hanan

  Hej! Jag läser Naturvetenskapsprogrammet och har möjligheten att studera religionskunskap 2 som en utökad kurs nästa termen. Om jag får betyg i kursen kommer det att räknas in i mitt jämförelsetal? Och hur kommer det att påverka mitt jämförelsetal?

  Tack på förhand.

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Hanan!
  Betyget i kursen Religionskunskap 2 (om den kursen i ditt examensbevis kommer stå markerad med "U"/utökat program, eller "utökad kurs") kommer inte räknas in i ditt jämförelsetal. Detta för att den kursen varken sig ger meritpoäng eller krävs för särskild behörighet till högskole-/universitetsutbildningar. Vilket betyg i den kursen du får kommer inte påverka ditt jämförelsetal eller meritvärde.
  U-kurser räknas in i jämförelsetal i 2 fall: om de ger meritpoäng eller om de krävs för särskild behörighet till just den högskoleutbildning som man söker till.
  Exempel: betyg i kursen matematik 3 (3b eller 3c) skulle räknas in i jämförelsetal, för att antingen så krävs den kursen för behörighet till den utbildning man söker (t.ex om man söker till fastighetsmäklarprogrammet eller ekonomiutbildningar på högskolenivå, där matte 3 krävs för särskild behörighet; eller så ger den kursen meritpoäng.
  Ett annat exempel: samhällskunskap 2 som U-kurs skulle räknas in endast om eleven söker till lärarprogrammet där hen bl.a ska läsa mot att bli samhällskunskapslärare (detta för att den utbildning kräver, för särskild behörighet, godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2); vid ansökan till andra utbildningar kommer inte det betyget räknas in - för att kursen ger inte meritpoäng och krävs inte för särskild behörighet till ngn annan utbildning än just "lärare i samhällskunskap".

  • SYV : Fr o m nästa höst (23) kommer ju de högskoleförberedande kurserna ingå i yrkesprogrammen i formen av utökat program. Kommer de ingå i jämförelsetalet eller ej? Tacksam för svar!
  • Anna : Alla kurser som krävs för behörighet - både grundläggande och särskild behörighet - räknas in i sökandes jämförelsetal . Och detta, oavsett om kurser är U-kurser i examensbeviset eller lästes helt utanför examensbeviset, som komplettering efter gymnasiet. Betygen i svenska 2 och 3 och i engelska 6 kommer alltså räknas in i den sökandes jämförelsetal (något annat kan jag inte tänka mig, för att ingen ändring, mig veterligen, är planerad på att införa någon ändring på den punkten)!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga