Mathilda 23 år
  Hej
  Går 1:a året på Samhällslinjen. Ska välja om ca. 5 dagar och har ingen aning om vilken inriktning. Antingen samhäll-media eller samhäll-sam. Kan verkligen inte bestämma mig. Några tips/råd?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Mathilda,
  se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
  i inriktning "Media" ingår kurser á 350 poäng och i "Samhälle" - á 450 poäng, men totalsumma poäng bör ändå bli samma: du väljer, alltså en extra 100 poängskurs eller 2 st. 50 poängskurser från listan på Programfördjupande kurser i fall du läser "Media".
  Det är, alltså, lite mer valfrihet i fortsättningen om man läser inriktning med färre obligatoriska kurser.
  En annan sak att tänka på: vill du läsa mer
  Psykologi - eller Religion, Historia och Samhälle?
  Du vet ju vad de kurserna handlar om - du läser nivå 1 i dem nu och då är frågan om du vill läsa mer inom Psykologi
  eller hellre mer i de andra tre ämnena?
  Se om vår test http://www.gymnasieguiden.se/testet kan vara till någon hjälp. Den är egentligen framtagen som hjälp inför val till gymnasiet men du kan utifrån de frågorna som ställs i testet, fundera kring dina intressen - är det åt Psykologi-hållet eller åt Historia/Samhällskunskap hållet?

  Som du ser i programplanen kan man - inom Programfördjupningar läsa kurser som ingår i den andra inriktningen och på så sätt läsa båda inriktningarna (eller nästan i alla fall, lite beroende på vad din skola kan erbjuda och om schemat går ihop). Du blir behörig till i princip samma eftergymnasiala utbildningar, oavsett inriktning på SA (med undantaget av - om du vill bli lärare i Historia&Samhällskunskap, då är det bäst att läsa "Sam"-inriktning).

  Hoppas mitt svar blir till hjälp inför ditt beslut! *L* :-)
  Mvh Milla Syv
  • Mathilda Tack för det snabba svaret !, Kan säga att jag mest gillar historia och samhälle. Länken är jätte bra, tack :)
  • Marina Om du mest gillar Historia och Samhällskunskap, välj inriktning "Samhällsvetenskap" i så fall. Lycka till med dina studier! Har du någon kompis som också har frågor, tipsa om www.fragasyv.se *L* :-)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga