stefan
    Jag har fortfarande inte godkänt i svenska och matte. Jag hade lite kvar i matten och svenskan vet jag inte hur jag ligger till. Jag undrar hur läge jag har på mig att bli godkänd i dom ämnena innan jag måste gå ett år till. Alltså innan vilket datum måste jag vara godkänd?

    Jag undrar också hur man får sina inloggnings uppgifter så att man kan söka till ett nationellt program nästa år. Jag vet inte om dom andra i iv har fått inloggnings uppgifter. Det kanske dom har men jag har inte fått min iaf. Kommer jag få min efter att jag har blivit godkänd i matte och svenska? Kan man få tag i inloggnings uppgifterna själv?

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden
    Hej Stefan,
    du kan kontakta Antagningskansliet direkt
    eller så kan du få hjälp av Studie- och yrkesvägledare på Introduktionsprogrammen /det måste finnas SYV på din skola och det måste finnas möjlighet att söka upp den personen på ngt. sätt - boka tid, skicka mail, ringa eller komma på Drop-in hos SYV/. Din klasslärare/mentor eller vilken lärare som helst eller rektor på IM borde kunna svara på frågan hur du kan komma i kontakt med SYV på IM.

    Om du svarar till mig var i landet du är folkbokförd, kan jag skicka kontaktuppgifterna till rätt Antagningskansli, där du kan få dina inloggningsuppgifter alt. kan personal på Antagningskansliet själva lägga in dina val - om du berättar för de vad du vill söka.

    Du bör söka under "ordinarie ansökningstiden" precis som de eleverna som går i å k 9 nu. Sedan brukar det finnas även en så kallad "omvalsperiod" under våren som sträcker sig till t.ex. början av maj månad. Ansökningsperioder och omvalsperioder ligger lite olika i olika län. T.ex. i ett län är ansökn.perioden från mitten på december till och med första vecka i februari och i ett annat börjar ansökningsperioden den 12 januari och pågår till slutet av februari. Detsamma gäller omvalsperiod - lite olika tider i olika län.

    Du kan söka under oMVALSPERIODEN, men då måste du tvunget att gå via SYV. Under den vanliga perioden kan du på egen hand på din inloggning lägga in dina val (precis som du kunde göra förra året) - det är exakt samma som i fjol /om inte reglerna ändrades i just ditt län/.

    Betyg som du måste ha... på IM där du läser sätts det betyg så fort eleven har uppnått krav för godkänt betyg - eller i slutet av läsåret.
    T.ex. läraren säger mitten av mars att hen kan sätta E på dig och frågar om du vill läsa mot ett högre betyg och beroende på ditt svar - så kan du få E direkt eller läsa lite mer och kanske få D eller t o m C mot slutet av läsåret. Det är bättre att få högre betyg. E räcker för behörighet men högre betyg ger dig fler poäng och du har bättre chans att konkurrera om plats på den gymnasieutbildningen som du vill gå.

    Du skriver att du går på IV. Det är Introduktonsprogrammen men jag vet ej om det är Preparand, yrkesintroduktion eller Individuellt alternativ som du läser nu.
    På Preparand kan man läsa i max 1 år. Är man inte klar, byter man till en annan utbildning på IM, t.ex. till yrkesintroduktion.
    Annars så kan man läsa på IM i max 3 år. Om man under 3 år inte har uppnått alla krav för att kunna komma in på ett Nationellt program, slutar man på gymnasiet och börjar söka jobb.

    Återkom med uppgift var du bor eller sök själv efter kontaktuppgifter till just ditt Antagningskansli på www.antagningskanslier.se


    Vänligen
    Peter SYV

    Frågor och svar taggade med 'samtal' (4 st.)

    • Kübra

      Yrken för beteendevetare?

      Hej, Jag heter Kübra, går andra året på sambeteende samt har två år kvar till att söka univeristet/alternativt högskola. Jag är en person som brinner för samhällsvetenskap och för att träffa och prata med människor,...

      Anna: : Hej!Du har ännu 2 år på gymnasiet och kan därför söka till eftergymnasial utbildning först till hösten 2021 och utbildningsutbud kan förändras... så, de programmen som finns... Läs hela svaret
    • nina

      Vad krävs för att jobba som kurator ?

      Hej skulle gärna vilja jobba som kurator har läst sociologi och psykologi och en del samtalsutbildningar. Har jobbat mycket med människor men finns det tips på utbildningspår ( ex kurser) så att man kan komma vidare är intresserad av alla utbildningar även privata alternativ/ N

      Julia: : Hej Nina,kurator >> är ett "samlingsnamn" för några olika yrken - ex. Skolkurator och kurator inom hälsovården/sjukhus >.Från 1 juli 2019 blir Kurator-inom-halso-och-sjukvarden i... Läs hela svaret
    • Rebecka

      Jobba som terapeut?

      Vilka vägar kan man gå för att bli någon form av terapeut, kurator, kbt-coach? Har förstått att de flesta såna utbildningar kräver att man har en utbildning inom området sedan tidigare, tex socionom eller läkare. Men undrar om det finns andra sätt att få jobba med stöd och samtal? Jag vet inte...

      Anna: : Hej, Rebecka, för att utreda diagnoser och ha "behandlande" samtal - måste man ha någon form av högskoleutbildning, dvs examen från högskola/universitet. Som undersköterska kan man läsa vidare... Läs hela svaret
    • Dilan

      Kan jag fortsätta kursen i 3an ?

      Hej! Jag går andra året på yrkesgymnasiet och i 1:an var jag tvungen att välja vilka kurser jag ville fortsätta. Jag ville inte fortsätta idrott i 3:an men just nu ser det ut som att jag kommer få F på idrotten. Kan jag välja gå kursen i 3an? Jag vill inte gå ut gymnasiet med F.

      Milla : : Hej Dilan! Jag förstår mycket väl att du inte vill få F betyg i ditt Examensbevis. Jag råder dig be läraren i Idrott att ge dig tid (en kvart eller 20 min) för ett personligt samtal... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga