niusha
    Hej! Jag går sista året på gymnasiet, och kommer har runt 18-19 poäng i slutbetyg då jag räknade ut det. Min dröm är att komma in på psykologprogrammet, men de har väldigt höga antagningspoäng. Jag undrar vilken väg du tycker att jag ska ta efter studenten för att komma in på psykologprogrammet.
    Kan jag läsa upp mina betyg på komvux eller måste jag göra prövning?Jag har hört att man har mycket mindre chans att komma in när man hamnar i BII urvalsgruppen när man har kompletterat sina betyg, så att det nästan är onödigt att komplettera sina betyg. Är det sant?

    mvh

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hejsan,
    om man är behörig till en högskoleutbildning men har lite för låga betyg, då tycker jag att Högskoleprovet är svar på din fråga.
    Här finns alla info http://studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/ och sista dag att anmäla sig är 15 februari. Provdagen är lördag den 28 mars.
    Om du kompletterar dina betyg efter gymnasiet - t.ex. genom att läsa upp betyg på komvux och/eller genom prövningar - då hamnar du i BII gruppen där folk, precis som du, också har läst upp sina betyg efter gymnasiet och de har därför HÖGRE betyg, än de betyg de fick på gymnasiet - så ni konkurrerar på samma villkor.
    Det snabbaste vägen är - genom högskoleprovet (om man får tillräckligt högt resultat på det så klart).
    Jag skulle råda dig att göra HP. Om du redan gjorde HP förut, gör om det. Man får göra HP hur många gånger som helst och det är högst resultat som räknas (gäller i fem år).
    Sök Pykologutbildnig på alla orter i Sverige, var beredd att flytta till utbildningsort.
    Om du inte kommer in, läs upp några kurser på komvux eller genom prövningar, gör HP en gång till - och sök igen.
    Du kan samtidigt som du söker till Psykolog även söka någon utbildning på en yrkeshögskola. Det är parallell antagning (oberoende av varandra) och i fall du kommer in på både högskola & på yrkeshögskola, kan du välja sen.
    Se exempel på vad som finns inom yrkeshögskola
    http://www.yhguiden.se/utbildning/forshaga-yrkeshogskola/behandlingsassistent-psykosocialt-arbete
    http://www.yhguiden.se/utbildning/eslovs-folkhogskola/behandlingspedagog3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-eslov/handledare-socialpsykiatri

    Du ser hela utbudet på www.yhguiden.se


    Lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'högre studier' (3 st.)

    • Annathunberg

      vad behöver jag läsa för att bli jurist?

      Hej! Jag har börjat studera kandidatprogrammet i offentlig förvaltning i Göteborg universitet och det är jättemånga frågor jag har i huvudet. Vi fick träffa programansvarig som berättade om master (som ska vara i två år) plus att det är en del som fördjupar sig i Göteborg olika område som vi...

      Milla : : Hej,jag kan inte svara på din fråga utan att veta exakt vad du menar med "jurist". Du får gärna kika på presentationen av yrket Jurist... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      En fråga om moderna språk?

      Hej, jag är studie- och yrkesvägledare som fick följande fråga: "Jag behärska 4 språk och undrar om det är obligatoriskt att läsa något av moderna språk i Sverige för att komma in på högre utbildningen? Tack! Mvh " Vill gärna höra med er, vad ni tycker man kan svara på den frågan.

      Liselotte: : Hej,om man med "högre" utbildning menar utbildning på Högskola eller Universitet, så är svar: beror på vilket yrke man vill satsa på. Är det Tolk eller Språklärare, då... Läs hela svaret
    • Ronza

      Finns det rätt utbildningar för mig på högskola?

      Hej! En 21 årig kvinna i Lund som undrar vad för alternativ en person som mig har om kraven för matte2 inte finns Jag vet att jag kan bli polis, specialpedagog, juridik och jurist program samt tolk, lärare och förskollärare. Men vad mer finns? Folk pratar...

      Anna: : Hej Ronza, jag tycker du fick ett bra svar i en kommentar till din fråga. Jag håller med om att du behöver fundera över var dina intressen ligger - i första hand.Det finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga