Emir
    Jag tänker komplettera mitt IB diplom med Fysik 2 och Svenska som andra språk 3 för att få behörighet. Saken är den att Fysik 2 behövs för särskild behörighet och Svenska som andra språk 3 behövs för grundläggande behörighet.
    Som jag förstår så räknas mitt fysik betyg in efter 'Mprel' men vad händer med Svenska som andra språk 3? Kommer den in i bilden som komplettering eller räknas den in med 'Mprel'?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Emir!
    Som du kan se på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/ så är det olika "avsnitt"/kategorier som berättar om vad som gäller för IB diplom från 2013 och från 2014 och senare - man måste, alltså veta om du fick IB diplom år 2013 eller 2014. Om du kommer få diplom i år, 2015, så är det samma regler som om du fick IB diplom år 2014. Välj rätt år i kolumnen till vänster och se vad som gäller.

    Du måste - hur som helst - läsa kurser för behörighet: grundläggande eller särskild - spelar på sätt och vis ingen roll, för att som OBEHÖRIG kommer du inte in på högskola. Det är alltid fördelaktigt att ha högre betyg på alla kurser - så höga betyg som man kan få.

    Därför är det för dig bara att läsa kurser (eller göra prövningar) och försöka få så höga betyg som möjligt. Du kan inte påverka antagningsgräns (dvs lägsta Meritvärde som kommer att ge plats på utbildningen). Det du kan göra - högskoleprovet. HP befriar inte från kravet på att ha alla behörighetsgivande kurser, så Fysik 2 och SAS 3 måste du ändå få betyg i (lägst E men helst så högt som möjligt). Men HP ger dig plats i ännu en urvalsgrupp.

    Antagningsgräns kan ändras i framtiden och det är inte alltid så att BII gruppen har högre antagningsgräns, det finns exempel när det är tvärtom, men, eftersom du eller jag inte kan påverka varken sig framtida antagningsgräns eller det faktum att du måste läsa kurser för behörighet, då är det bra att koncentrera sig på det som du kan påverka:
    t.ex. att du söker utbildning på alla orter där utbildning ges och att du även tittar på alternativa utbildningar - som eventuellt kan vara av intresse för dig - både på högskola/universitet och på yrkeshögskola. Hela utbudet av högskoleutbildningar i Sverige ser du på www.studera.nu och av yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se


    Önskar dig allt väl!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'praktisk' (3 st.)

    • Alexander

      Kan man läsa praktisk ellära som enstaka kurs?

      Hejsan! Jag har funderingar på att utbilda mig till vindkraftstekniker. Men då jag inte läst el programmet på gymnasiet behöver jag komplettera med praktisk ellära. Finns den som enstaka kurs eller måste jag gå vuxenutbildning till elektriker?

      Mikael: : Hej Alexander,svar på din fråga måste du få från komvux i den kommunen där du är folkbokförd. utbud på komvux i olika kommuner kan vara rätt så... Läs hela svaret
    • Patrik

      Inte nöjd med mitt val, hur gör jag?

      Hej, började 1:an på IT-gymnasiet i Skövde och nu efter ett tag så känner jag att jag inte är nöjd med mitt val och för mig är det för mycket matte, jag vet inte hur jag ska gå till väga, jag har kollar runt på olika gymnasium och fastnade för Lichron här i Skövde, hur är matten där? Men som...

      Liselotte: : Hejsan, jag antar att du går på Teknikprogrammet nu. På TE är det mycket matte, ja! På lichron-teknikgymnasium-skovde>> erbjuds det Industritekniska programmet, där det är... Läs hela svaret
    • Johanna

      Kan jag plugga vidare sen fast jag tar praktisk linje?

      Jag har precis början gymnasiet och har valt Stylist vilket känns som en rolig och bra linje för mig. Men om jag skulle ändra mig senare och till exempel vilja bli mäklare eller jurist i framtiden kommer jag kunna det? Alltså hur skulle det fungera med högskolan o alla kurser som behövs till det?

      Liselotte: : Hej Johanna, det går att gå vidare och studera på universitetsnivå även efter ett yrkesförberedande gymnasieprogram & du kan skaffa dig behörighet redan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga