Gäst
    Hej, jag fick uppdrag att på min grundskola där jag jobbar, prata med elever som ska välja Språkval inför högstadiet. Intresse för att läsa moderna språk har sjunkit mycket och allt fler elever vill läsa förstärkt svenska och/eller engelska i stället. Rektor tycker det är "mindre bra" och vill att fler elever väljer Moderna språk - franska eller spanska. Har ni några förslag på hur man kan motivera fler elever att välja läsa Moderna språk?
    Tacksam för alla tips ni kan ge!
    :)
    • : Hej ,
    • : Jag är rätt ung men jag tror du måste berätta för de hur de kommer in och hur de får höggre chans om de väljer ett modernt språk..
    • : Och hur intagningspoäng ökar sakta men säkert..
    • Anna : Tack så mycket Saka för ett bra tips! Du har rätt! Man får större chans att komma på en populär utbildning med godkända betyg i moderna språk.
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,

    det är en viktigt fråga du ställer, men som tyvärr är också svår att svara på.

    Jag tycker man bör "gadda ihop sig" med föräldrarna och med hela skolans personal. Kanske på ett föräldramöte ta upp frågan - först, med föräldrarna, alltså. Om föräldrarna inte tycker det är viktigt att läsa moderna språk, blir det mycket svårt att motivera elever.

    Sedan har jag ett förslag att försöka påvisa hur man i praktiken kan ha nytta av att kunna andra språk än endast svenska och engelska - t.ex genom att bjuda in personer som åkte på utbytesår genom >> UHR-programmet, där man rätt så billigt kan få läsa ett år i Europa, om man under åk1 på gymnasiet läser franska, spanska eller tyska på nivå 3 (moderna språk 3), vilket man endast kan göra om man har godkänt betyg i samma språk från grundskolan.

    Liselotte

    Sedan kan man berätta om några yrken, t.ex om EU-tolk >>, där man har mycket intressant och utvecklande jobb med hög lön.

    http://ilcompetition.se - Språkolympiaden: tävling i moderna språk för grundskole- och gymnasieelever - kanske kan man locka med att delta i Språkolympiaden?
    Eller lokalt på er skola införa tävlingar och/eller stipendier för dem som med goda resultat genomför studier i moderna språk - t.ex för alla elever som får minst C-betyg under alla år de på grundskolan läser språk, att ge dem viss "bidrag" till språkresor eller ngt. liknande.
    Ni som skola kan kanske söka sponsring hos reseföretag eller andra företag och organisationer - för att öka intresse för moderna språk. Kontakta t.ex Ambassader och fråga om de kan tipsa om var man kan söka pengar för att satsa på att öka intresse för "deras språk".

    Fira Europeiska Språkdagen på er skola - http://edl.ecml.at/Language - Fakta & Kul om språk på Europeiska språkdagens (Temadag 26 sept.) hemsida.

    Du kan också prova kontakta Studievägledare på Tolk-och-översättar institutet vid Stockholms universitet och höra om hen har några bra tips att ge; kontaktuppgifter 08-162949 /tel.tid bara en timme i veckan, torsdagar kl.10-11/ och Epost: [email protected]

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    att arbeta som konferenstolk inom EU är ett av de språkrelaterade yrken >> som är välbetalda.

    Att arbeta som diplomat >> är ett annat välbetalt yrke där goda språkkunskaper är ett krav.  För övrigt, så tänker jag på att man med goda språkkunskaper i något modernt språk STUDERA utomlands på det språket som man börjar läsa på grundskolan, säg Franska... då kan man sedan studera i andra länder med undervisningsspråk franska; och man kan också jobba som "vad som helst", säg som Kock >> - i ett land där franska talas av många (och det är fler länder än bara Frankrike... även i Canada, Sweitz och i ett antal länder i Afrika talar många franska).

    Hoppas mitt svar blir också på ngt. sätt till hjälp!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'resturang' (4 st.)

    • Hanini

      Är det värt att byta linje i trean?

      Jag börjar trean på resturang och livsmedel efter sommaren och känner att jag har valt helt fel. Jag vill inte alls jobba inom denna bransch och vill studera till något helt annat, kanske till något inom ekonomi eller teknik. Jag har inte de bästa betygen heller på grund av lite motivation....

      Milla : : Hej!Har du gjort ansökan till år 1 på ett nytt/annat program på gymnasiet, via gymnasieantagningen? I annat fall så kanske du inte har ett alternativ att börja år1 på... Läs hela svaret
    • filippa

      kan man byta från IB till annan linje i tvåan?

      hej, jag äe en tjej som är 17 år gammal och går första terminen i tvåan på IB programmet. Jag har igentligen från början känt på mig att detta inte riktigt är en linje för mig då mina språk kunskaper är lite sämre än va dom kanske bör vara för att gå här. detta gör att jag måste slita mig igenom...

      Julia: : Hej Filippa, i Lidköping är det, enl.vad jag vet endast De-la-gardiegymnasiet som finns och den erbjuder flera inriktningar på RL.Du har rätt att söka till år1 till hösten... Läs hela svaret
    • Katalina

      Vidar utbilning inom resturang?

      Var i skåne län kan jag hitta vidare utbilning inom restaurang efter att ha tagit studenten föra året. Finns där några hemsidor jag kan söka in på?

      Julia: : Hej Katalina, yrkeshögskoleutbildningar kan du se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=Restaurang Hela utbudet finns på www.yhguiden.se De här utbildningar finns i... Läs hela svaret
    • Johanna

      Gå ett år restaurang, och sen byta till hum?

      Mina betyg( från höstterminen, jag vet ju inte än hur jag ligger till i vårterminens betyg) är inte tillräckligt bra för hum. Om jag går första året resturang, och sen hoppar in i hum, måste jag gå om ettan igen då? Vad har jag för alternativ, ifall jag inte kommer in på hum, när det är där jag...

      Lena: : Hejsan, ja, det är ofta så att man får gå om ettan om man byter program helt och hållet eftersom man missat för många kurser. Jag förstår att det är frustrerande att känna att man kanske inte kommer in på det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga