Lucia
    Hej!

    Jag har en fullständig gymnasieexamen från 2017 varifrån jag har 21.08 poäng. Av dessa är 1.5 meritpoäng från engelska 7 och moderna språk 3.

    Jag ska nu söka till ett universitetsprogram där man behöver ha läst två kurser jag inte har, matte 3 och naturkunskap 2. Jag läser dessa på Komvux på distans. Jag läser även komvuxkursen italienska steg 4, eftersom jag vill höja mitt meritpoäng och moderna språk 4 såvitt jag vet är värt 1 meritpoäng. Jag har hört att om man läser en komvuxkurs för att få meritpoängen så räknas inte betyget man får i den kursen med i ens totala merit. Alltså att jag, sålänge jag får godkänt i kursen, kommer få 1+ poäng av att läsa italienska steg 4 oavsett om jag får A eller E i kursen. Stämmer detta?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, för dig som har examensbevis stämmer detta inte. För dig kommer betyget i mod.språk 4 även räknas in i ditt jämförelsetal.
    Det att betygen i de nya kurserna som ger meritpoäng inte räknas in (utan endast meritpoängen plussas på) gäller för personer med äldre betyg: de som på gymnasiet läste mot ett slutbetyg. det är alltså en av förändringar som kom med gymnasiereformen Gy2011/Vux2012.

    Betyget i moderna språk 4 som kommer ge dig + 1.0 meritpoäng kommer, alltså, även räknas in i ditt jämförelsetal, så du vinner på att få så högt betyg som möjigt i den kursen.

    Frågor och svar taggade med 'naturinriktning' (1 st.)

    • Elin_03

      Måste jag gå allmän kurs?

      Hej, jag har inte gått något år på gymnasiet men jag har gått två år allmän kurs på folkhögskola. Jag har fått höra att jag måste gå tre år för att få min gymnasiebehörighet men nu när jag är klar med matte 2 svenska 2 engelska 6, religionskunskap1 samhällskunskap1 och historia1 så undrar jag...

      Milla : : Hej,för att bli behörig till svenska högskolor och universitet krävs det alltid att man har grundläggande behörighet vilket man kan uppnå på olika sätt, bland annat genom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga