1 Svar

    Saga SYV

    Hej Emil, du behöver inte själv räkna på din gymnasiebetyg; om du söker till högskoleutbildning i Sverige, räknar Antagning.se ut ditt meritvärde.

    Men om du vill räkna själv - då måste du ha ditt examensbevis framför dig. Då räknar du så här:
    Betyg i gymnasiearbete räknas inte in.

    Betyg i kurser som i ditt examensbevis är markerade med U - som betyder Utökad kurs räknas in i 2 fall: om just den U-kursen krävs för Särskild behörighet till just den utb., som du söker just då ELLER om den U-kursen ger meritpoäng. Alla de U-kurser som antingen krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng räknas in som om de vore "vanliga" kurser, ej U-kurser. Övriga U-kurser räknas inte in, över huvudet taget.

    När du sedan vet vilka kurser som ska räknas in - kan du "mata in dem" på Räknehjälp på Antagning.se sida - och få fram ditt jämförelsetal.
    Till Jämförelsetalet plussar du sedan på dina /eventuella/ meritpoäng. Har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde

    Det är med Meritvärde som man konkurrerar om plats på högskola/universitet i Sverige.
    OBS! det finns några få högskoleutbildningar som ej accepterar meritpoängen... ex. Handels högskola i Stockholm HHS, som är en privat högskola.
    Söker man tekniskt basår på Chalmers, tekniska högskola i Gbg., accepteras inte här heller meritpoängen.
    Det är ett Undantag att meritpoängen ej accepteras. Men om du söker till en utbildning som ej accepterar meritpoängen - kan det bli stor skillnad i ditt meritvärde med eller utan meritpoäng (det kan skilja 2,5 i meritvärde). Max i merit är 2,5. Om du ex. har alla C betyg i alla kurser som ska räknas in och sedan har "noll" meritpoäng, har du meritvärde på 15.0 men om du med samma betyg har max meritpoäng har du meritvärde på 17.5 i stället.
    Antagning.se vet vilka utbildningar som ej accepterar meritpoängen. Antagning.se är noga med uträkning av meritvärde.
    Meritvärde kan bli Olika (på exakt samma betyg) om utbildningar du söker har Olika krav på Särskild behörighet.
    Antagning.se räknar ut ditt meritvärde separat till varje sökt alternativ.

    Vänligen
    S.

    • : Jag måste alltså ta med alla betyg från de kurser utom de "U"markerade?
    • Anna : Ja, och vissa u-markerade kurser också. De u-markerade kurser som krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng, måste också räknas in.

    Frågor och svar taggade med 'dermatolog' (3 st.)

    • sagabara00

      Val av utbildning?

      Jag undrar vad det finns för utbildningsmöjligheter att välja mellan för en person som är intresserad inom hudvård utöver hudterapeututbildningen.

      Milla : : Hej,"hudvård" - exakt vad vill du jobba med? Det finns ett antal hudsjukdomar och tillstånd, t.ex eksem eller allergiska reaktioner som ger hudutslag... Det finns ett antal olika yrken som på olika sätt... Läs hela svaret
    • Anne

      Utbilda mig till Dermatologist?

      Jag jobbar som hud och laser terapeut och skulle vilja vidareutbilda mig till dermatolog. Min fråga är om jag först måste läsa 5 år på läkar linjen för att sedan specielisera mig till Dermatolog? Mycket tacksam för svar Ann

      Liselotte: : Hej Anne,DermatoIog är en hudIäkare. Det är en speciaIistIäkare (speciaIist i hudsjukdomar och hudåkommor tiII föIjd av aIIergiska reaktioner, sjukdomar eIIer skador, t.ex brännskador, skott-... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Vilket program ska jag välja i gymnasiet?

      Jag vill bli dermatolog i framtiden men vet inte vilket linje jag ska välja. Måste man gå i natur i fall man vill bli någon sort läkare?

      Lena: : Hejsan, ja vill du bli dermatolog eller hudläkare så behöver du de kurser som man läser på Natur. Går du ett yrkesprogram där det ibland kan finnas hud/spa utbildningar så behöver du i sådana fall läsa till all den... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga