Anas 17 år

  Hej! jag går på teknikprogrammet 2:a året, allt var bra tills jag flyttade förra veckan och började på en ny skola. Men problemet är att min klass är klar med kemin men inte jag, och jag har ingen möjlighet att läsa det på skolan då det är mycket andra ämnen. Jag är jättestressig och kan inte fokusera på mina studier, frågan är hur ska jag göra så att min ansökan till högskolan eller universitet inte påverkas alls?

  • Mikael Kan du försöka byta tillbaka till din gamla skola? Blir det för långt att pendla eller är det möjligt? Skulle du byta tillbaka, då löser du problemet med kemi1. Kom annars med ett realistiskt förslag på hur du vill att situationen löses.
  • Jelena

   Jag vill tipsa om en eventuell möjlighet - rektor får fatta beslut om individuellt anpassat program; det beslutet måste fattas innan eleven avslutar årskurs 2 på gymnasiet. Och i så fall kan i rektors beslut framgå vilken annan kurs som hen byter mot kemi1. Alltså om rektors beslut om individuellt anpassat program finns, och i det beslutet framgår att kemi1 byts ut mot en annan kurs. Och i examensbeviset bör i så fall stå att eleven läste Individuellt anpassat program.
   Du kan fråga om det på din skola. Prata med SYV-en. Men det är inte elevens rättighet att kräva att rektor fattar beslut om individuellt anpassat program. Det är ett undantag. Skolverket rekommenderar använda sig av den lösningen om eleven byter program och det inte går att låta eleven läsa alla kurser som krävs för examensbevis,  men du bytte till samma program men på en annan skola - så kanske rektor inte kan fatta ett sådant beslut? Men du får om du vill fråga om det på din skola. Lycka till!

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anas,
  jag tolkar din situation så här: du har på din gamla skola inte läste kemi1, stämmer det?
  I så fall gäller följande:
  om skolan tog in dig, så måste skola ge dig möjlighet att läsa kemi1, eftersom det är en obligatorisk kurs på Teknikprogrammet. Kanske kan du läsa kemi1 under årskurs 3? Fråga SYV-en på din skola.
  Se i programplanen för TE - kemi1 finns bland Programgemensamma ämnen/kurser och med det är en obligatorisk kurs. Alltså utan betyg i kemi1 kan man inte ta ut examen från gymnasiets teknikprogrammet. Med F i kemi1 kan man ta ut examensbevis, men för att få betyg (även F är ett betyg) så ska man läsa kursen eller göra prövning i den.
  Om skola tar in en elev in i år2 eller 3, då tar skolan på sig också ansvar att ge eleven möjlighet att läsa alla de kurser som krävs för att kunna ta ut examensbevis. Det kan inte bli så att du inte får möjlighet att läsa kemi1. Vad säger SYV-en på din skola? Annars vänd dig till rektorn. Rektorn är på skolan ytterst ansvarig. Du kan, om du vill, visa mitt svar både till SYV och till rektor på din skola.
  Om du på din gamla skola fick F i kemi1, då får det betyget ingå i ditt examensbevis. Det drar ner ditt jämförelsetal ganska mycket. Kanske kan du göra prövning i kemi1 för att få godkänt betyg och ännu hellre så högt betyg som möjligt.
  Om det är så att på din gamla skola var kemi1 förlagd på längre tid än ett läsår - det är inte vanligt men händer ibland... då måste din nya skola fixa att du kan på något sätt antingen läsa eller pröva i kursen. Som sagt, genom att skola tar in en elev i år2 eller 3 tar skolan på sig ansvar att ge möjlighet att läsa de kurser som krävs för examensbeviset. Men har du redan F i kursen, då behöver inte din nya skola göra ngt., utan kan säga att du kommer ha det betyget i ditt examensbevis, om du för övrigt uppfyller kraven för examensbevis.
  De som inte uppfyllde kraven för examensbevis från gymnasiet, får i slutet av år3 ett studiebevis.
  Studiebevis ger inte behörighet till högskolestudier. Ibland kan man komma in på någon utbildning utomlands eller på den svenska yrkeshögskola - med studiebevis (alltså utan examensbevis). Men annars så kompletterar man genom studier på komvux och tar ut examensbevis från komvux. På komvux är det friare vilka kurser som får ingå. Det är med det inte helt nödvändigt att du tar in betyget i kemi1 i examensbevis från komvux.

  • Anas De gav ett enda val och det var att läsa kemi 1 på egen hand, men däremot så är det jättesvårt att läsa kemin på egen hand + att det många andra ämnen såsom fysik1, 2 och matte 3c och matte 4. Så att jag vet inte riktigt vad jag ska gör.
  • Mikael Så, du på din gamla skola inte läste kemi1 alltså?
  • Mikael Du har ett val: du behöver inte börja läsa på den skolan. Du kan försöka komma in på en annan skola. Du kan också försöka komma in på ett nytt program i år1 och läsa ännu 3 år på ett annat program. Från den terminen som du fyller 18 år kan du också börja läsa (om du söker och kommer in) på en av folkhögskolorna. Annars, så är endast grundskola en obligatorisk skola i Sverige. Sedan får man söka jobb. Svårt att få jobb utan mer utbildning än endast grundskola, men man får i Sverige jobba från det att man fyller 13 år. Så säger lagen. Om du tycker att fysik, matte och kemi är svåra ämnen, kanske något annat program passar dig bätte? Man ska helst vara bra kompis med de ämnena för att vilja och klara av läsa ditt gymnasieprogram!
  • Anas Jag menade inte att ämnena var svåra enligt mig, men alltså att det är mycket tid och plugg som ska läggas på de här ämnena. Då blir det svårt att läsa kemin på egen hand.
  • Anas På min gamla skolan läser de kemin år 3 på gymnasiet.
  • Mikael Vad är ditt förslag? Vad vill du ska hända?
  • Mikael Nu har jag skrivit ett svar, läs nedan.
  • Mikael

   Om du vill få individuell undervisning med läraren eller att hela schamat för din skola ska ändras så att du kan delta i kemi1-lektionerna under det här läsåret (som börja nu), så tror inte jag det är realistiskt att förvänta sig.

  • Mikael I den situationen du beskriver, när skola inte kan garantera att du får läsa en obligatorisk kurs är det vanligaste att skola säger Nej, och tar inte in eleven. Punkt och slut. Försök hitta gymnasieskola där kemi1 läses senare än årskurs 1 (vilket är svårt, för att oftast läses kemi1 just under år1), och sedan ska du ha tur att det även finns ledig plats på den skolan.
  • Anas Nej jag förstår dig, först tänkte jag på att läsa kemin samtidigt med ettorna men skolan säger att det är fullt och kommer inte att. Har pratat med både rektorn och syv och kommit fram till att läsa det på egen hand. Jag ska prata med kemin lärare och se om vi kan lösa det på något sätt.
  • Mikael om det nu är fullt i kemi-klassen, så kanske det inte är det om 2-3 veckor. Det kan hända att några elever hoppar av, så befrias plaserna i så fall... Lycka till!
  • Anas Tack så mycket för din tid och din hjälp, jättetacksam.
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  en gymnasieskola kan inte lägga upp schemat för hela skolan utifrån en elevs behov, det funkar inte så, tyvärr. Rektorn har många andra saker att ta hänsyn till: lärarnas arbetssituation, bland annat. Om du hade tur, så låg lektionerna i kemi1 för årskurs1-eleverna på din nya skola så pass bra att du kunde delta i de lektionerna, men om jag förstår dig rätt, så är inte fallet. Undervisning i kemi1 måste ju finnas på din skola för att kursen är på teknikprogrammet obligatorisk.
  Så, måste det i så fall vara så att du på de tider som lektioner i kemi1 går läser en annan - för dig obligatorisk - kurs. Är det så det ser ut?
  Du kan alltid hoppas på att nästa år, om du stannar på den skolan, kanske ligger lektionerna i kemi1 så pass bra att du ska kunna delta och läsa den kursen. Det är inte förbjudet att läsa kemi1 under årskurs 3. Men jag tror inte någon idag vet hur schemat kommer se ut nästa år.
  Förutom att fundera på att byta program kanske du kan läsa om år1 på samma program. Då läser du många kurser som repetition och kan få högre betyg i dem. Det är dock inte din rättighet, men får du sådan möjlighet skulle jag råda dig tacka ja!

  Frågor och svar

  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns kompletterande utbildning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga