1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Freja,
    det är din "hemkommun" /där du är folkbokförd/ samt CSN, Centra Studiestöds Nämnd, som kan svara på din fråga.

    Det är mycket möjligt att du inte kan få inackorderingstillägg pga den utbildningen som du tänker byta till, finns i din kommun. Det är ju grundregeln: att man kan få bidrag bara för de studier som inte finns i hemkommunen. Det kan, dock, finnas olika omständigheter kring din situation, som gör att din kommun beviljar undantag & vill stödja dig. Kommuner har olika policy på den punkten.

    Reglerna kan du läsa på http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696
    men från dem kan det finnas UNDANTAG och undantagen kan inte alla beskrivas i regeltexten.

    Du skriver i din fråga om att skolan är inte en friskola. I detta fallet spelar det snarare roll om utbildning är Riksrekryterande eller ej. För Riksrekryterande utbildningar får man ekonomisk hjälp för att kunna gå - i fall man kommer in.
    För icke-riksrekryterande är det "på undantag" som man får: det kan finnas överenskommelser mellan kommuner, individuellt bedömingar, praxis som vissa kommuner har i vissa frågor mm.

    Jag undrar en annan sak: du skriver att du tänker "byta linje" efter lovet. Så, du menar att du fick löfte från Rektor att hen tar in dig på ett annat program efter höstterminen? Då har jag ett förslag:
    ta upp frågan med rektorn på det programmet - dit du vill byta, så får ni tillsammans fundera över lösningar.

    Önskar dig allt väl & stort Lycka till! Julia SYV
    • : jag var lite otydlig förlåt, men jag menade sommarlovet. men tack för svaret. jag ska kontakta skolan och se vad dom säger. tack!
    • Milla : Vi på Fragasyv.se är alltid mycket glada om våra svar blir till hjälp! *L*

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga