Julia
    Hej, i föräldrabalken står det att man som förälder är skyldig att försörja sitt barn som längst till 21 års ålder ifall barnet går grundskola, gymnasieskola eller ”annan jämförlig grundutbildning”. Hur vet man om en utbildning räknas till detta? Jag undrar specifikt ifall profilkurser på gymnasienivå på folkhögskolor är det. Eller innefattar det möjligtvis endast utbildningar man går för att uppnå gymnasiekompetens? Tacksam för svar.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Julia,
    det är inte en fråga som vi på Fråga syv kan svara på. Det är en fråga till en jurist. Det där med ”annan jämförlig grundutbildning” är en tolkningsfråga och det är inte studie- och yrkesvägledare som gör den tolkningen.
    Möjligtvis kan Försäkringskassan svara på din fråga.
    Kuratorer på skolorna kan också - kanske, förhoppningsvis - svara (eftersom de är ofta "inblandade" i konflikter mellan elever och föräldrarna).
    En annan "tolkning" är - vad betyder "försörja"? Är det ge tak över huvudet och mat på bordet så att barnet ej svälter, eller inkluderar det mer än så? Hur mycket mer än så?
    Om det är en fråga om att en av föräldrarna ska betala "en viss summa" till en annan förälder för att den andra föräldern står för hyra, mat och andra omkostnader - så är det säkert Försäkringskassan som kan svara eller bör kunna svara.
    Du kan testa fråga på folkhögskolorna - då din fråga handlar om folkhögskoleutbildning. Dock blir jag inte förvånad att folkhögskolorna svarar att de inte vet och ej heller vet vem "äger" frågan.
    Jag är ledsen, men det är inte Studie- och yrkesvägledare som är expert på det område.
    ********
    Jag hoppas du förstår att det är alltid bättre att försöka komma överens och inte hävda sina rättigheter gentemot sina föräldrar; dock förstår jag att det kan uppstå situationer när det inte är möjligt.

    Vänligen och med förhoppning om att det löser sig på ett bra sätt för dig!
    Du får gärna återkomma och berätta hur det går, om du fick svar på din fråga och av vem.

    L.

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'vvs-&fastighet' (3 st.)

    • Carl

      VVS-Ingejör, kan man endast läsa Mattte 2?

      Jag läser i ettan på VVS och Fastighetsprogrammet. Jag skulle kunna tänka mig bli VVS-Ingenjör i framtiden och har sett att man behöver läsa till Matte 2 för att komma in på yrkeshögskolan. Jag vet att man kan läsa till Matte, Svenska och Engelska för att få högskolebehörighet. Går det bra...

      Anna: : Hej Carl;om din skola kan erbjuda dig läsa matte 2, så kan du läsa den kursen. Du behöver inte samtidigt läsa svenska 2,3 och/eller engelska 6, om du inte vill. Det är inte ett... Läs hela svaret
    • Yus

      Hoppat av gymnasiet måste man läsa 2500 för att söka högskola ?

      Måste jag har 2500 poäng för att söka till högskolan om jag hoppat av gymnasiet ? Kan jag inte läsa upp grundläggande behörighet + särskilda behörighet och få snitt betyg från komvux ?

      Melina: : Hej Yusra! Nej du behöver inte ha godkända betyg i 2500 för att vara behörig till högskola/universitet. Det du behöver är följande: Gemensamma krav... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående vvs och fastighets programmet?

      Hej! Går rakt på sak och kanske en konstig fråga men endå!(; Om man går vvs och fastighets programmet lär man sig allt från början då? Eller förväntar sig läraren/lärarna att man ska ha en del kunskap innan man kommer? Kan inte mycket om vvs, men vill givetvis lära mig! Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Marcus! Du behöver inte kunna någonting om VVS, när du söker VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Du får lära dig allt från början. Du behöver inte vara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga