1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Julia,

    Söker man till gymnasiet i Sverige med utländska betyg, är det ”huvudman för skolan” som eleven söker till, som har rätt att bestämma om betygen som eleven har, räcker för att kunna antas. Det heter att söka ”i fri Kvot”.

    Gymnasieantagningskansliet (i den regionen som eleven söker till gymnasiet) kan ha utarbetat vissa ”lokala regler och rutiner” som de applicerar vid antagning till gymnasiet med utländska betyg.

    Hänvisningar:
    antagningskanslier.se - info om alla de olika Antagningskanslier (man väljer rätt kommun och hittar just sitt antagningskansli)
    Om Fri kvot - var god läs i Gymnasieförordningen - kap.7  §3.
    Om Behörighet till gymnasiet - Skollagen - kap.16  §31.
    ***************************
    Övrigt: ang. antagning till IB >> - bestämmer rektor på skolan pga det är det Internationella gymnasieprogrammet som lyder under IBO-organisationens regler.

    vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'skjuta upp studier' (2 st.)

    • agnes

      Garanterad plats på utbildning?

      Om jag exempelvis kommer in på en juristlinje, men inte har möjlighet att läsa programmet till hösten, kan jag på något sätt garantera en plats på linjen i framtiden? Tex, om jag läser i en månad för att sedan hoppa in / ta...

      Liselotte: : Hej Agnes,det du frågar om heter att söka "Anstånd" med bibehållen studieplats.Läs info på studera.nu/livet-som-student/ta-en-paus-eller-byta-studieort/anstand - där står det hur man... Läs hela svaret
    • Christoffer

      Anstånd - begära förskjuten studiestart, igen?

      Hej! Gymnasiet är nu äntligen över och jag gick ut med en examen från ett utökat naturvetenskapligt gymnasieprogram med ett meritvärde på 21,30. Så som det ser ut just nu kommer jag in på min drömutbildning i Uppsala men på grund av psykisk ohälsa så funderar jag på att begära förskjuten...

      Julia: : Hej Christoffer, läs på studera.nu/livet-som-student/ta-en-paus-eller-byta-studieort/anstånd och kontakta UHR, universitets- och högskolerådet eller de utbildningsansvariga på den utbildningen som du kom in på och vill få anstånd på.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga