Agnes
    Hej!

    Jag läser just nu första terminen ekonomi på universitetet och första halvåret är det Företagsekonomi 30 hp. Jag sökte egentligen bara in för skojs skull i våras då jag skulle ha rest nu, men jag hade tur och kom in.
    Har dock insett att jag inte alls vill bli ekonom, utan kommer söka in till socionom eller PA i vår. Min dröm är att jobba inom Amnesty, Rädda Barnen eller liknande, bara jag känner att jag gör verklig nytta runt människor och inte räknar ekonomi på ett företag (även om de också gör nytta såklart). Jag tycker det är jättetufft och inte alls speciellt intressant det vi läser om nu, så jag funderar på att hoppa av.

    Min fråga är då, hur "bra" och meriterande kan det vara för mig att ha läst en grundkurs i Företagsekonomi och jag vill bli socionom eller liknande?
    Är det värt att kämpa mig igenom detta halvår även om jag inte alls vill jobba med detta?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Agnes,
    jag undrar om du har ansökt om studiemedel och är beroende av den inkomsten som studiestöd ger? Och en annan fråga är om du i fall du hoppar av dina nuvarande studier kan snabbt "hoppa på" ngn annan sysselsättning och få inkomst.

    Det finns för- och nackdelar för dig att stanna på din nuvarande utbildning. Och det är två olika situationer: om du tar ut studiemedel från CSN eller inte. Tar man studiemedel måste man uppvisa godkända betyg, för att annars får man ett negativt beslut när man ansöker om studiemedel nästa gång. Är du inte intresserad av de studierna som du nu bedriver, kanske blir det svårt att få godkända betyg i dem, tänker jag.
    Om du inte tar studiemedel, kan du lättare "chansa" med dina nuvarande studier, alltså se vad du lär dig och om du kanske får godkända betyg (eller kanske inte), vilket kommer inte påverka din ansökan till socionomprogrammet eller personalvetarprogrammet i framtiden.

    Annars så är alla högskolestudier en tillgång, kan man säga. Och godkända högskolepoäng ser bra ut i CV. Du får också erfarenhet av att ha studerat på högskolenivå och försökt överkomma vissa hinder. Får du då godkända betyg i slutet av terminen, så är det en bedrift (speciellt med tanke på att du är inte särskild intresserad av just de studierna).

    Å andra sidan, stanna kvar på en utbildning som du upplever "fel" för dig - och kämpa och kanske misslyckas, få U, underkänt i slutet av terminen (speciellt om du tar studiemedel) kan ha stor negativ påverkan på dina framtida möjligheter. Som sagt, CSN kommer göra avslag på nästa ansökan om studiemedel om man ej kan uppvisa godkända studieresultat för den tiden som man tog studiemedel. 

    Som du ser så finns det för- och nackdelar och mycket beror på om
    1. du tar nu studiemedel från CSN
    2. om du tror du kan få godkända betyg i slutet av terminen, trots att du upplever det som "fel utbildning" och tycker det svårt.

    • : Hej igen! Jag tar CSN men kan enkelt hoppas tillbaka och jobba på min 2 extrajobb som jag har så ekonomiskt sett är det inga problem. Det jag känner är att jag de senaste 2 veckorna suttit ca 11 h om dagen med plugget, knappt haft någon fritid och ångest. Frågan är då om det är värt att fortsätta denna terminen? Jag vill ju inte jobba med ekonomi. Kan en grundkurs i Företagsekonomi vara avgörande för om jag tex jobbar som socionom någonstans och sedan vill bli enhetschef, eller ligger den större vikten i bedömningen på hur bra man är på sitt arbete?
    • Julia : Med examen från socionomprogrammet börjar de flesta som socialsekreterare på socialkontoret. För att bli chef behöver man några års erfarenhet, personlig lämplighet, tur (att ledig chefsplats finns att söka till) och kurer i ledarskap, konflikthantering, ekonomi är ett Plus, men brukar inte ställas som ett krav. Jag eller mina kollegor på FRåGA SYV kan inte fatta beslutet åt dig: att stanna på utbildningen eller hoppa av. Prata gärna med studievägledare på din institution och med kurator - för att bolla tankarna, om du ännu inte har bestämt dig.

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga