Moa

    Hej! Jag började plugga till sjuksköterska men insåg efter en termin att det inte var min grej. Jag är mer inne på socionom eller typ folkhälsovetare m.m. Liknande dessa utbildningar funkar också. Nu måste jag läsa på distans då jag fått familj och kan inte flytta. Jag vill också gärna kunna jobba. Då undrar jag vilka utbildningar det finns som jag kanske missat? Och om jag istället ska bygga min egen examen? Har ni några tips?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Moa!
    utbildningsutbud förändras. Vilka högskoleutbildningar som blir sökbara till vårterminen 2022 kan man i sin helhet se när anmälan öppnar, den 15 september 2021.

    Att läsa ett program vs bygga egen examen?
    Kommer man in på ett program har man platsgaranti på kurser som ingår.
    Bygger man egen examen så ska man veta vilka kurser man behöver läsa + sedan också söka varje kurs separat och varje gång riskera att inte komma in. På så sätt är det ganska omständigt och osäkert.

    Inom vissa yrken kan man inte bygga egen examen, t.ex kan man inte bli Socionom på annat sätt än genom studier på socionomprogrammet.
    Du får gärna kika på yrken:
    Friskvårdskonsulent

    Demograf

    Folkhälsosamordnare

    Hälsoinformatör

    Hälsopedagog

    Hälsorådgivare

    Samhällsvetare

    Samhällsvägledare

    och
    Folkhälsoplanerare

    Distans?
    Det finns distans med obligatoriska träffar som kan ligga ganska tät intill (t.ex kanske man måste vara på skolan en hel dag varje vecka). Så man får se upp för "distans". Distans utan träffar finns men inom den formen är det ganska begränsat vilka utbildningar som erbjuds.
    Socionomprogrammet på distans ges från Högskolan i Gävle och från Umeå universitet. Så vitt jag förstår så ingår det obligatoriska träffar i båda utbildningarna, alltså både i Gävle och i Umeå. Men kontakta gärna utbildningsansvariga för att få svar på hur ofta man måste vara på skolan och vad händer om man missar obligatoriska träffar.

    Du får också gärna kika på utbildningar inom andra former än högskola-universitet, t.ex finns många utbildningar inom område Hälsa- och socialt arbete inom yrkeshögskola, se några exempel, nedan:
    halsohogskolan-i-jonkoping/fotortist
    nackademin/valfardstekniksamordnare
    yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/stodpedagog
    utbildning/campus-nykoping/stodpedagog-funktion
    centrum-foer-utveckling-och-laerande-cul/integrationspedagog
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/stoedpedagog

    Yrkeshögskoleutbildningar är ofta kortare än högskoleutbildningar, t.ex är utbildningen till fotortist på Hälsohogskolan i Jönköping på 2 år (jämför: till sjuksköterska läser man i 3 år och till socionom i 3,5 år).
    Kan man inte flytta så kanske man kan veckopendla (eller så kanske man kan flytta tillfälligt). Vill man endast läsa på distans utan träffar blir utbud av utbildningar, tyvärr, ganska begränsat. Jag tror t.ex inte man kan ta ut kandidatexamen helt på distans utan att vara på sin skola någonting alls (t.ex ges ofta kandidatkurser endast på skolan, på plats, ej på distans).

    Kombinera familj, jobb och studier?
    Att kombinera ta hand om sin familj, jobba och samtidigt studera kan bli krävande. Rekommenderad kombination "jobb+studier" bör helst inte överstiga 150% av "heltid" (alltså om man läser på heltid, även på distans, så bör man helst inte jobba med än max 50% eller om man jobbar på heltid bör man i så fall läsa på max 50%=halvtidsstudier) -- detta för att inte riskera överanstränga sig och få bestående hälsoproblem.

    Frågor och svar taggade med 'lov' (3 st.)

    • Lina

      hur fungerar lov på komvux?

      Hej! jag ska börja komvux nu till hösten och har planerat en del kortare resor. Undrar därför hur det fungerar med lov osv på komvux? fungerar det som på gymnasiet eller måste man ta ledigt? undrar också över skolmat på komvux, är det likadant som på gymnasiet eller måste man ordna egen att ta...

      Milla : : Hej Lina! angående mat så är det upp till de studerande att ordna själva. Komvux bjuder inte på mat. Det kan finnas elevcafé men där köper du sjäv vad du vill ha (ofta är det... Läs hela svaret
    • Maryam

      Lov på univeriset ?

      Hej jag undrar om man har ledigheter och lov på universitet ?

      Anna: : Hej Maryam! Man har inte lov på samma sätt som på gymnasiet - på högskolenivå. Kring jul brukar man få hemuppgifter/grupparbete/uppsatsskrivande eller andra uppgifter som man gör på egen... Läs hela svaret
    • Kida

      Vad gör man om man lämnar in sitt gymnasieval till sin skola för sent?

      Hej, jag bekräftade mina gymnasieval på gyantagningen den 16:e februari, vilket var den sista dagen att lämna in. Meningen är ju att man ska skriva ut valen och skriva under och ge den till sin syv/mentor i skolan (Jag går i 9an), men jag kunde inte gå till skolan idag, och de har sagt att den...

      Julia: : Hej Kida, du kan för säkerhets skull även maila om dina val till Antagningskansliet. Om du bor i Järfälla, är epostadress till ditt kansli följande: [email protected] Uppgifter... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga