Alexandra

    Jag tänkte söka till Juristprogrammet och där krävs Historia 1a2 som jag inte har läst, alltså kommer jag behöva läsa in det nu i efterhand och behörighetskomplettera. Hur räknar jag ut vad min slutgiltiga snittpoäng kommer att bli efter att jag har läst in kursen? På gymnasiet läste jag totalt 2700 poäng (ink. gymnasiearbetet). Det innebär alltså att jag läste två utökade kurser (Engelska 7 och Moderna språk 3). Eftersom båda kurserna ger merit så ska ju betygen för dem också räknas in i mitt jämförelsetal. Då borde väl mitt jämförelsetal kunna räknas ut genom att ta summan av alla betyg (inklusive betyget jag får när jag har läst Historia 1a2) och sedan dividera på 2650? (Eftersom jag har läst 2700 poäng på gymnasiet, plus 50 poäng Historia och sedan ta bort 100 poäng eftersom gymnasiearbetet inte ska räknas in). Om jag har förstått det rätt så borde jag då få mitt jämförelsetal och sedan kan jag lägga på mina meritpoäng. Eller räknas det ut på något annat sätt när man behörighetskompletterar?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Alexandra, du har i din fråga på rätt sätt beskrivit hur jämförelsetal och meritvärde räknas ut, när man behörighetskompletterar. Dock behöver du inte själv räkna fram varken sig jämförelsetal eller meritvärde. Det kommer göras i samband med din ansökan till högskola-universitet efter det att du bedöms som behörig. Försök få så högt betyg som möjligt, när du läser historia 1a2, mer kan du inte göra, förutom att du också gör - om du kan - högskoleprovet.
    Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'jämför' (2 st.)

    • Carl linus

      Räkna bort idrott och hälsa?

      Hej! Om man har haft en skada eller sjukdom under gymnasiet som gjort att man inte kan prestera på idrott och hälsa 1 kursen, finns det då undantag som kan göra att det betyget inte räknas med i slutbetygen?

      Milla : : Hejsan,enligt skolverket bör gymnasieskolan anpassa innehåll i kursen på så sätt att du ska ha förutsättningar att klara kursen och även få högt betyg (t o m A-betyget); Du... Läs hela svaret
    • Miriam

      jobba med kultur?

      hej, nu menar jag inte att jobba på en teater eller med olika evevnt så utan mer om olika kulturer i länder jämfört med varandra. jag tycker det är kul att se vilka likheter och skillnader det finns, tex. med jobb, utbildningen och servicen. finns det jobb där man åker runt och ser skillnaden...

      Mikael: : Du får gärna kika på yrken inom Kultur&Media på www.framtid.se ex.utrikeskorrespondent >>

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga