Alexander

    Hej, Vilka ämnen måste jag ha när jag räknar mitt snittbetyg? Jag läste teknikprogrammet. Behöver man räkna med alla kurser även de som är inte i behörigheten till utbildningen man ska söka i högskolan?


     


    t.ex jag har ett E i biologi 1 men biologi 1 kan man räkna med ett annat ämne istället för biologi 1?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej!
    Om du fick examensbevis från gymnasiet eller från komvux, då räknas alla kurser som ingår i examensbeviset med (förutom gymnasiearbete) i "snitt" som heter Jämförelsetalet.
    Sedan plussar man på ev.meritpoängen, om man har några och får fram Meritvärde. Det är med meritvärdet man konkurrerar om plats på svenska högskoleutbildningar (i betygsgrupper).
    Har man inga meritpoäng, blir jämförelsetalet (snittbetyget) = meritvärde.

    • : Måste man plussa meritkurserna som vanliga kurser först?
    • Anna : Om du har betygen i meritpoängsgivande kurser Utanför ditt examensbevis, då räknar du in de betygen i ditt jämförelsetal (tillsammans med alla de kurser som ingår i ditt exam.bevis, förutom GA, gymn.arbete) och sedan lägger till merit/extra-poängen.

    Frågor och svar taggade med 'EU-jobb' (2 st.)

    • Nora

      Jobba utomlands med juristexamen?

      Hej, jag tänkte söka till Juristprogrammet till hösten då det är det jag känner skulle passa mig bäst. En sak som dock gör mig osäker på valet är att jag vill kunna jobba utomlands i framtiden, om jag någon gång skulle vilja...

      Julia: : Hej Nora. Lagar skiljer sig åt i olika länder. Och för att i ett annat land arbeta med juridiska frågor (alltså inte i det landet där man gick den juridiska utbildningen) är ingen... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan man jobba som samhällsplanerare på EU?

      Jag funderar på att utbilda mig till samhällsplanerare efter gymnasiet. Och nu när vi var i Bryssel med skolan så tyckte jag att det verkade spännande att jobba på EU (alltså Europeiska Unionen). Kan man jobba där som samhällsplanerare?

      Milla : : Hej Rebecca,det vi vet om yrket Samhällsplanerare, berättar vi om i yrkespresentationen Samhällsplanerare. du kan också kika på fler yrken, ex. Internationell samordnare, Europavetare och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga