Jesper
    Jag håller på att läsa upp betyg på komvux som inte gick så bra under tiden på gymnasiet. På komvux finns det en person man ska vända sig till om frågor vad gäller exempelvis högskolan, kurserna man läser och programplanen. Jag ville ta bort ett ämne som jag inte var så sugen på att läsa upp, och frågade då denna person om jag kunde byta Humanistisk och samhällsvetenskaplig inriktning mot Företagsekonomi 1, eftersom jag hade gått samhällsvetenskap med inriktning beteendevetenskap på gymnasiet men har insett att jag vill läsa ekonomi på högskolan. Läraren sa att det går bra och att jag sen kan ignorera kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig inriktning.

    Problemet är, att nu efter kursen har jag närmare undersökt frågan. Jag har kollat upp programplanen för samhällsvetenskap inriktning beteendevetenskap och märkt att Humanistisk och samhällsvetenskaplig inriktning är programfördjupning medan företagsekonomi 1 är individuellt val.

    Har jag rätt så har jag slösat flera månader att läsa upp något som måste ersätta ett betyg inom individuellt val, där allt är godkänt. Detta ville jag undvika, och därför gick och pratade med någon som ska ha kunskap i ämnet för att undvika detta. Jag känner mig förtvivlad och blåst.

    Min fråga är: Finns det någonting som gör att man kan ha 100 poäng mindre i programfördjupning och utöka individuellt val till 300 poäng istället för 200 poäng? (så att företagsekonomi 1 också får plats i individuellt val)

    Program: Samhälls-beteendevetenskap
    Examen: Ingen examen (mer än 250 poäng underkänt vid gymnasietidens slut).

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jesper,
    eftersom du fick Studiebevis och inte Examensbevis - kan du ta ut Examensbevis från komvux.
    I examensbevis från komvux kan många "fria kurser" ingå. Det är inte alls lika strikt som på gymnasiet. Jag tror säkert att den kursen som du läste, som du nu skriver "i onödan", kan du ta in i ditt examensbevis.

    Har du gjort Planering mot Examensbevis med studie- och yrkesvägledare på komvux? Det rekommenderar jag att du gör!

    Det är Rektor som är ytterst ansvarig, men ansvar för studieplanering inkl. hur Examensbeviset kommer att se in, vilka kurser det kommer att innehålla, är oftast delegerat till SYV.

    Generellt (mycket förenklat) gäller för Examensbevis från Komvux - följande:
    Idrott och hälsa 1 för ej ingå. Totalt krävs minst 2400 betygsatta poäng; av dem kan max 150 p. vara betygsatta med F betyg. "Strikt obligatoriskt" är det endast att ha kurser i Gymnasiegemensamma ämnen. Övriga kurser kan bytas ut. Vid tveksamheter kring det, gäller rektors beslut.

    • : Tack så mycket! Detta gav mig mer klarhet. Jag gör mer än gärna en planering mot examenbevis med studie- och yrkesvägledare på komvux! Hur kommer jag ingång?
    • : Jag har dessutom två "idrott och hälsa 1" bland mina betyg ( IDRIDR01S2B34 och IDRIDR01S1C23). Vilken av dessa två är det som ska bort? Någon av dessa inser jag kan vara fel, eftersom jag har i3PB_TRNTRN01st (träningslära - styrketräning) som "avslutade ej betygsatta kurser" från min gymnasietid. Kan min lärare förväxlat träningslära - styrketräning med idrott och hälsa och det är därför jag har två kurser med namnet "idrott och hälsa 1" ? Var rättar jag i sådana fall något sådant? (Avslutade kurser var 2500 poäng, så hade jag fått betyg i träningslära - styrketräning hade avslutade kurser varit 2600 poäng)
    • Anna :

      en av Idrott och hälsa 1 kurserna är kanske Idrott och hälsa 1 - specialisering och den borde kunna ingå. Inom Träningslära finns det kurser Träningslära 1 och 2. Vilka av dem som du har betyg i och om du vill ta in de betygen in i ditt examensbevis från komvux - får du diskutera med SYV på komvux. På komvux hemsida borde info kunna hittas ang. hur du bokar tid med en SYV. Vilken kommun är du folkbokförd i?

    • : det kan vara idrott och hälsa specialisering, men jag har redan det med också:
    • : Idrott och hälsa 1 (IDRIDR01S2B34), Idrott och hälsa 1 (IDRIDR01S1C23), Idrott och hälsa 1 - specialisering (i2PB_IDRIDO01b)
    • : och en fjärde som är avslutad utan betyg: Träningslära 1 - styrketräning (i3PB_TRNTRN01st)
    • Anna : Oavsett, vad du och jag "kommer överens om" så kommer beslut som rektor på Komvux fattar - att gälla. Så, det är lika bra att du tar allt detta med SYV på komvux, tycker jag. Du kan säga till SYV-en vilka kurser du Önskar ska ingå; så får du svar om det är möjligt.
    • Anna : Du behöver inte svara vilken kommun du är folkbokförd i. Du kan bara gå in på kommunens hemsida och sök på Komvux; förhoppningsvis får du fram Komvux egen "undersida" och där någonstans bör kontaktuppgifter finnas till Studie- och yrkesvägledare. Du kan också ringa till kommunens växel och be att bli kopplad till komvux - och där frågar du hur du bokar tid hos Studie- och yrkesvägledare för Planering mot Examensbevis.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'välja' (6 st.)

    • Nils

      Vad krävs för att min linje ska ge samma behörighet som sam?

      Hej, jag går 1:an på Estetik och media, jag vet att min utbildning kan i slutändan ge samma behörighet som Samhällsvetenskapsprogrammet. Vilka ämnen är obligatoriska för mig att lägga till förutom matte 2b?

      Peter: : Hej Nils, Matte 2 är den kursen som blir Viktigast för dig, för att din utbildning ska ge "samma behörighet" som SA. På inritningen SA/samhälle - läser man... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur ska jag välja?

      Sedan jag tog studenten för några år sedan har jag funderat över vilket yrke jag ska välja. Jag vill bli författare, fotograf, illustratör och filmregissör - helst allihop! Jag har testat på samtliga yrken i mindre skala och trivs i alla roller. Jag har även kollat upp vilka utbildningar som...

      Anna: : hej Johanna, om du söker till alla utbiIdningar som du är intresserad av - kan du se sedan var du kom in. Om du kommer in på fIer än ett alternativ, då har du vaImöjIighet. Innan du fick utbiIdningspIats,... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt?

      Hej, Hur ska man veta vad man vill bli, på riktigt? Jag är en förvirrad ny ungdom ute i arbetslivet och jag vill snart påbörja mina efter studier, men känner mig så förvirrad och pressad på att komma någonstans i mitt liv. Har du några tips på hur jag kan ta reda på vad jag vill bli eller...

      Mikael: : Hej Linnea! Du skriver inte vad du läste innan och var du jobbar nu. Rent allmänt så finns det följande alternativ: 1. fortsätta jobba där du jobbar nu tills du kommer på vad du vill läsa 2. se på utbudet av... Läs hela svaret
    • Kim

      Ska jag byta eller stanna kvar?

      Hej, Jag går just nu andra året på gymnasiet och har precis fått besked om att jag har kommit in på en distansutbildning. Jag sökte till den då jag kände att jag inte trivdes på min skola och till och med blev deprimerad under en tid. Nu har däremot saker förändrats lite, jag har hittat lite...

      Anna: : Hej Kim! Jag förstår att du står i valet och kvalet och det är ett viktigt beslut som ligger framför dig. Vad säger dina föräldrar (vårdnadshavare)? Formellt sett så är det deras val då du är under 18 år. Om dina... Läs hela svaret
    • Eleonor

      Naturvetenskap eller Musik??

      Hej! Jag är jätteosäker på vilket program jag vill gå. Själv älskar jag musik och det är verkligen något jag brinner för och har därför sökt lite olika musikprogram, men jag är samtidigt en sån som älskar matte och känner att Naturvetenskapsprogrammet är det enda programmet där jag får så...

      Therese: : Hej Har du varit på studiebesök på någon skola i närheten av dig som du kan tänka dig gå på? Har du tänkt på någon annan inriktning eller det är bara dessa två som gäller? Många frågor härifrån!! Följ ditt hjärta så blir det nog rätt Mvh Therese
    • Elin

      Kan man söka till flera gymnasier?

      Jag undrar om man kan söka till flera gymnasier, alltså ex till ett riksrykreterande program på en skola och till en skola i hemmakommunen. Så att jag om jag blir antagen till båda kan välja vilket jag vill gå

      Helena: : Hej Elin! Ja du kan söka program både i din hemkommun och till riksrekryterande utbildningar någon annan stans.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga