Elev

    Hej, jag går Teknikprogrammet i 2an och som ni redan vet så är inte moderna språk obligatorisk för mig. Men sedan jag började söka runt univerisitets utbildningar så insåg jag att jag behöver de extra poängen väldigt mycket. Visa säger att det är extremt bra om man har all extra poängen men ingen i min klass kommer att välja moderna språk som indvid val och därför kan inte skolan heller starta kursen. De har läraren till språket jag vill och allt men de kan inte starta kursen om jag är den enda som vill ha den. Hur går jag tillväga? Kan ni snälla hjälpa mig?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    de kurser som inte är obligatoriska kan man läsa om man har tur, så är det - tyvärr.
    Om din skola erbjuder de programmen där mod.språk är obligatoriska t.ex SA, EK eller NA, då kanske du kan läsa med de eleverna? Det är inte förbjudet att forma språkgrupper av elever som går på olika program.
    Annars så kan man också få max antal meritpoäng även utan betygen i moderna språk; engelska 7 ger 1.0 och de resterande 1,5 kan man få genom matten.
    Som du bl.a kan läsa på gymnasieGuiden.se/merit - består meritvärde av jämförelsetalet + meritp. Om man har höga betyg och med det högt "snitt" (jämförelsetal), så kanske man i så fall ej behöver några meritpoäng, men meritp. hjälper till att få högre meritvärde, ingen tvekan om den saken.

    Vidare gäller också att eftergymnasiala utbildningar finns även inom andra former än högskola-universitet och meritp. gäller endast för ansökan till svenska högskoleutbildningar.
    Söker du t.ex till yrkeshögskola, så tittar man inte på meritpoängen. Där är det på "sammantagen bedömnign" som man antar, inkl. motivation, arbetsproverna, intervju och arbetslivserfarenhet.

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga