1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Alexander!
    Civilingenjör måste ha examen från ett 5-årigt program på högskolenivå. Hen har alltså en lång utbildning i bagaget och både mycket djupa och även breda kunskaper från sin utbildning på civilingenjörsprogrammet.
    Mer om yrket kan du läsa på framtid.se/yrke/civilingenjör
    ***
    Arkitekter - finns det ett antal olika men ändå "liknande" yrken
    t.ex Inredningsarkitekt
    Landskapsarkitekt
    Planerings arkitekt
    och "Traditionell" byggnads-arkitekt.
    ***
    Bygg- och byggnadsingenjör
    Man kan bygga även annat än byggnader, t.ex vägar, järnvägar och konstruktioner som t.ex broar. "Ingenjör" är i sig (i alla fall i Sverige) inte en skyddad titel och det är inte förbjudet att kalla sig för Ingenjör om man vill göra det, oavsett vilken utbildning man har.
    ****************************************************
    När du frågar vad skillnaden är: menar du i arbetsuppgifter, i lön, i ansvar eller i utbildning? eller möjlighet att få jobb/uppdrag? - det kan finnas många olika skillnader på olika sätt som dessutom kan ändras övet tid.

    Utbildningar till de här yrken som du nämner i din fråga finns både på högskolenivå och inom yrkeshögskola.
    Kika gärna på några exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    mätningsingenjör-teknikhogskolan-göteborg
    teknikhogskolan/byggledare-uddevalla
    byggnadsingenjor-mark-och-vatten-nackademin-uppsala
    yrkeshogskola/byggnadsingenjor-rot-hermods-stockholm
    yrkeshogskola/byggnadsingenjor-produktion-hermods-stockholm

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Vad har byggingenjör och civilingenjör inom samhällsbyggnaden för arbetsuppgifter och ansvar? Och är det lätt att man få jobb i Sverige? Kan man jobba både privat och statligt?
    • Julia :

      Civilingenjör inom samhällsbyggnad har vanligtvis följande arbetsuppgifter: hen leda arbetet med att planera, bygga, utveckla och förvalta framtidens hållbara samhälle. Hen kan jobba på konsultbolag, arkitektkontor, fastighetsföretag eller stat och kommun. Som exempelvis stadsplanerare, fastighetsutvecklare, byggprojektledare, teknisk lantmätare eller miljökonsult och på andra ställen den hen kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle och bland annat är anpassat till klimatförändringarna.
      Bygg- eller byggnadsingenjör är ett samlingsbegrepp för många olika arbetsroller på väldigt många olika arbetsplatser. Jag tror säkert att både civil- och byggnadsingenjörer kan jobba såväl statligt, kommunalt som privat.

    Frågor och svar taggade med 'historia 1a1 och 1a2' (2 st.)

    • Malin

      Betyg i Historia 1a2?

      Hej! I mitt yrkesprogram ingår endast hi1a1 men jag har nu även läst hi1a2 för extra kurs eftersom vissa utbildningar behöver denna. Jag ville verkligen ha A i denna kursen men har nu fått ett B. Min fråga är då om mina poäng i helhet sjunker nu pga detta B eftersom det är en extrakurs? Eller...

      Anna: : Hej Malin, om du läste historia 1a2 /enligt rektors beslut om en utökad kurs/ som U-kurs, och som kommer i ditt examensbevis bli markerad som "U", då kommer betyg i denna kursen räknas in Endast när du... Läs hela svaret
    • Linnea

      Kan hi1a2 räknas in i hi 1b?

      Hej! Jag undrar om kursen hi1b kan ersätta hi1a2? Att hi1b räcker för att bli behörig i både hi1a1 och hi1a2 också. Gäller samma sak med sh1b? Att sh1b ger samma behörighet som sh1a1 och 1a2? Vart kan jag hitta info i regelverk som styrker detta? Tack på förhand!

      Daniel: : hej Linnea, du har helt rätt. Info finns på www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/his där under Kurser i ämnet står bl a så här:

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga