Alexandra
    Hej!
    Jag har en fråga angående läkarutbildning.. Hur många år bör man studera i högskolan om vill bli barnläkare? Och när man har studerat klart högskolan, kan man jobba då? Eller ska man plugga ännu mer?
    Vad menar man med AT? Är det något som man ska göra för att bli barnläkare?

    Hälsningar Alexandra

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Alexandra,
    du kan finna bra information på t.ex. länken: http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/program/lakarprogrammet/.

    Efter den grundläggande läkarexamen /studier på 5,5 år = 11 terminer på heltid/ följer vidareutbildning i form av allmäntjänstgöring (AT) och specialiseringstjänstgöring (ST). Under AT och ST får man lön. Syftet med AT är att komplettera grundutbildningen med sådana praktiska erfarenheter som krävs för alla läkare oavsett framtida yrkesinriktning. AT ska pågå minst 18 månader och majoriteten av AT-blocken ligger i dag på 21 månader. Allmäntjänstgöringen avslutas med ett prov, AT-provet. Därefter utfärdar Socialstyrelsen läkarlegitimation, vilket innebär att man har rätt att utöva läkaryrket på egen hand. Som legitimerad läkare kan man påbörja sin ST som leder fram till specialistkompetens. ST tar minst fem år.
    Som läkare kan man specialisera sig på väldigt många olika områden, bland annat "Barnmedicin" och väljer man läsa mot fden specilistkompetens, blir man så småningom - Barnläkare.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Kan man jobba efter AT?
    • Anna : Jag skriver ett nytt svar nu.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alexandra,
    som reglerna är nu, så får läkare jobba självständigt efter AT /läkare får lön under AT, så det är också ett arbete eller "mycket kvalificerad och avlönad praktik"/, men ej som specialist.
    Vi vet inte om reglerna kommer att ändras tills det blir dags för dig att söka AT tjänst eller jobb efter det. Det är 9-10 år in i framtiden vi pratar om... och mycket kan ändras tills dess.
    Men som det är idag, så JA, läkare får jobba självständigt direkt efter det att hen får sin legitimation, vilket hen kan ansöka direkt efter AT.
    BÄSTA HÄLSNINGAR
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'eu ' (5 st.)

    • Marie

      Tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Finns det något land i EU som erbjuder en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare? Om ni inte vet, vem kan jag vända mig till för att få information?

      Anna: : Hej Marie,jag undrar om du menar med Svensk utbildning till tandhygienist eller med utbildning från deras eget land? Det är inte säkert att utbildning till tandhygienist finns i olika länder. Yrket kan i... Läs hela svaret
    • elev

      intensivsvenska för forskare?

      Hej! Det finns en elev som studerar nu SFI 3C och är forskare/professor i botten. Har studerat i Italien och jobbar på heltid på Karolinska med stamceller och så vidare på råttor. Men nu vill han arbeta med människor. Det som hindrar honom att få det jobbet är då svenska. Det finns stöd...

      Mikael: : Hej Amina, det är bra att eleven som läser SFI och som i grunden är forskare, har stora ambitioner. Dock är det så att alla har inte fler än 24 timmar om dygnet och det är viktigt att ha tid... Läs hela svaret
    • Melina

      Läsa ekonomi utomlands-vad gäller? Finns det högskoleprogram om EU?

      Hej min största dröm är att arbeta inom ekonomi avdelningen på någon internationell organisation/företag som främst behandlar samhälls frågor , som t.ex. EU eller Rädda barnen då jag i framtiden vill jobba inom ekonomi men samtidigt ha ett jobb där man hela tiden analyserar samhället. Jag läser...

      Anna: : Hej Heli, det är bra att du är ute i god tid, men det kanske är ändå lite för tidigt att planera i detalj. Du kan söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Jan

      Europass, vad är det får något?

      hej SYV! Min bror går på ett yrkesprogram och är snart klar med gymnasiet. De sa på hans skola något om att de som vill kan få Europass... men vad är det för något? Tack på förhand!

      Mikael: : Hej Jan! Om Europass (för elever som har gått på ett yrkesprogram och uppnått kraven för gymnasieexamen) kan man läsa på Skolverkets hemsida, här får du... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga