Therese
    Jag vill bli lärare för 7 - 9 i Geografi och Engelska, men vilken linje ska man gå? Har försökt hitta det väldigt länge, och när vi aldrig får träffa vår SYV som ska komma till skolan griper stressen tag i en.. Hoppas jag kan få hjälp här så fort som möjligt, skulle underlätta en hel del!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Therese,
    för dig som vill bli lärare, är det här en bra sida att hämta info- på:
    http://www.lun.gu.se/utbildning/lararprogrammet/

    Behörighet till lärarutbildningen för att bli lärare i Geografi & Engelska är: Grundläggande behörighet och Engelska 6, Samhällskunskap 1b, Matematik 2.

    Grundläggande behörighet får du på alla högskoleförberedande program /om du läser i 3 år, blir godkänd på kurserna och tar ut Gymnasieexamen/ och det är även möjligt att få Grundläggande behörighet på yrkesförberedande program men för det måste man säga till på skolan att man vill lägga till extra kurser för just Grundläggande behörighet.
    Samhällskunskap 1b läses på alla högskoleförberedande program, likaså Engelska 6.
    Vad det gäller Matematik 2, så är det Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Teknik & Naturvetenskapsprogrammet som har matematik 2 som obligatorisk kurs. På Humanistiska & Estetiska kan du välja läsa Matematik 2 som programfördjupning.

    Sammanfattning: det är möjligt att bli behörig till lärarutbildningen på samtliga gymnasieprogram men på vissa program måste man lägga till vissa kurser.
    *** *** ***
    Om du vill välja ett program där alla kurser som du behöver är obligatoriska och ligger i schemat - då är det Naturvetenskapsprogrammet, Teknik, Samhällsvetenskaps- eller Ekonomi som du bör välja.

    Du behöver inte kurserna Engelska 7 eller Geografi - för behörighet men det kan vara bra att läsa dem och du kan t.ex. läsa Geografi 1 och 2 som Programfördjupande på Ekonomiprogrammet och Engelska 7 kan du läsa inom Individuellt val.
    Samhällsvetenskapsprogrammet verkar vara mest passande då du kan läsa Engelska 7 och Geografi 1, 2 samt Geografiska informationssystem - inom Programfördjupningar. Om du t.ex väljer inriktning "Medier, information & kommunikation" på Samhällsvetenskapsprogrammet /SA/, väljer du 400 poäng inom Programfördjupningen och då ryms alla tre kurser i Geografi och extra kurs i engelska /Eng.7/ i de poängen. Om du väljer inriktning "Samhällsvetenskap" på SA, så ingår Geografi 1 i den inriktningen och du kan fortfarande välja Geografi 2 och Geografiska informationssystem - inom Programfördjupningen.
    På SA läser man inriktning från å k 2 och du väljer PROGRAM till å k 1 /inte inriktning/ men det är klokt att välja skola som erbjuder fler inriktningar än bara "Beteendevetenskap", fast du blir behörig även på den inriktningen.

    Vet ej var du bor och kan därför int skicka tips på gymnasieskolor nära dig men du kan själv söka på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=9&orientation=20&variant=&school_type=&county=&order=school och sortera på Län/kommun, inriktning mm. så får du fram alla de skolor som erbjuder en viss program och inriktning.
    Om du loggar in som medlem på gymnasieguiden.se - får du tillgång till många fler funktioner, du kan då t.ex. favoritmarkera några skolor & få påminnelse när de har öppet hus.
    Råder dig gå på flera öppna hus & besöka även gymnasiemässa om du har möjlighet.
    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    • : Tack så mycket för svaret, hjälpte otroligt mycket. Jag bor i Uppland, Stockholms län. Vet du någon skola som är i närheten som du vet är en bra skola? Ska gå på gymnasiemässan den 20de November nu, och ska även kika runt då. Tack på förhand!
    • Julia : Jag har skrivit ett nytt svar till dig nu! :-)
    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Therese, tack för din kommentar. Här kommer tips på skolor som i din närhet erbjuder SA, inriktning Samhällsvetenskap:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/didaktus-jakobsberg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/malargymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lunaskolan-ostra-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/danderyds-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ava-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/vallentuna-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/upplands-brogymnasiet-ubg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mimers-gymnasium
    Den här skolan har profil "Engelska" på SA http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm
    den här erbjuder "Internationell profil mot Asien" http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hersby-gymnasium
    här finns det profil "Det internationella samhället" http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/taby-enskilda-gymnasium.
    Titta på skolornas presentationer, gå på event och öppna hus samt på mässan.
    De skolor som har profil - fråga exakt vilka kurser som ingår i profilen - då vet du det sen.
    Du blir behörig till lärarutbildningen i alla fall, oavsett tillvalskurserna - på SA menar jag, men i fall det är viktigt för dig vilka kurser du skall läsa /bestämda på förhand inom profilen/ eller om du själv vill välja (återigen - fråga efter listan på VILKA KURSER SOM just den aktuella skolan erbjuder ATT VÄLJA FRÅN)... för att det finns en lång-lång lista på möjliga valbara kurser på SA och varje skola inte kan ha dem alla i sitt utbud.
    Önskar dig allt väl! Hör av dig längre fram & berätta hur det går med gymnasievalet! MVH Julia syv
    • : Tack så jätte mycket för all hjälp! Ät otroligt tacksam, fick verkligen väldigt mycket hjälp, och känner inte alls samma ångest som jag känt i flera veckor nu! Är mycket säkrare på vad jag ska göra. Tack igen!
    • Julia : Vi på Fragasyv.se är mycket glada om vi kan hjälpa till, återkom om du har fler frågor, du kan också återkomma & berätta hur det gick för dig i dina fortsatta studier! Vi kanske ses på mässan i Älvsjön... *L* Titta efter Gymnasieguiden.se och Fragasyv.se, vi kommer att ha en egen monter. Bästa hälsningar! Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieekonom' (4 st.)

    • Abdullah

      Vad gör jag för att få gymnasieexamen?

      Jag har läst IB programmet när jag gick i gymnasiet. Jag fick inte diplomen och försökte läsa upp ett år. Det har jag inte klarat men har nu börjat med att läsa svenskt program genom att läsa enstaka kurser på komvux genom distans. Det jag...

      Anna: : Hej!om du vill bli en Civilekonom, behöver du läsa civilekonomprogrammet på ett av svenska lärosäten. För att  bli behörig behöver du få grundläggande... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad skiljer ekonom och civilekonom?

      Hej! Jag funderar på att studera ekonom, men behöver läsa in matte3 och har inte meritbetyget som krävs. Kommer det vara svårt att komma in? Vad skiljer en ekonom och civilekonom? Är studierna svåra om man kommer direkt från gymnasiet?

      Anna: : Hej Linda, kika gärna på yrkespresentationerna Ekonom<< och Civilekonom<<. Civilekonom har längre utbildning. Ekonom kan man även bli på gymnasienivå -... Läs hela svaret
    • Oscar

      Kriterier för certifikerad GymEkonom?

      Tja, det står i kriterierna att man måste läst minst steg 2 i moderna språk för att bli utbildad gymnasieekonom. Jag läste Steg 1&2 på högstadiet och läste sedan steg 3 i spanska på gymnasiet och året efter pluggadejag steg 4 med fick ej godkänt i steg4. Min fråga lyder följande, räknas inte min...

      Anna: : Hej! Om du menar info här>> så står det att En av Kriterier är att man har Iäst minst t o m steg 2 i moderna språk på gymnasiet... just "Iäst"... det står... Läs hela svaret
    • Wanda

      Stor skillnad att bli diplomerad gymnasieekonom?

      Hej! Jag undrar om det gör stor skillnad att bli diplomerad gymnasieekonom? Jag undrar också vad det är man läser till som extra för att bli det? För jag håller just nu på att vela mellan olika skolor, och en av dem ger elever möjlighet att bli diplomerade gymnasieekonomer, men är det värt det...

      Lena: : Hejsan, någon väldig skillnad från att gå "vanligt" Ekonomiprogram är det nog inte. Det som är bra är att de diplomerade gymnasieekonomiutbildningarna ofta erbjuder praktik - och det tycker jag är bra. Till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga