Anonymous
    Hej!

    Jag går andra året på gymnasiet nu och studerar det Naturvetenskapliga programmet med samhällsvetenskaplig inriktning. Jag har alltid vetat att jag är betydligt bättre på samhällsämnen än naturvetenskapliga ämnen, det är ju ett av de stora anledningarna till att jag valde samhällsinriktningen.

    Jag har kursprov i Fysik 1a snart och jag är otroligt nervös. Jag är osäker på om jag kommer kunna klara det. Jag har redan F i Matte 2c och Kemi 1 (Jag ska göra prövning i dessa kurser). Eftersom Fysik 1a är en 150 poängskurs så krävs det extremt mycket tid att lägga på det. Om det är så att jag inte klarar den här kursen så kommer min skola att erbjuda ännu ett prov senare under läsåret.

    Jag känner mig väldigt stressad inför mina studier! I de övriga ämnena går det bra och det är ingenting jag oroar mig över. Det är inte så att jag har funderat på att byta program heller eftersom jag har insett att ifall jag lägger tid på kurser jag har svårare för, kommer jag definitivt kunna klara det. Det känns dock lite onödigt med fysiken eftersom jag ändå inte kommer fördjupa mig inom den kursen (Kommer ej läsa Fysik 2). Jag har en fråga som jag vill ställa.

    Hur tycker ni jag borde göra på fysiken? Ska jag göra så gott jag kan och försöka nå ett E av någon mirakel? Eller kan jag byta ut det ämnet med någonting annat istället så att det inte sänker mitt meritvärde. Detta har jag funderat på väldigt länge. Snälla hör av er så fort som möjligt.

    Mvh
    Daniel Karlsson

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    På naturvetenskapsprogrammet är fysik 1a en Obligatorisk kurs som måste vara med i examensbeviset. Betyg (godkänt eller F men ändå ett betyg) i fysik 1a måste vara med i exambeviset från NA; och detsamma häller också kemi 1 och matte 2&3 C-spår. F drar ner meritvärde rätt mycket. Dessutom går det Max ha 250 p F i examensbeviset, dvs om du har F i fysik 1a kan du ha ännu ett F, ex i matte 3c men du är tvungen att fixa godkända betyg i kemi 1 och matte 3c. Eller så kan du ha F i fysik 1a och i kemi 1 men då måste du fixa godkända betyg i matte 2&3. 

    Du kanske vinner rätt mycket på att försöka komma in på Samhällsvet programmet i stället ... Du förlorar ett år men vinner på andra sätt: du slipper läsa ämnen som du har svårare för och som sänker ditt meritvärde .. 

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Matte 3c är jag absolut inte orolig över. Jag har gjort två prov i den kursen och fått E och D i dessa så långt. Detta kommer dvs göra Matte 2c lättare för min del eftersom Matte 3c är en högre kurs och det ökar sannolikheten till att jag till slut får ett godkänt i Matte 2c. Detta betyder att jag då ligger kvar med F i Kemi 1 och potenitellt Fysik 1(?). I det fallet tycker jag det inte skulle vara värt att förlora ett helt år. Därmed finns andra alternativ som Komvux.
    • Milla : Då vet du vad du vill göra! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'lärare i fysik' (2 st.)

    • John-Kevin

      Avrunda upp ett betyg?

      Jag var ett poäng från ett A i det sista provet i fysik 1 och läraren satte betyget B även fast hen skrev att hen skulle runda upp betyget om man var nära nästa betyg om man hade varit deltagande och hjälpande under lektionstid som jag hade varit hela...

      Julia: : Hej!Tråkigt att det blev så här, men jag tror tyvärr det är inte så mycket du kan göra. Läraren sätter det betyget som hen bedömer eleverna har gjort sig förtjänta av. Prata... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur utbildar man sig till detta yrket?

      Hej! Jag tror ni har fått en liknade fråga tidigare, men jag har iallafall tänkt att utbilda mig till biologi/kemi lärare för gymnasiet efter studenten. Problemet är att jag även vill bli naturkunskapslärare för att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Räcker det med att jag då läser x hp...

      Milla : : Hej! Det finns två olika vägar att gå för att bli ämneslärare. Ju fler ämnen man vill bli behörig i, desto längre utbildningstid. Kanske kan du läsa på mer än heltid, det är tillåtet på högskolan läsa upp till 150% av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga