Marina
    Hej, just nu går jag på vård och omsorgs utbildning högskoleförberedande. Först trodde jag att barnmorska var de jobbet som en obstetrik gör. Men nu fick jag reda på att det var fel.

    Så min fråga är hur ska jag nu göra?

    *Vad behöver jag läsa på komvux för att bli behörig till läkarutbildningen?

    *Måste jag ändå läsa sjuksköterska utbildningen?

    *Hur bra betyg behöver jag ha i tex Matte etc?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Marina!

    Behörighet till läkare är - Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. Dessutom krävs det alltid Grundläggande behörighet till alla högskoleutbildningar, men den kommer du att få, eftersom du läser högskoleförberedande kurser på VO. 

    Sjuksköterska och Läkare är två olika högskoleutbildningar.

    Du behöver inte läsa Sjuksköterskeutbildningen först för att kunna söka till Läkarutbildningen sen. Du söker, alltså, till Läkarprogrammet direkt. 

    Angående hur bra betyg man behöver ha - så är svar: så bra som möjligt. Läkarutbildningen är mycket populär och brukar ha många sökande med väldigt höga betyg.

    Men det viktigaste är att bli Behörig. Göra högskoleprovet rekommenderas. Olika former av alternativ antagning kan förekomma, t.ex på Karolinska Institutet kan man komma i fråga för Alternativ antagning om man uppnår 1,3 på Högskoleprovet - så kan man bli kallad till intervju och eventuellt komma in även om man ej har så jättehöga betyg.

    Behörighet till läkarprogrammet kan du uppnå på Komvux eller på Naturvetenskapligt basår på högskola.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig! Lycka till!

    ANNA

    Hej igen!

    Utan att vara behörig, är det ingen idé att söka till högskola - för du kommer i så fall få svar OBEHÖRIG.

    Till yrkeshögskola kan man söka och komma in som obehörig - i Fri kvot, men ej till högskola/universitet.

    För att bli behörig till Läkarutbildningen måste du skaffa dig både Grundläggande behörighet och godkända betyg i kurser matematik 4, kemi 2, fysik 2 och biologi 2. 

    Du har i din fråga uppgett att du läser "högskoleförberedande" och det innebär att du borde få - om du får godkända betyg, så klart - Grundläggande behöriget till högskola.

    Jag vet inte om du läser mer matte än det som är obligatoriskt på Vård- & omsorgsprogrammet. Den obligatoriska kursen är Matte 1a.

    Om du inte läser mer matte än Matte 1a, då behöver du läsa Matte 2, 3 och 4. Det är 300 poäng inom matten = heltidsstudier i 15 veckor.

    Kemi 1 och 2 är två stycken 100 poängskurser = heltidsstudier i 10 veckor.

    Biologi 1 och 2 är också två kyrser á 100 poäng/styck = heltidsstudier i 10 veckor.

    Fysik 1a är på 150 poäng och Fysik 2 är på 100 poäng, dvs sammanlagt är fysikkurserna på 250 poäng = heltidsstudier i 12,5 veckor.

    Om vi lägger ihop alla de veckorna, så blir det 15 + 10 + 10 + 12.5 = 47.5 veckor och det kan man hinna på 2 terminer, dvs under ett läsår.

    Om du på gymnasiet får godkänt betyg i Matte 2, så kanske du kan söka till Naturvetenskapligt basår och få behörighet där.

    Annars så är det bara komvux som återstår (eller självstudier och prövningar). 

    Det tar, alltså ett läsår efter gymnasiet för dig att bli behörig till Läkare (om du läser på minst heltid). Om du skulle läsa på halvtid, skulle det ta 2 år.

     

    • : Men måste jag då läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet eller kan jag söka direkt till läkar utbildning?
    • : och hur långtid tar en kurs på komvux ungefär?
    • Anna : På heltid läser man 20 gymnasiepoäng per vecka. Jag skriver nu ett utökat svar till dig.
    • : jaha okej då förstår jag! men jag har hört att dem ska ta bort naturbasår som val? Eller finns det kvar så man kan välja det?
    • Anna : Stockholms universitet bestämde att inte lägre erbjuda naturvetenskapligt basår. Det finns ännu kvar på några andra högskolor/universitet. När det blir dags för dig att söka, kan man se då - på vilka högskolor/universitet man kan söka naturbasåret då. Lägsta behörighetskrav är det Matematik 2, godkänt betyg i den kursen och så måste man alltid ha Grundläggande behörighet till alla utbildningar på högskola. Bättre att ha Matematik 3, godkänt betyg - då flera högskolor, t.ex. Göteborgs universitet kräver även Matte 3 till natur.vet.basåret... men så finns det ju annars komvux och prövningar.
    • : jaha okej då förstår jag! Tack så jätte mycket för bra svar
    • Anna : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du får tipsa dina vänner & bekanta om oss, då har vi möjlighet att hjälpa fler. :) Du kan också, om du vill, Gilla Fråga SYV på Facebook, här är vår plats på FB: https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'halvfart' (5 st.)

    • Sebastian

      Yrkesutbildning eller utbildning på halvfart?

      Hej, jag skulle behöva rådgivning gällande yrkesutbildningar eller generellt någon utbildning på gymnasie/högskolenivå. Jag jobbar på heltid därför är jag bara intresserad av distansstudier på 50%. Jag har tyvärr inte hittat någon bra utbildning/skola som ger den möjligheten. De flesta var...

      Milla : : Hej,nedan finner några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som ges på halvtid på... Läs hela svaret
    • Annaaa

      Förskollärare på halvfart?

      Jag har pluggat 2 år på civilekonom och har två år kvar. Men jag har blivit väldigt intresserad av att plugga till förskollärare men vill inte hoppa av min nuvarande utbildning. Finns det möjlighet att plugga till förskollärare på...

      Milla : : Hej,jag hittade en utbildning till förskollärare som ges på halvfart/distans: se gu.se/studera/hitta-utbildning/forskollararprogrammet-for-studenter-med-yrkeserf-inom-forskolaforskoleklass - de ställer... Läs hela svaret
    • Sofia

      hur planerar jag flera deltidskurser?

      Jag vill läsa två kurser på deltid 50% på distans. Hur vet jag att de inte kommer överlappa varandra i schemat för föreläsningar, seminarium och tentor? Jag undrar även om jag då kan få CSN för att studera 100% i det fallet?

      Anna: : Hej Sofia,frågan om studiemedel - om du bedriver under samma period studier på 50% på 2 olika utbildningar så blir det sammanlagt 100% (start- och slutdatum måste vara samma på... Läs hela svaret
    • Stacy Ogechukwu

      Plugga ett program och fristående kurser?

      Hur ansöker man för fristånde kurser vid sidan om sitt program? Jag vill ansöka till jurist programmet och national ekonomi 1 vid sida om det, hur gör jag det? Hur många hp få jag läsa per termin? Om det är så att jag läser redan 30...

      Julia: : Hej Stacy,enligt info från Antagning.se - kan de anta läsa på högskolenivå till max 45 hp per termin, alltså 150% av studietakts-studier (vilket = en heltidsutbildning och en... Läs hela svaret
    • Karin

      samhällskunskapslärare som vill bli socionom?

      Hej Jag är utbildad samhällskunskapslärare för gymnasiet. Jag har arbetat i snart åtta år och har börjat tänka på att vidareutbilda mig. Eftersom jag är väldigt intresserad av sociologi har jag funderingar på att läsa vidare till socionom. Jag har läst sociologi A och B och så har jag skrivit...

      Anna: : Hej! Alla utbildningar till Socionom finns info om på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/?fritext=Socionom Jag kan inte se någon utbildning på halvtid på distans, tyvärr, men det går kanske... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga