Jonatan
    Går i nuläget PDP, och då jag vill ha så höga poäng som möjligt i IBDP så överväger jag att flytta till en skola där t.ex CS erbjuds som Science, skolan jag går på har inte mycket IB ämnen, finns det något sätt jag kan gå mig till väga?
    Mvh

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jonatan,

    gäller din fråga svårighet att hitta en skola som erbjuder de ämnen du vill läsa? eller gäller din fråga dina rättigheter/möjligheter att flytta till en annan stad för att läsa på gymnasiet?
    ********
    I Sverige är det så att icke-myndiga bestämmer inte själva var de får bo, utan det gör deras vårdnadshavare. Om dina vårdnadshavare är OK med att du bor i en annan stad, åtar de sig också att fixa så att du kan flytta: ordna boende för dig och betala för det. Bidragen som ev finns räcker inte, utan det blir alltid några tusen i månaden som kommer att "fattas" och som elevens familj i så fall betalar "ur egen ficka", men du har inte rätt att "tvinga" din familj att gå med på det utan du måste prata med dem och försöka komma överens.

    Ang.hitta IB-gymnasieskola så finns det inte så jättemånga i Sverige
    gymnasieGuiden.se/IB-skolorna finns det en lista där även inkluderas en gymnasieskola utomlands, som är en svensk skola + att vi känner till några Internationella skolor med placering i Stockholm som också, enligt våra uppgifter, erbjuder IB-programmet på gymnasial nivå, exempel på sådana skolor är: https://www.bisstockholm.se/ - &  https://intsch.se/ - du får kika på deras hemsidor och kontakta dem själv om du känner att intresse finns att veta mer om dem.

    • : Märkte att IB’s sida visar informationen gällande alla skolor samt de ämnen de erbjuder, förvånansvärt så finns bara CS vid 2 skolor i Sverige, inom IBDP
    • Anna : IB är Internationell utbildning, som inte "lyder under" Skolverket, utan under IBO-organisationen; så det är till IBO man får ställa frågorna om IB eller till de IB-diploma utbildningar som vi känner att de finns i Sverige idag. Det vi får fram om gymnasiala alternativ som erbjuds i Sverige eller på svenska skolor utomlands, publicerar vi på www.gymnasieguiden.se
    • Anna :

      jag vill också "påminna om" att bedriva studier kan man även utanför sin skola; t.ex kan man läsa matte med hjälp av www.matteboken.se (på egen hand) och i många städer finns det även Räknestugorna där det är gratis att få hjälp med matten.

    • : Handlar mer för mig om ev framtida studier. I IB väljer jag 6 ämnen varav 3 ”är high level” och du får 1-7 poäng per ämne i slutbetyg, därav är baktanken med det hela att studera de ämnen jag har mest sannolikhet att få så högt som möjligt i, mer av en strategisk grej då jag har egna erfarenheter i ”CS” tillexenpel.
    • Milla :

      Jag tror jag förstår hur du tänker... men i Sverige (+ på en svensk skola utomlands) finns IB-gymnasiala delen endast på de skolor där den erbjuds.. inte så många ställen. ... av ca 900 gymnasieskolor på www.gymnasieguiden.se är det endast 30 st. som erbjuder IB.... alltså under 3,5% av gymnasieskolorna (rätt så få).
      Så, du får välja av dem 30 skolorna... eller så kan du kanske söka läsa på gymnasial nivå utomlands. Prata i första hand med dina vårdnadshavare om det... som icke-myndig har du inte rätt att bestämma var du bor, utan det gör dina vårdnadshavare.
      Har du möjlighet att välja mellan några IB-skolor, jämför dem och sök i första hand till den som passar dig bäst, men sök också flera alternativ (detta för att i fall du av någon anledning inte kommer in - så kanske du kommer in på ditt andra eller tredje alternativ).
      Och ang. självstudier så tänker vi på att man blir duktigare och kan då bättre klara Högskoleprovet (om man vill söka till svenska högskoleutbildningar) eller andra tester och prov, som kan finnas när man söker till Universitet utomlands. Och sedan, när man kommer in på en högre utbildning, t.ex på universitetet, så har man också lättare att läsa om man sedan innan kan mer (även om man kanske då inte har betyg på alla sina faktiska kunskaper).

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'T4' (5 st.)

    • Enok

      T4/Tekniska fjärdeåret merit?

      Har kollat runt lite på T4, men hittar ingen statistik på meritpoäng om det, tex hur medel, minst eller hur många som ansöker varje år. Finns det någonstans att hitta?

      Peter: : Hej, T4 finns med flera olika inriktningar och det är olika behörighet till de olika inriktningar. Känner inte ngn statistik-sammanställning som skulle vara öppen för alla intresserade; du får... Läs hela svaret
    • ell

      vilken linje ska jag gå ?

      Hej jag är väldigt osäker vad jag ska gå för linje på gymnasiet. Jag har haft syvmöte men blev typ ännumer förvirrad ? Så jag undrar om jag skulle gå teknik vad finns det då för inriktningar & vad kan jag typ bli efter gymnasiumet?

      Anna: : Hej Elsa; Teknikprogrammet >> har 5 inriktningar men det inte på alla skolor som alla inriktningar erbjuds. Oftast erbjuds en eller 2 (ibland 3) inriktningar på TE. Ex. Grillska-gymnasiet-i-eskilstuna >>... Läs hela svaret
    • Murat

      Söka högskola med betyg från tekniskt fjärde år?

      Hej, jag går tekniskt fjärde år och jag undrar vilket urvalgrupp (BI, BII...) jag kommer hamna efter utbildningen. Vad kan jag göra med de betyg jag får från den här utbildningen?

      Milla : : Hej Murat,du söker till högskola med meritvärde som räknas ut på dina "vanliga" gymnaisala betyg, som finns i ditt examensbevis. Om du med de betygen som finns i ditt... Läs hela svaret
    • Marcus

      Tekniskt fjärde år på en annan skola när ja gått ut?

      Hej! Tack för senaste gången ja fick hjälp! Uppskattad mycket och ni är lika bra som vanligt! Har funderat på en sak, kollat lite på tekniskt fjärde år när ja gått ut. Men går på en skola som inre erbjuder den utbildningen, fungerar det att börja där efter man gått ut sin nuvarande skola?...

      Anna: : Hej Marcus, så roligt att du vill satsa på att bli Ingenjör. Ingenjörer behövs i stor utsträckning idag och kommer att behövas kanske i ännu större grad i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga