1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Viviana,
    om du planerar söka till högskoleutb.i Sverige då vinner du mycket på att ha så många meritpoäng som möjligt och godkänt betyg i eng7 ger + 1.0 meritpoäng (av totalt 2,5 möjliga meritpoäng).
    Annars, så är det inte omöjligt att uppnå max meritpoäng även utan att ha läst eng7; i så fall genom moderna språk 3 och 4 och "högre" mattekurser.
    Att kunna mer engelska är bra inom alla yrken och vid ansökan till alla utbildningar - det är bl.a därför som eng 7 ger + 1.0 meritp.
    Även mod.språk4 ger också + 1.0 meritp. Och även matte 5 men endast om just din högskoleutbildning kräver matte 4.
    Det är en stor fördel att ha meritpoängen, och helst så många som möjligt - helst max, som är 2,5.
    Exempel: om du t.ex har alla C-betygen och inga meritpoäng, blir ditt meritvärde för konkurrens om högskoleplats 15.0 men om du har samma nivå på betygen men max meritp., blir ditt meritvärde 17.5 vilket är ju betydligt högre. Många elever vill läsa kurser som ger meritpoäng. Att man "väljer" just eng 7 eller ngn annan kurs inom individ.val betyder tyvärr inte per automatik att man också ska få läsa just den kursen (lärarbrist kan göra att obligatoriska kurser prioriteras och inom de "valbara" kurserna blir skolan tvungen att "välja" åt eleverna - så att du önskar läsa ngn valbar kurs kan tyvärr inte garanteras att du eller ngn annan elev på din skola ska läsa just den kursen). Men du ska givetvis önska valbara kurser utifrån vilka kurser du vill läsa!

    Om meritp. för dig som läser mot exam.bevis - var god läs på gymnasieguiden.se/merit

    Frågor och svar taggade med 'downs syndrom' (1 st.)

    • Amanda

      Hur går man till väga för att arbeta med personer med Downs syndrom?

      Jag skulle vilja arbeta med personer som har fått diagnosen Downs syndrom. Jag vet att det finns förskolepedagoger som tar särskilt ansvar för de barn som har Downs, exempelvis att de arbetar 50% som förskolepedagog och 50% som assistent. Det finns väl även personliga assistenter som jobbar...

      Lena: : Hejsan, ofta när man jobbar inom t.ex särskolan så är man lärare, speciallärare eller specialpedagog i botten och då med en specialkompetens med inriktning mot utvecklingsstörning. Här är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga