Miriam

  Hej! Jag är 15 år och ska skicka in min gymnasieansökan snart. Mina tankar just nu är att gå estet-musik och att välja till ytterligare kurser (de jag hade tänkt välja till nu är naturvetenskap 2, matte 3b och bild/engelska tror jag) för att få behörighet till exempelvis sjuksköterskelinjen som jag tidigare tänkt. De senaste månaderna har jag å andra sidan snöat in på drömyrket ”industridesigner” (jag menar att få använda sin kreativitet och fantasi varje dag, hur bra låter inte det!?). Jag har dock ett antal frågor kring just det yrket och utbildning etc;) 1. Blir jag behörig till någon utbildning som utbildar mig till industridesigner efter estet (om jag väljer till nåt? Eller måste jag gå komvux? 2. Vilken universitetsutbildning är bäst för att sedan bli just industridesigner? 3. Finns det någon utbildning i/nära Göteborg? 4. Hur ser och kommer arbetsmarknaden se ut för en industridesigner i framtiden? 5. Kan jag bli något annat än industridesigner när jag gått klart utbildningen? 6. Hur många år tar utbildningen? 7. Vart kan man sedan jobba (generellt liksom; på kontor på någon arbetsplats, något designföretag, eget företag, självständigt och ”hyrs in”, eller överlag i vilken miljö arbetar man)? 8. Är det hård konkurens om sådana jobb och är det svårt att komma in på sådana utbildningar? Skulle gärna få en mer klar bild på vilka steg man går igenom från estet-musik till industridesigner;) Tack för hjälp! /Mirjam

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej, du ställer ett antal frågor och jag ska försöka svara på dem.
  Du frågar: 1. Blir jag behörig till någon utbildning som utbildar mig till industridesigner efter estet (om jag väljer till nåt? Eller måste jag gå komvux? - mitt svar: Det går inte att ge ett generellt svar, beror på vad din gymnasieskola kan erbjuda att läsa... kanske behöver du komplettera på komvux, efter gymnasiet;
  Du frågar: 2. Vilken universitetsutbildning är bäst för att sedan bli just industridesigner? - Mitt svar: utbildningsutbud förändras. Du kommer söka till eftergymn.utbilningar om 3 år - och då kanske utbildningsutbud ser annorlinda ut; går inte att svara på...
  Du frågar: 3. Finns det någon utbildning i/nära Göteborg? - Mitt svar: det spelar ingen roll vilka utbildningar som finns idag om du ska söka om 3 år; man får se när det blir dags för dig att söka... utbildningsutbud förändras.
  Du frågar: 4. Hur ser och kommer arbetsmarknaden se ut för en industridesigner i framtiden? - Mitt svar; det finns prognoser, men det är ingen som egentligen vet vad som kommer hända på arbesmarknaden om några år.
  Du frågor 5. Kan jag bli något annat än industridesigner när jag gått klart utbildningen? - Mitt svar: Undrar Vilken utbildning menar du när du skriver "gått klart utbildningen"?
  Du frågar: 6. Hur många år tar utbildningen? - Mitt svar: Vilken utildning menar du när du skriver "hur många år tar det..."?
  Du frågrar: 7. Vart kan man sedan jobba (generellt liksom; på kontor på någon arbetsplats, något designföretag, eget företag, självständigt och ”hyrs in”, eller överlag i vilken miljö arbetar man)? Mitt svar: "Menar du yrket Industridesigner? yrkesinnehåll kan förändras; de arbetsgivare som du kanske kan söka jobb hos - finns nog ännu inte idag... det är mycket som kan förändras på kort tid. Om du ska läsa 3 år på gymnasiet och sedan minst 3 år på högskola, kanske längre... så ska du söka jobb som industridesignern om 6 år eller ännu senare... Ingen vet exakt hur yrket kommer se ut om 6 år... ".
  Du frågar: 8. Är det hård konkurens om sådana jobb och är det svårt att komma in på sådana utbildningar? Skulle gärna få en mer klar bild på vilka steg man går igenom från estet-musik till industridesigner; Mitt svar: det sker ständiga förändringar på arbetsmarknaden, nya yrken tillkommer; och innehåll i "gamla yrken" kan förändras rätt så mycket. Utbildningsutbud förändras också. Yrket "industridesigner" är i Sverige icke-reglerat; alltså finns ej några strikta krav på varken sig utbildning som leder till det yrket eller innehåll i arbetsuppgifterna, titeln är inte heller skyddad, alltså i princip vem som vill kan kalla sig för "industridesignern" - det kan inte förbjudas. T.ex kan man gå teknikprogrammet och sedan fjärde året efter teknikprogramemt och bli "gymnasieingenjör" och vill kalla sig för industridesignern, så får man det... det går altså inte ge några exakta svar på dina frågor.
  De råd jag kan ge är att du ska läsa så mycket matte, och bild och formgivning som möjligt samt teknik-ämnen... och även fysik ... Det är inte fel att läsa Industritekniska programmet på gymnasiet eller Teknikprogrammet (det skulle jag rekommendera i första hand).
  Allmänt gäller: om yrket som du är intresserad av är icke-reglerat, och det är med det upp till arbetsgivaren att bestämma - så är det mer eller mindre "att gissa" vad man ska läsa för att bli "det" (i detta fallet INDUSTRIDESIGNERN). Läs gärna på https://www.framtid.se/yrke/industridesigner

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga