Oliver
    HEJ! Jag går just nu på elprgorammet och har kommit fram till att det här är inte riktigt min grej. Jag hade jätte gärna bytt till Natur/Teknik men min skola är väldigt skeptisk till att låta mig byta så här långt in på året, så jag sitter här och undrar hur jag skulle kunna byta linje utan att behöva gå om ett helt år, jag har tänkt på några alternativ.

    1*Kolla med någon annan skola om dom kan ta in mig på nv/teknik efter jul.
    2*Gå klart det här året på el och sen göra dom ämnen jag missat på någon slags sommarskola om det finns? för att sen börja med nv/tek i 2an.
    3* hitta något gymnasium som låter mig göra klart en hel linje på 2 år, hört att det finns vissa skolor som tillåter det här.

    Jag är redo att göra allt för att byta program och göra klart gymnasiet, mina föräldrar är redo att stötta mig och jag är en riktig pluggnörd kan tilläggas.

    Vad tycker syon om mina tankar och vad föreslår ni att jag ska göra för att inte behöva börja om en klass?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Oliver,
    jag förutsätter att du är behörig till Naturvetenskapsprogrammet & Teknik, dvs har minst E från grundskolan även i fysik, kemi och biologi samt 6 andra valfria ämnen, förutom sv, eng och matte.

    För att kunna byta, så måste det, för det första, finnas ledig plats /i alla fall en plats/ och för andra, så har Rektor rätt att fatta beslut om att det är möjligt (eller ej) att byta så här sent in på terminen. Anledning till varför Rektorer ofta säger nej till sena byten är att det innebär väldigt mycket extra arbete - inte bara för dig, men även för skolans personal - för administratörer, för lärarna, för rektor själv också. Den extra tiden som behövs, kanske inte finns. Rektor måste då beordra lärare att jobba övertid & det är dyrt att betala för lärarnas övertid /gratis vill inte lärarna arbeta och skall inte heller behöva göra det/. Om det inte finns de pengarna i budgeten, kan inte rektor ta in dig, även om hen vill.
    För att du skall kunna läsa ikapp skillnaden på de kurserna som t.ex. i matte: du läste nu i två tredje delar av terminen Matematik 1a. På Teknik & Naturvetenskapsprogrammet läses den Matematik 1c /det avancerade spåret/. Det är ganska stor skillnad mellan kurser på El/Energi och Natur/Teknik. Om du kan helt på egen hand läsa in och tenta av de kurserna på Prövningsenheten i din kommun /kan kosta ca 500 kr/per kurs att göra Särskild prövning/, då är det inga problem att byta sen (i fall plats finns, så klart).
    Att anpassa undervisning för dig - så att du har möjlighet att läsa ikapp tar lärarnas arbetstid, som de måste ha UTANFÖR LEKTIONERNA för att på lektionerna i klassen går undervisningen vidare... Jag försöker bara förklara varför det blir svårt att få ett positivt svar från någon skola.
    Du får givetvis kontakta rektorer på alla de utbildningar dit du kan tänka dig att byta.
    Någon sommarskola på det sättet som du efterfrågar, känner vi inte till.

    Efter El/Energiprogrammet behöver du inte jobba som Elektriker, utan kan söka till Yrkeshögskola eller till Högskola. Varje elev på ett yrkesprogram har rätt att läsa in högskolebehörighet. Du kan säkert läsa in även kurser för Särskild behörighet. - det är ett alternativ för dig: att stanna på ditt program, men försöka anpassa det till dina intressen och behov genom att välja extra kurser. Från å k 2 kan man läsa utökade kurser, som blir utöver heltid. För det måste man ansöka och skolan kan säga nej, men ofta säger skolorna ja till att läsa ett par utökade kurser.

    Ett annat alternativ, som du känner till är att söka till nästa års antagning. Ja, du blir ett år äldre än dina klasskompisar men det finns fördelar med det: mognast i klassen, har provat på ett annat program och vet nu vad du vill - du kommer även att läsa om några kurser och har goda chanser att få de allra högsta betygen.

    Ett alternativ, som du inte nämnde i din fråga, är att - i fall det inte är möjligt att byta nu och du vill absolut inte stanna på EE, att byta till Individuellt alternativ, där du kan läsa några kurser och gå på praktik resten av tiden. Genom att praktisera på några olika arbetsplatser kan du på bästa sättet komma fram och vara säker på vad du vill läsa sen. Och så söker till till NA och/eller Teknik till nästa år.

    Det är de alternativ som finns:
    1. fråga rektorer på alla skolor dit du kan tänka dig att byta - och i så fall SNARAST;
    2. stanna på EE och individanpassa genom tillvalskurserna;
    3. söka NA eller TE till nästa år.

    Att läsa på gymnasiet i fyra år är inte så ovanligt än man kan tro. På vissa Sport-utbildningar läser de i 4 år. På Teknikprogrammet finns det fjärde tekniskt läsår: http://www.gymnasieguiden.se/program/TE/tekniskt-fjaerde-ar.
    Du skulle ha ditt fjärde läsår detta året och sedan 3 år på NA eller Teknik.

    Som sagt, finns det fördelar i att vara äldst i klassen, men det inte alls är säkert att du blir äldst - det finns elever som söker om och byter program och till och med gör det både två och tre ggr. Det är inget att sträva efter, jag håller med dig - att gå på gymnasiet i fem år t.ex. men fyra år är inte alls konstigt att man går på gymnasiet.

    Det är det bästa svaret jag kan ge dig just nu. Skall samråda med kollegorna och vi återkommer i fall vi kommer fram till att jag har missat någon möjlighet i din situation.
    Bästa hälsningar & stort LYCKA TILL!
    MIKAEL SYV

    • : Tackar det där var ett långt och bra svar på mina frågor! jag tycker att det där med prövningsenheten lät som ett bra alternativ, hur går en sån till?
    • Anna : Du har inte skrivit i vilken kommun du är folkbokförd. Det är varje kommun som ordnar prövningar. I större kommuner brukar det finnas ngt. som heter PRÖVNINGSENHETEN. Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej, kolla på din komuns hemsida - försök hitta Prövningsenheten. Hittar du inte, ring till växel och fråga. I fall de inte vet, fråga på komvux. Där måste de ge dig info- om hur Prövningar går till i just din kommun just nu.
    Exempel: i Göteborg betalar man 500 kr. för att göra prövning i en kurs.
    i Lund är det gratis. I Göteborg ingår det Handledarhjälp i avgiften /finns behöriga lärare som hjälper till att förbereda sig/. I Lund läser man på egen hand och bara kommer till provet.

    Det är två exempel på hur prövningen kan vara organiserad. Man måste i vilket fall anmäla sig några veckor i förväg. Om avgift förekommer eller ej, beror på i vilken kommun man bor. Det kan t o m vara så att i fall man har F betyg i en kurs, så är det gratis att göra prövning EN GÅNG men misslyckas man, då betalar man andra gången man vill göra prövning i samma kurs. I fall man inte har något betyg i kursen, betalar man avgift från första gången... det är vad eleverna berättade att de har fått för svar - i alla fall i några kommuner.

    Sammanfattning: hur prövningen går till måste du fråga din kommun om, den kommunen är du är folkbokförd.
    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'tacka nej' (13 st.)

    • Ellinor

      Kan jag tacka nej till kurser på komvux, och hur?

      Hej, jag försöker ta min gymnasieexamen, och ska nu söka till några olika kurser på komvux. Jag tänkte fråga om det är möjligt att söka till samma kurs på olika skolor, och tacka nej till de skolor jag inte väljer? Jag tänkte också höra hur jag gör det i såna fall?

      Julia: : Hej Ellinor,komvux i olika kommuner organiserar antagning på olika sätt. Oftast får sökande önska vilken skola de vill läsa på och kan även lägga till "i... Läs hela svaret
    • Helena

      Tacka ja och tacka nej?

      Hej! Jag står nämligen i reserv till mitt förstaval men har däremot blivit antagen till mitt tredje val vilket jag kan tänka mig läsa, helst vill jag dock mitt första val, kan jag tacka ja till mitt tredje val utan att jag försvinner som reserv till...

      Julia: : Hej Helena,om din fråga angår ansökan till svenska högskole- / universitetsutbildningar, så kan du ringa till Antagning.se - tel.nr 0771-550720 och tel.tid kl.9 till 16 på vardagar och få det... Läs hela svaret
    • Gabriella

      Antagning och juristprogrammet?

      Hejsan. Jag sökte in på juristprogrammet inför hösten men jag känner mig inte redo för att börja universitet. Jag väntar på svaret från andra urvalet men om jag blir erbjuden en plats och tackar nej till den platsen på...

      Anna: : Hej!Det är helt OK att tacka Nej till erbjuden studieplats och det påverkar inte dina möjligheter att komma in på samma eller på andra utbildningar i framtiden.
    • ell

      Måste vi tacka nej?

      Hej syv jag och min kompis bor i Eskilstuna men vi båda har sökt gymnasiet i ett annat län/kommun. Då har vi då fått en inloggning till deras gymnasieintagning och tackat ja till våran plats där. Dock när vi loggar in på våran...

      Julia: : Hej Elsa,det är Gymnasieantagningen i Västerås som borde vara Ditt gymnasieantag.kansli. Olika gymn.antag.kanslier sköter administration kring antagningen på lite olika sätt. Om man tänker logiskt,... Läs hela svaret
    • Emma

      Tacka ja till utbildning men sen ångra sig?

      Hej. Jag har sökt till en utbildning på folkhögskola som jag fått veta att jag kommit in på, och skolan vill ha besked senast nu i dagarna via schoolsoft om jag vill gå eller ej. Grejen är den att jag har ansökt till en yrkeshögskola också men jag får inte besked av dem förens den 12/6. Kan jag...

      Milla : : Hej Emma, ja. du kan göra så som du beskriver i din fråga. Det är rätt ofta man tackar Ja till utbildningar och sedan ej läser; allt kan hända: sjukdom; att man fick jobb; ska... Läs hela svaret
    • Victor

      Tekniskt basår, urvalsgrupp?

      Hej! Jag funderar på att gå teknisk basår men kräver en del fundering då det kommer att påverka min urvalsgrupp om jag skulle besluta att söka en annan linje. Vill därför endast dubbelkolla att om jag söker tekniskt basår nu och blir antagen men sedan bestämmer mig för att tacka nej. Isåfall...

      Anna: : Om du efter basåret söker utb som du var behörig till redan innan basåret, kommer du prövas i BI, direktgruppen. Är det Det som var frågan? ;)
    • benni

      Hur tackar jag nej till universitetplats nu i efterhand?

      Tackade igår Ja till en universitets plats då jag trodde jag skulle vara ledig under våren från mitt jobb. Nu är det så att jag ska fortsätta jobba på våren och undrar nu hur jag ska ändra anmälan till ett nej nu istället? Det står att det inte går att ändra nu längre sedan sista svarsdag har...

      SYV-besökare: : Hej Benni,om du genom info på Antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Las-antagningsbeskedet-och-svara-/Tacka-ja-eller-nej/ inte kan komma fram hur du ska göra, ring Antagning.se - tel.0771-550720 tel.tid kl.9-16 och fråga hur du ska göra.
    • Malin

      hur ska jag göra?

      Hej! Jag har sökt in till ett annat gymnasieprogram men valt att stanna kvar på det jag går nu, hur ska jag göra för att tacka nej? För jag kan inte logga in på fyrbodal.

      Melina: : Hej Malin!Oftast brukar det vara så att du loggar in och tackar nej till din plats.Om du inte kan logga in så tycker jag att du ska kontakta antagningskansliet som tar hand om gymnasieansökningarna i Fyrbodal.  Dom... Läs hela svaret
    • sine

      Kan man tacka nej till utbildning ?

      Jag studerar till civilingenjör dock har jag funderat på att byta utbildning till hösten. Därför är min fråga om jag kan söka en ny utbildning, men tacka nej ifall jag ändrar åsikt och fortsätta med min ingenjörsutbildning. Tack på förhand!

      Liselotte: : Hej Sine, ja, det är OK att söka en ny utbiIdning. I faII du får pIats på den nya utbiIdningen, kan du i så faII väIja hoppa av din nuvarande utbiIdning eIIer fortsätta Iäsa på din nuvarande utbiIdning. VänIigen LiseIotte SYV
    • Marcus

      Angående reservanantagning?

      Hej! Står som reserv nr 2 till ett program nu. Dom som jobbar på antagningskansliet har ledigt från 7 juli till den 27, alltså till imorgon. Kan ja få besked imorgon om ja kom in eller inte? Är det möjligt? Hur lång tid har man på sig att svara på sitt Reserv antagnings besked om man nu får...

      Milla : : Hej Marcus! Som reserv nr 2 skulle du komma in om två elever som är Antagna, tackade Nej till sina utbildningsplatser eller - om en elev tackar Nej + den elev som står som reserv nr1 också tackar Nej till... Läs hela svaret
    • Adina

      Kan man tacka nej till sitt förstahandsval?

      Hej! Har en kompis som är lite osäker på sitt gymnasieval. Han undrade om man kan tacka nej till sitt förstahandsval vid den slutgiltiga antagningen och ändå komma in på sitt andrahandsval? Om man tackar nej, kommer man inte in på någonting alls då?

      Anna: : Hej Adina! I vilket län bor din kompis? Det kan funka lite olika i olika län. Antagning i olika delar av Sverige sköts av olika antagningskanslier>> och olika datasystem är uppbyggda... Läs hela svaret
    • Dat

      Sa nej till ett gymnasium jag skulle komma in på, vart kommer jag in?

      Jag ville komma in på detta gymnasium, men ångrade mig och svarade nej. Det står: "Ditt svar är låst för ändringar. 2015-07-21. Du har tackat nej till din plats. När svaret är behandlat kommer du inte att ha någon plats till gymnasiet. " Vilket gjorde mig lite orolig. Kommer jag kunna...

      : : Hej Dat. När du tackat nej till en plats så blir du inte erbjuden någon annan plats. Du har förmodligen rangordnat dina val med utbildningar du helst vill komma in på först däför erbjuds... Läs hela svaret
    • Javiera

      Tacka nej till första, komma in på andra?

      Hej! Jag har kommit in på alla mina 4 gymnasieval och jag undrar, om jag tackar nej till det första kommer jag direkt in på det andra eller hur funkar det? För vill helst gå på det 2:a valet än det 1:a. Tacksam för svar :)

      Ludmila: : Hej, du undrar om du kommer in på ditt andrahandsval om du tackar NEJ till plats på din förstahandsval. Vad står det på ditt Antagningsbesked? Om du är ANTAGEN på ditt första alternativ, borde det stå "prövas ej"... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga