Amar 23 år
  Jag befinner mig i en avgörande period i livet. Jag har precis påbörjat mitt tredje och sista år i gymnasiet, och tiden har verkligen bara flugit iväg. Däremot så är det inte säkert att det blir sista året för min del eftersom att jag har en del ämnen som jag behöver klara av. Jag ångrar att jag inte studerade hårdare och mer i mitt första år. För pågrund utav det så har jag nu hamnat i en jobbig situation med två ämnen (matte1c) och (kemi1) som jag behöver gå igenom igen.
  Hur mycket jag än ångrar mig så spelar det ingen roll nu, jag kan inte ändra på det förflutna utan bara påverka min framtiden. Jag vet att jag har kapaciteten att lyckades med dessa ämnen som jag inte har godkänt i men det jag tvivlar på är om tiden står vid min sida. Det återstår knappt två månader utav den första terminen och sedan så är det ungefär bara 4månader av studietid kvar innan man ska förbereda sig för studenten. Så det är tydligt att jag inte har mycket tid på mig. Det är givetvis inte omöjligt att klara två svåra ämnen på så kort tid men när man även har 10 andra ämnen så blir det givetvis tufft när jag även måste läsa de andra två självständigt vid sidan av. Jag har satt mig själv i detta, därför känner jag inte någon som helst orättvisa utan jag känner enbart att tiden börjar bli knapp.

  Så jag kontaktar er för att få så bra tips som möjligt om hur jag kan klara matte1c och kemi1 på ett effektivt och intensivt sätt under dessa återstående månaderna som jag har kvar. För att jag vill absolut inte läsa ett fjärde år i gymnasiet eller gå till komvux. Jag har ett mål att efter jag avklarat gymnasiet nästa år, direkt gå vidare och studera i högskola i Frankrike. MEN allt detta kan enbart ske om jag klarar av de ämnena som jag inte klarat av.

  Jag går i teknikprogrammet. Jag har inte bestämt mig fullt ut om vad jag vill läsa i högskolan, men affärsjuridik eller konsult skulle vara intressant och skulle vara något jag kan tänka mig läsa. Framtiden får utse vad jag ska läsa förhoppningsvis.

  Jag är väldigt tacksam om jag kan få lite hjälp. Det skulle betyda väldigt mycket.

  MVH.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amar,
  hjälp med matten finns på www.mattecentrum.se (om du inte redan besökt den sidan, gör det nu).

  Matte 1 måste du få minst betyg E för att kunna ta ut gymnasieexamen men det behöver inte vara just c-spår, det går bra att får godkänt betyg i Matematik 1b /vilket bör vara lättare för att kraven är inte lika höga i b-spåret/. Du kan ha betyg i Matte 1b i din Gymnasieexamen.
  Kemi 1 kan du ha F i och ändå få ut Gymnasieexamen, på det sättet är Matematik viktigare.
  Tips: läs Matte i första hand; be läraren sätta betyg i Matte 1b /i stället för Matte 1c/ och ta hjälp av www.mattecentrum.se.

  Du skriver att du vill läsa Affärsjuridik efter gymnasiet. Kan du tänka dig byta till Ekonomiprogrammet /inriktning juridik/ och gå om ett år? På Ekonomiprogrammet läses Matte 1b och 2b; Kemi läses inte alls.
  Du "förlorar ett år" på det men det kan vara ett bra sätt för dig att komma ikapp med studierna samtidigt som du byter inriktning mot det som du är intresserad av - studier i juridik.
  Glöm inte att sova ordentligt, äta rätt och även ha lite fritid på dagarna för att risken är annars att du blir överansträngd och hälsan blir lidande. Utan bra hälsa blir det mesta väldigt svårt och t o m omöjligt - så som studier i Frankrike för man måste ju orka med det som man tar på sig att genomföra.
  Önskar dig det bästa! Hoppas det ordnas sig för din del! Hör av dig om ett tag och berätta hur det går.
  Julia SYV
  • Amar Kan man inte läsa affärsjuridik när man går i teknikprogrammet?
  • Amar Och jag har redan besökt matte centrum ett flertal gånger deras hjälp är inte bra. Utan jag tänkte mer plugga på egen hand och söker tips på hur jag kan klara det på bästa sätt.
  • Milla Finns det inte någon Räknestuga nära dig? Många elever tycker att de får mycket bra hjälp där - På Räknestugor via Mattecentrum.se. Alla är vi olika och om det passar dig bättre att plugga på egen hand, så är det så. Önskar dig lycka till!
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amar,
  en kurs Affärsjuridik kan läsas inom Individuellt val, 200 p. - på Teknik i fall skolan har möjlighet att erbjuda den /det måste finnas en behörig lärare på skolan och oftast måste det finnas Ekonomiprogrammet på samma skola, i annat fall så är det tur om en behörig lärare finns i Juridiska kurser finns på skolan/.
  Affärsjuridik ingår inte som en obligatorisk kurs och inte som programfördjupande på Teknik, därför finns det bara två möjligheter kvar: inom Individuellt val eller som en utökad kurs. Utökad kurs läser man i så fall utöver heltid /som en extra kurs/.
  Ibland finns det överenskommelse mellan olika gymnasieskolor /"Det gemensamma gymnasiet" kan det t.ex. heta/ - då elever kan läsa några kurser på en annan skola och ändå få in dem i Gymnasieexamen.

  Angående tips på hur man studerar på egen hand, så är det både lätt och svårt: vi alla är olika och det som funkar bra för mig, kanske inte alls funkar för dig. Det finns en mängd tips och metoder men bara några av dem kommer att funka för dig - det bästa är att känna sig fram, testa olika saker och se vad som funkar bäst för just dig. Jag har, t.ex. känt en elev, som mindes det som hen skrev ner många gånger, om och om igen - "det mekaniska minnet som satt i fingrarna" - hen hade kladdat på alla pappersbitar som hen kunde komma åt - med formler, svåra ord och definitioner, som behövde memoreras. Det gäller att hitta vad som funkar just för dig, alltså. Repetion - är en universal metod /det man gör ofta, gör man bättre och bättre för varje gång/ men det varierar enormt i antal repetitioner som behövs för olika personer: du kanske behöver repetera fem gånger och jag skulle behöva repetera 25 gånger för att vi skulle minnas samma sak lika bra.
  Listan på vad som funkar för olika människor när de studerar på egen hand är oändligt lång, ja skriver här några saker som funkar för många elever men jag kan inte skriva ner alla /för att så mycket plats finns inte... *L* ;-) - skojar om just den saken... /:
  studera i små "portioner" á max 15 minuter och ta rast efter det;
  hitta på belöningar för sig själv: när jag har memorerat eller löst ngt., får jag gå dricka varm choklad eller äta ngt. gott - men inte innan;
  be läraren att peka ut de delar som är absolut viktigaste och lära sig just dem samt "skumma igenom" resten av läroböckerna;
  använda "spill-tid" när man t.ex. väntar på bussen i 10 min.

  Mvh
  Anna SYV

  Frågor och svar

  • Linnea 19 år

   Svårt att bli resekonsult?

   Är det svårt att få jobb som resekonsult utan någon utbildning inom det? Har läst hotell och turism på gymnasiet och vet att det finns vidare utbildning som resekonsult men vill verkligen inte plugga vidare, kan man jobba som det ändå?

   Julia SYV: Hej Linnea,yrket Resekonsult är i Sverige inte "reglerat" - alltså är det helt upp till arbetsgivare att ge jobbet eller uppdraget till vem de vill, med vilken tidigare utbildning som helst. Du får söka... Läs hela svaret
  • Amanda 18 år

   Gå från undersköterska till frisör?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet åk 3 för tillfället, men jag har aldrig känt att det är helt rätt. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och gillar att skapa, därför har jag nu kommit in på att vilja...

   Julia SYV: Hej Amanda,om du läser 3 år på gymnasiet, kan du sedan inte komma in på gymnasiet igen. Man får bara gå färdigt ett gymnasieprogram och när man har gjort det, kommer man inte... Läs hela svaret
  • Lucas 18 år

   Konsekvenser av att hoppa av kurser?

   Jag läser ekonomiprogrammet sista året och har 200 poäng till godo. Om jag skulle hoppa av kurserna marknadsföring och ledarskap och organisation, vad får det för konsekvenser? Vill läsa vidare på högskola och jag tror kompetensen skulle vara nyttig från kurserna men jag tror min potential att...

   Julia SYV: Hej Lucas,om det är viktigt för dig att ha studiehjälpen från CSN, då rekommenderar jag att du går pratar med SYV på din skola och får reda på om du även efter avhopp... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Antagningsstatistik till Danmark?

   Finns det en hemsida som visar antagningsstatistik till universitetsstudier i Danmark?

   Anna SYV: Hej Anders,det borde det finnas, tycker jag. Dock har inte vi info om det.Kika gärna på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/danmark och kanske mer specifikt på optagelse.dk
  • Anders 22 år

   Har Norge 2 typer av gymnasieexamen?

   Hej, Kan man sök i Norge till universitet med 2 typer av gymnasieexamen som i Sverige? Dvs en högskoleförberedande samt en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders, vi på fråga SYV kan tyvärr inte svar på den frågan; vi har ingen expert på studier i Norge.Vi kan endast hänvisa dig till att söka info på... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Komvux hos ny kommun?

   Om jag flyttar kommun måste jag ta med ett utskrift som jag får ifrån Skatteverket när jag ändrar min folkbokföring eller kan Komvux kolla upp det direkt i deras system?

   Anna SYV: Hej Anders,när du blir folkbokförd i en ny kommun, borde komvuxpersonal kunna se det "på dator". Men när du precis har ansökt om adressändring och ändringen ännu inte genomfört av... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Betyg ifrån andra kommuners komvux?

   Hej, Om kurser som man har läst i olika kommuner ingår i ens gymnasieexamen hur får man den utfärdad då då samtliga betyg inte finns hos en kommun?

   Anna SYV: Hej Anders, det är komvux i den kommunen som kommer att utfärda ditt examensbevis som bör svara till dig på vilket sätt de behöver få uppgifter om alla dina betyg. komvux-personal kan... Läs hela svaret
  • Erika 21 år

   Vad heter teknikprogrammet på engelska?

   Hej! Jag undrar vad teknikprogrammet egentligen heter på engelska. Dessutom vad inriktningen produktionsteknik kallas för.

   Anna SYV: Hej Erika, Skolverket har en sida  https://www.skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/skoltermer-pa-engelska och om det du behöver översätta inte... Läs hela svaret
  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för...

   Anna SYV: Hej ! om man kommer in på ett program på högskolenivå i Sverige men sedan innan redan har godkända betyg i högskolekurser, kan man ansöka om... Läs hela svaret
  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Anna SYV: Hej Sofia, har du pratat med kurator och med skolsköterska på din skola?Det är jättetråkigt att du har det så jobbigt.Ang. byta till en folkhögskolaOm det vore så väl... Läs hela svaret
  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det...

   Anna SYV: Hej Leo, till alla utbildningar på högskolenivå måste man i Sverige ha Grundläggande behörighet. Sedan kräver många utbildningar även särskild... Läs hela svaret
  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga