Amar 24 år
  Jag befinner mig i en avgörande period i livet. Jag har precis påbörjat mitt tredje och sista år i gymnasiet, och tiden har verkligen bara flugit iväg. Däremot så är det inte säkert att det blir sista året för min del eftersom att jag har en del ämnen som jag behöver klara av. Jag ångrar att jag inte studerade hårdare och mer i mitt första år. För pågrund utav det så har jag nu hamnat i en jobbig situation med två ämnen (matte1c) och (kemi1) som jag behöver gå igenom igen.
  Hur mycket jag än ångrar mig så spelar det ingen roll nu, jag kan inte ändra på det förflutna utan bara påverka min framtiden. Jag vet att jag har kapaciteten att lyckades med dessa ämnen som jag inte har godkänt i men det jag tvivlar på är om tiden står vid min sida. Det återstår knappt två månader utav den första terminen och sedan så är det ungefär bara 4månader av studietid kvar innan man ska förbereda sig för studenten. Så det är tydligt att jag inte har mycket tid på mig. Det är givetvis inte omöjligt att klara två svåra ämnen på så kort tid men när man även har 10 andra ämnen så blir det givetvis tufft när jag även måste läsa de andra två självständigt vid sidan av. Jag har satt mig själv i detta, därför känner jag inte någon som helst orättvisa utan jag känner enbart att tiden börjar bli knapp.

  Så jag kontaktar er för att få så bra tips som möjligt om hur jag kan klara matte1c och kemi1 på ett effektivt och intensivt sätt under dessa återstående månaderna som jag har kvar. För att jag vill absolut inte läsa ett fjärde år i gymnasiet eller gå till komvux. Jag har ett mål att efter jag avklarat gymnasiet nästa år, direkt gå vidare och studera i högskola i Frankrike. MEN allt detta kan enbart ske om jag klarar av de ämnena som jag inte klarat av.

  Jag går i teknikprogrammet. Jag har inte bestämt mig fullt ut om vad jag vill läsa i högskolan, men affärsjuridik eller konsult skulle vara intressant och skulle vara något jag kan tänka mig läsa. Framtiden får utse vad jag ska läsa förhoppningsvis.

  Jag är väldigt tacksam om jag kan få lite hjälp. Det skulle betyda väldigt mycket.

  MVH.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amar,
  hjälp med matten finns på www.mattecentrum.se (om du inte redan besökt den sidan, gör det nu).

  Matte 1 måste du få minst betyg E för att kunna ta ut gymnasieexamen men det behöver inte vara just c-spår, det går bra att får godkänt betyg i Matematik 1b /vilket bör vara lättare för att kraven är inte lika höga i b-spåret/. Du kan ha betyg i Matte 1b i din Gymnasieexamen.
  Kemi 1 kan du ha F i och ändå få ut Gymnasieexamen, på det sättet är Matematik viktigare.
  Tips: läs Matte i första hand; be läraren sätta betyg i Matte 1b /i stället för Matte 1c/ och ta hjälp av www.mattecentrum.se.

  Du skriver att du vill läsa Affärsjuridik efter gymnasiet. Kan du tänka dig byta till Ekonomiprogrammet /inriktning juridik/ och gå om ett år? På Ekonomiprogrammet läses Matte 1b och 2b; Kemi läses inte alls.
  Du "förlorar ett år" på det men det kan vara ett bra sätt för dig att komma ikapp med studierna samtidigt som du byter inriktning mot det som du är intresserad av - studier i juridik.
  Glöm inte att sova ordentligt, äta rätt och även ha lite fritid på dagarna för att risken är annars att du blir överansträngd och hälsan blir lidande. Utan bra hälsa blir det mesta väldigt svårt och t o m omöjligt - så som studier i Frankrike för man måste ju orka med det som man tar på sig att genomföra.
  Önskar dig det bästa! Hoppas det ordnas sig för din del! Hör av dig om ett tag och berätta hur det går.
  Julia SYV
  • Amar Kan man inte läsa affärsjuridik när man går i teknikprogrammet?
  • Amar Och jag har redan besökt matte centrum ett flertal gånger deras hjälp är inte bra. Utan jag tänkte mer plugga på egen hand och söker tips på hur jag kan klara det på bästa sätt.
  • Milla Finns det inte någon Räknestuga nära dig? Många elever tycker att de får mycket bra hjälp där - På Räknestugor via Mattecentrum.se. Alla är vi olika och om det passar dig bättre att plugga på egen hand, så är det så. Önskar dig lycka till!
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amar,
  en kurs Affärsjuridik kan läsas inom Individuellt val, 200 p. - på Teknik i fall skolan har möjlighet att erbjuda den /det måste finnas en behörig lärare på skolan och oftast måste det finnas Ekonomiprogrammet på samma skola, i annat fall så är det tur om en behörig lärare finns i Juridiska kurser finns på skolan/.
  Affärsjuridik ingår inte som en obligatorisk kurs och inte som programfördjupande på Teknik, därför finns det bara två möjligheter kvar: inom Individuellt val eller som en utökad kurs. Utökad kurs läser man i så fall utöver heltid /som en extra kurs/.
  Ibland finns det överenskommelse mellan olika gymnasieskolor /"Det gemensamma gymnasiet" kan det t.ex. heta/ - då elever kan läsa några kurser på en annan skola och ändå få in dem i Gymnasieexamen.

  Angående tips på hur man studerar på egen hand, så är det både lätt och svårt: vi alla är olika och det som funkar bra för mig, kanske inte alls funkar för dig. Det finns en mängd tips och metoder men bara några av dem kommer att funka för dig - det bästa är att känna sig fram, testa olika saker och se vad som funkar bäst för just dig. Jag har, t.ex. känt en elev, som mindes det som hen skrev ner många gånger, om och om igen - "det mekaniska minnet som satt i fingrarna" - hen hade kladdat på alla pappersbitar som hen kunde komma åt - med formler, svåra ord och definitioner, som behövde memoreras. Det gäller att hitta vad som funkar just för dig, alltså. Repetion - är en universal metod /det man gör ofta, gör man bättre och bättre för varje gång/ men det varierar enormt i antal repetitioner som behövs för olika personer: du kanske behöver repetera fem gånger och jag skulle behöva repetera 25 gånger för att vi skulle minnas samma sak lika bra.
  Listan på vad som funkar för olika människor när de studerar på egen hand är oändligt lång, ja skriver här några saker som funkar för många elever men jag kan inte skriva ner alla /för att så mycket plats finns inte... *L* ;-) - skojar om just den saken... /:
  studera i små "portioner" á max 15 minuter och ta rast efter det;
  hitta på belöningar för sig själv: när jag har memorerat eller löst ngt., får jag gå dricka varm choklad eller äta ngt. gott - men inte innan;
  be läraren att peka ut de delar som är absolut viktigaste och lära sig just dem samt "skumma igenom" resten av läroböckerna;
  använda "spill-tid" när man t.ex. väntar på bussen i 10 min.

  Mvh
  Anna SYV

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Modersmål och prövning i det?

   Hej. Jag läste modersmål tvåspråkigt steg 1,2,3 under gymnasiet(istället för moderna språk). Jag har också gjort prövning i mitt modersmål steg 4(som moderna språk) och kmr få meritpoäng på det. Kommer de betyg som jag fick i modersmål 1,2,3 att räknas in i mitt jämförelsetal eller kommer de att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Zi 17 år

   Borde jag vara orolig?

   Hej! Jag vill gå estetik och media (Film & TV-produktion) på ett gymnasium som heter LBS Mediegymnasiet i Göteborg. Förra året var medelpoäng 229.75 och antagningsgränsen på 175 poäng. Just nu har jag 230 i meritpoäng, borde jag vara...

   Anna SYV: Hejsan,enligt info i din fråga så ser det bra ut. Jag tycker du har god chans att komma in. Vi håller tummarna!Oavsett det, så råder jag dig att som andra-, tredje, fjärde o s v alternativ lägga... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   Vart hämtar man sin gymnasieexamen efter komplettering av studiebevis?

   Hej!! Min fråga är om man springer ut 3an med ett studiebevis och sedan kompletterar upp till gymnasieexamen via sommarskola eller komvux i så fall vart hämtar man ut sitt gymnasieexamen ifrån?

   Anna SYV: Hej Ali,om man läser upp kurser och uppnår kraven för examensbevis på komvux, då begär man få ut sitt examensbevis från komvux; man kan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Vilka kurser kan jag läsa?

   Hej! Jag tid studenten under sommaren 2019 och nu när jag har arbetat ett litet tag så känner jag att jag vill börja studera igen. Men grejen är att då jag gick på gymnasiet så fick jag f i matte 2b vilket ledde till att jag inte ens gick matte 3b....

   Anna SYV: Hej Anna,du uppger inte i din fråga om du fick Examensbevis eller studiebevis.Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige.Om du fick examensbevis från Ekonomiprogrammet,... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Behöver man gå Barn och fritid om man vill bli dagislärare?

   Hej! Jag har en fråga behöver man gå barn och fritid för att bli dagislärare? Om man är utbildad till sjuksköterska skulle man kunna jobba som dagislärare då?

   Anna SYV: Hej Samira,kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex... Läs hela svaret
  • Ida 22 år

   Gymnasiearbete företagsprojekt frågeställningar?

   Hej! Jag tänkte skriva ett gymnasiearbete och samverka med ett företag för att skapa ett mindre projekt. Jag funderar på att inrikta mig på marknadsföring/reklam, vilka frågeställningar skulle man kunna använda sig av då?

   Anna SYV: Hej Ida,om du i ditt gymnasiearbete kommer att samverka med ett företag, då är det bra att ta in det företagets behov, tycker jag: vad säger företaget att de vill ha hjälp... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Kan man gå en annan linje än natur för att bli läkare?

   Jag skulle gärna vilja bli någon fotm av läkare spelar ingen roll vilken men ändå läkare men jag läser överallt att man måste gå natur då men jag vill inte riktigt gå natur. Min mamma sa att det finns en linje man kan gå ås att mna bli typ barnläkare eller sjuksköterska, vilken linje är det? har...

   Anna SYV: Hej Samira,det finns många olika yrken inom Hälso- och Sjukvård, kika gärna på framtid.se/yrken/halsa-sjukvard men alla läkaryrken i Sverige kräver i grunden... Läs hela svaret
  • Oskar 21 år

   Tips på extra kurser inom personfrågor?

   Hej! Jag studerar just nu ett kandidatprogram i företagsekonomi på helfart. I framtiden skulle jag dock mer vilja ägna mig åt personalfrågor, rekrytering eller liknande och skulle vilja läsa till någon kurs parallellt inom det området. Är det några specifika kurser ni rekommenderar som ger...

   Anna SYV: Hej,jag börjar med att svara på din fråga om studiemedel: man får ej mer i studiemedel om man läser på mer än heltid; alltså studiemedel för heltidsstudier (100% av... Läs hela svaret
  • sofia 20 år

   byta gymnasiet val?

   Hej, Just nu går jag i första året i gymnasium och Jag läser samhälle, jag inte alls vill läsa samhälle och min fråga är att om jag kan byta från samhälle till vuxenutbildning tandläkare program? hur mycket poäng...

   Anna SYV: Hej Sofia,det är viktigt att veta när du fyller 20 år. Är du redan 20 år eller fyller 20 år under kalenderåret 2020?Allmänt gäller:för att komma in på Tandläkarprogrammet... Läs hela svaret
  • R 17 år

   Studera under sommaren för att få högstadie poäng?

   Jag studerade matte, svenska, engelska och kinesiska för nian på Sofia Distans men inga andra ämnen och där för är inte behörig för gymnasiet eller folkhögskola. Jag hittade att det finns något som heter “introduktionskurser” som...

   Anna SYV: Hej R,ang. folkhögskolestudierDet går att börja på grundskolenivå på en folkhögskola för att sedan gå upp till gymnasienivå. Åldersmässigt... Läs hela svaret
  • Viktoria 27 år

   från samhälleprogrammet till läkarprogrammet, är det möjligt?

   Hejsan, jag har pluggat klart samhälle inriktning språk på gymnasiet. Har naturkunskap B och Matte B. Om jag skulle vilja komma in på läkarprogrammet, vad skulle gälla? Skulle jag behöva plugga upp till Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 på...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria,Du behöver skaffa dig kunskaperna och betygen motsvarande fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Det kan du göra antingen på komvux, genom prövningar eller... Läs hela svaret
  • Mikael 20 år

   Kan jag läsa A-spår?

   Hej! Mitt program är naturvetenskap och jag har funderat på att läsa matte 2a istället för matte 2c. Kan jag göra det eller behöver jag läsa på C-spår? Detta är för att jag har lite svårt för matte och det är...

   Daniel Larsson: Hej, Mikael!Svar på din fråga beror på flera olika saker. Du skriver "mitt program är naturvetenskap" och jag ser att du är 20 år, men jag vet ändå inte om du läser på... Läs hela svaret
  • Ehlin 18 år

   Djurskyddsinspektör ?

   Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

   Milla SYV: Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
  • Miriam 21 år

   Vart finns det Basmedicin?

   Hej, jag läser till Fytoterapeut men jag behöver grundläggande utbildning om medicin. Basmedicinen som det kallas. Jag undrar om det finns på distans och om det är CSN berättigad?

   Mikael SYV: Hej Miriam,det första jag tänker på: om du Inom din utbildning till Fytoterapeut behöver vissa kunskaper, t.ex i "basmedicin", då borde de utbildningsansvariga för din utbildning kunna ge dig info om... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Meritpoäng i flera kurser ?

   Hej SYV! Jag ska söka till datateknik i hösten och man kan få meritpoäng i bl.a. matte 5, eng 7, moderna språk steg 3, 4 , 5. Problemet är att jag har betyg i alla dessa ämne som ger mig över 3 meritpoäng vilket är inte möjligt då...

   Mikael SYV: Hej Ali,antagning.se räknar till din fördel. Om det är möjligt att välja räkna in de kurser i vilka du har högre betyg och låta bli räkna in de kurser i vilka du har lägre betyg,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga