

    2. en elev kan bli "lurad" av de "gamla antagningspoängen" på olika sätt - både sluta anstränga sig för att "poängen som man har nu" räcker... men de kan gå upp nästa år och man missar plats på utbildningen; å andra sidan kanske man avstår från att söka en utbildning som man hemskt gärna vill gå - för att man tänker att "det är ingen idé, jag kommer ändå inte in med mina betyg" - men man kanske skulle ha gjort det.

    Antagningsstatistik går att hitta på antagningssidan och jag kan skicka en länk till dig om du uppger till vilken kommun du vill söka /ofta bor man inte i samma kommun dit man vill söka men ibland vill man söka till en skola som finns i en annan kommun - en fristående skola eller en kommunal skola med Riksrekrytering/.

    Mina bästa råd till dig är:
    a) sträva efter så höga betyg du kan;
    b) sök många olika alternativ - t.ex. Ekonomiprogrammet på fler olika skolor, på alla skolor dit du kan pendla. Du måste givetvis prioritera: i första hand söker du till en skola, där du helst vill gå. Det är inte alls farligt att få besked RESERVPLATS - det är det beskedet man får på alla sina alternativ, som är högre än det alternativet där man är antagen.
    Exempel på antagningsbesked:
    1. RESERV
    2. RESERV
    3. ANTAGEN
    4. PRÖVAS EJ
    5.PRÖVAS EJ
    6. PRÖVAS EJ

    STÅR MAN I RESERV, KAN MAN BLI KALLAD TILL SIN FAVORITSKOLA SÅ SENT SOM I SLUTET AV SEPTEMBER. Om du läser samma program /Ekonomi, om jag förstår dig rätt är det programmet som du vill läsa/ på en annan skola, kan man byta senare under läsåret - under hela första läsåret, faktiskt - om en ledig plats på din favoritskola uppstår. Från å k 2 är det svårare att byta, för att då börjar man läsa inriktning på EK, men det är ändå möjligt.

    Jag hoppas jag lyckades förklara hur jag menar.
    Det är ditt val om du vill titta på antagningspoängen som var i års antagning.
    Uppge i så fall till vilken kommun du vill söka, så skickar jag en länk till rätt Antagningskansli.

    Med vänlig hälsning
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga