1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    Mattelärare kan man jobba som på grundskola, gymnasiet, folkhögskola eller högskola. Jag antar att din fråga gäller att bli gymnasielärare på grund- eller gymnasieskola. I så fall behöver du för behörighet till utbildningen: grundläggande behörighet* + några specifika kurser.
    Godkänt betyg i gymnasial kurs Matematik 4 kommer du garanterat att behöva, men också kan krävas t.ex samhällskunskap 1b (kan bero på vilket lärosäte ämneslärarprogrammet är på och vilket eller vilka andra undervisningsämnet/ämnen - för dig - blir).

    Grundskolelärare
    På grundskolan brukar lärare vara behöriga att undervisa i 3 ämnen.

    Gymnasielärare
    På gymnasiet brukar lärar vara behöriga att undervisa i 2 ämnen. Gymnasielärare är behörig att i samma ämne undervisa även på högstadiet (årskurs 7 - 9).

    Ämneslärarprogrammen
    finns på många olika lärosäten. Rekommenderar att du på www.studera.nu hittar det ämneslärarprogrammet som du är mest intresserad av på den orten du vill studera + det ämneskombinationen (och om det är grundskole- eller gymnasielärarprogrammet).

    Det viktigaste är att du blir behörig (har både grundläggande* och särskild behörighet)och gör ansökan till ämneslärarprogrammet (helst till flera olika program). Alla behöriga sökande har en chans att komma in. Vart antagningsgräns hamnar nästa gång är det ingen som vet på förhand; det uppstår i konkurrensen och blir känt efter det att antagningen är genomförd.
    * - har man examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram, då har man grundläggande behörighet (t.exempel) - finns även andra sätt att uppnå grundläggande behörighet på, dock.

    Att göra högskoleprovet är frivilligt, men vi rekommenderar att göra HP om möjlighet ges. I så fall konkurrerar man i ännu en urvalsgrupp: HP-urvalet och med det för ännu en chans att komma in på en högskoleutbildning.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'salstentamen' (2 st.)

    • 19 år

      Kan man hoppa över ordinarie examinationstillfället?

      Hej! Min institution har valt att schemalägga en tenta den 3 januari, och det känns påfrestande att behöva skriva den då för att den ligger så nära jul och nyår. Jag brukar åka utomlands för att träffa släkten då och...

      Milla : : Hej,jag kan tyvärr inte svara på frågan om du har rätt att hoppa över den ordinarie examinationstillfälle... Jobbar inte med de frågorna... Det är en fråga... Läs hela svaret
    • Student

      Hur fungerar en salstentamen?

      Hej Hur fungerar en salstentamen? Hur långa brukar de vara på ett ungefär under det första året på ämneslärarprogrammet? Brukar man få någon typ av vägledning i vad man ska kunna, för på gymnasiet fick man instuderingsfrågor och dylikt, får man det på universitetet också eller måste man klara...

      Julia: : Hej Mohamad;en "sal-tentamen" när man läser på en högskoleutbildning kan t.ex vara 2-3 timmar eller 5 timmar. Man får information från sina lärare angående vad man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga