Bilal 22 år

  Hej! Jag vill söka läkarlinjen och har försökt att fixa mina betyg i tre år genom komvux och hermods. Jag har A i alla mina ämnen från gymnasiet förutom matte 1, 2 och Idrott. Jag har C i idrott och matte 1, och E i matte 2. Jag har nu läst och fått : Fysik 1: D Fysik 2: C Matte 3: E Matte 4: E Biologi 1: A Biologi 2: C Kemi 1: E Kemi 2: Pågående, slutar på fredag. Mitt mål är att läsa upp mina betyg i matte 1 och 2 till A samt möjligtvist göra en prövning på matematik 4, även läsa matematik 5 och fördjupning för att få meritpoäng och jag måste få A i matematik 5 och fördjupning i så fall för att inte sänka mig mer. Jag har däremot fått förklarat för mig att ett naturvetenskapligt basår innebär att man endast får behörighet och att de nya ämnena inte räknas med i ditt meritvärde vilket ingen har förklarat för mig (efter att ha pratat x antal gånger med syv om min studieplan). Därför vill jag nu veta, vad är smartast för mig att göra? Det känns omöjligt att höja mig samt få A i alla dessa ämnena men om jag nu måste det så kommer jag att kämpa även om det tar två år till Kan jag kanske ta ett naturvetenskapligt basår även fast att jag i princip redan har läst alla redan? Det hade ju underlättat eftersom att jag i princip har A i allt från gymnasiet och hade höjt mitt meritvärde enormt. Kan jag kanske samla mina betyg från komvux till ett naturvetenskapligt basår om jag pratar med en anordnare? Eller borde jag istället bara vänta på att högskoleprovet och försöka få högt där? Jag har läst kemi 2; tre gånger samt gjort en prövning, en av gångerna bad jag om ett F för att kunna göra om det och få ett A, den andra gången bad jag istället om ett sträck. Jag har även bett om ett sträck på prövningen eftersom att läraren inte tyckte att jag hade tillräckligt med kunskap. Jag kan också ärligt säga att jag har spenderat sjukt mycket tid på att plugga men blir nästan nedbruten när jag ser att mitt hårda plugg inte lönar sig. Vad är smartast!? Mvh stressad och sliten student.

  • Bilal Jag vill även tillägga att jag har kontaktat studieanordnare sedan tidigare och fått förklarat för mig att endast den nivå som krävs för behörighet räknas in i meritvärdet, alltså att Fysik 1, Matte 3, Kemi 2 och Biologi 1, att betygen från dem inte kommer att räknas in i mitt meritvärde. Det är alltså därför jag inte försökt få högt betyg i dem utan bara lära mig det jag behöver och gå vidare. Jag har nu hört att de faktiskt räknas trots allt och vet inte vad som stämmer.
  • Anna Läs gärna mitt svar,nedan. Och hoppas du tar det på rätt sätt - jag skriver det för att jag vill att det ska bli bättre för dig. Men sedan är det ju du själv som bestämmer vilka mål du sätter. :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Att komma in på läkarprogrammet är endast första steget. Sedan ska man också klara av högt tempo och svåra studier inom naturvetenskapliga ämnen och det finns endast 24 timmar om dygnet för oss alla. Så mycket som t.ex jag skulle behöva plugga för att klara av högre studier inom naturvetenskap, finns ej på dygnet - alltså jag kan ju inte plugga 35 timmar varje dag - den tiden finns inte. alltså, måste man kunna plugga snabbare och för det krävs en viss "läggning" alltså att man är begåvad inom just de ämnena (eller fått mycket djup/bra grund inom de ämnena genom hela sin studiegång + hittat på ett sätt hur man lär sig på bra sätt, lättare och rätt så snabbt - individuellt anpassad Studieteknik, som passar just dig).  Kika gärna på gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik
  Vad jag försöker säga är att kanske (tråkigt nog) bör du ändra din målsättning. Det kan vara så att din begåvning ligger inom andra områden än naturvetenskap/medicin.
  Känner några fall då studerande efter 2-3 år på läkarprogrammet ej fick fortsätta... pga icke-tillfredsställande studieresultat (de fick underkänt på kurserna och på omtentorna). Det är enormt tråkigt att kämpa hårt och sedan bli "avrådd" från utbildningen mitt i.
  De flesta studerande på de svenska läkarprogrammen fick A i matte och natur.vet ämnena direkt, från första gången de läste kurserna + A i alla andra ämnen/kurser också. Och så fick de troligtvis mycket höga resultat även på högskoleprovet (om de gjorde HP). De enskilda studerande som kom genom att höja sina betyg från E till C och sedan till A genom enorm slit får fortsätta slita även på läkarprogrammet (och slita dessutom ännu mer för att studierna blir på allt högre nivå och går allt snabbare). Sådan situation tär på kroppen och psyket, och kan leda till stora hälsoproblem. Jag vill därför råda dig ta en ordentlig "funderare" om du ska fortsätta kämpa för att kunna komma in på läkarprogrammet.
  Det kan mycket väl vara så att din begåvning ligger inom ett annat område. Ingen blir glad av att du förstör din hälsa + kanske ändå inte kommer in på läkarprogrammet, eller kommer in men ej kommer ta ut examen.
  ***
  Du får under alla omständigheter gärna göra högskoleprovet när möjlighet ges.
  ***
  Kika gärna på många yrken på www.framtid.se - där över 2.ooo yrken beskrivs.

  • Bilal Väldigt tråkigt och irriterande svar du ger mig, du svarar inte alls på vad jag frågar efter och jag ber gärna om någon annan än du kan svara på mina frågor. Jag frågade först och främst inte vad din personliga åsikt är om hurvida jag är kapabel till det eller inte. Om du vill läsa frågan igen och omformulera dig får du jättegärna göra det för jag vill ha ett svar på min fråga utan avrådning. Tack.
  • Julia

   Betyg i kurser som krävs för särskild behörighet räknas alltid in, alltså vid ansökan till läkarprogrammet är det fysik2, kemi2, biologi 2 och matematik 4. Lägre kurser i samma ämnen - räknas betygen in eller inte? Det beror på. Har du examensbevis från ett svenskt gymnasieprogram där fysik1, kemi1, biologi1 och lägre kurser i matte ej ingår, då räknas inte de kurserna in. Har du examensbevis? Jag GISSAR att du har examensbevis från gymnasiet där matematik 2 ingår men inte någon kurs inom kemi, fysik eller biologi. I så fall kommer inte matematik 3, fysik1, kemi1 eller biologi 1 räknas in i ditt jämförelsetal. Reglerna är krångliga och det krävs att veta exakt vilket dokument du har som bekräftar Grundläggande behörighet för dig - är det examensbevis och i så fall vilka kurser ingår i det? Bästa råd jag kan ge dig är att du bokar tid med SYV på komvux och tar med dig alla dina gymnasiala betyg. Gör också högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar. ... Ang. Annas svar så håller jag med dig men också med henne. alltså - båda har rätt. Jo, du har inte frågat om en åsikt om huruvida du kan utbilda dig till läkare men å andra sidan, behöver du inte ta hänsyn till våra åsikter eller våra svar. Du kan helt bortse från vad vi tycker och svarar. Studie- och yrkesvägledning är både "exakt vetenskap" vad gäller behörigheter och räkna poäng, men också om att skaffa sig insikter och realistiska förväntningar, om att sätta realistiska mål och att ta del av erfarenheter som andra människor har. Vi vet ju inte om du över huvudet taget förstår att alla inte kan utbilda sig till vilket yrke som helst. Ibland har ungdomar de icke-realistiska förväntningar att vem som helst kan bli "vad som helst eller vem som helst" bara man Kämpar mycket, vilket är inte sant. Många ggr vinner man mycket på att inse sina begränsningar och hitta sin styrka: alla är duktiga på någonting men ingen är duktig på allt! Med det sagt, så får du givetvis sätta vilka mål du själv tycker passar dig och vi på Fråga SYV önskar dig Lycka till!

  • Bilal

   Om högst två år, kommer jag att svara på denna tråden och visa er att jag har kommit in. Om 7-8 år, svarar jag igen och visar er att jag är en utbildad läkare, det hjälper folk att tro på dem, inte att vara nedlåtande och säga att de inte klarar det. Ni är inte de första som säger till mig att jag inte borde läsa läkare och troligtvis inte de sista. Jag hoppas inte ni är lika hemska till era närstående när de vill utbilda sig, och ni säger att de inte klarar det. Med det sagt får ni ha det bra, jag kommer troligtvis inte att fråga er någonting igen, börja prioritera information ni ger. Tack för informationen.

  • Julia Du får gärna återkomma och berätta hur det går. Vi blir glada om du uppnår dina mål. Vi hade ingen aning om att "andra" har också sagt att du kanske bör omvärdera din målsättning. Du behöver inte bevisa någonting för oss på FRåGA SYV. Vi blir som sagt glada om alla inklusive dig uppnår sina mål. Glöm inte att du vet bara (endast) det lilla som du skriver i din fråga, ej någonting annat. Varje människans situation är unik. Det är omöjligt att ge svar som passar alla. För att ge svar som passar just dig - måste man lära känna dig och vi har ingen sådan möjlighet på forumet. Det går jättebra att helt bortse fram våra svar, råd och förslag. Det är helt frivilligt att ställa frågor här på forumet och helt frivilligt att använda sig av svaren. Man behöve rinte göra det om man inte vill.
  • Anonym Låter som att du från första början har valt ”fel” linje men eftersom att du har A i nästan alla kurser bör du ha en ganska hög merit. Om jag inte tolkar det fel, läser du på komvux för att läsa in de kurser som du behöver för att komma in på läkarprogrammet? Du kan definitivt uppnå dina mål men om du redan har grundläggande behörighet så kan du även satsa på högskoleprovet. De flesta läser ett naturvetenskapligt basår för att uppnå behörighet. Du kan tyvärr inte höja din merit där, bara få behörighet så om du inte vill repetera dina kunskaper osv så är det rätt så onödigt. Har du räknat ut din merit än?
  • Anonym För det andra kommer du bara ansöka om urval 2 om jag inte har helt fel på grund av att du kompletterat betyg. Om jag skulle vara du och har goda kunskaper i svenska, engelska och matte skulle jag utan tvekan satsa på högskoleprovet samt att försöka höja merit i komvux
  • Anna Tack Anonym för dina kommentarer. Jag tror du förväxlar "urval 2" med BII, kompletteringsgruppen. I BII, kompletteringsgruppen brukar högre meritvärde krävas. /urval 2 är det när folk tackar nej och man kan ta in från reservkön, vilket gäller alla urvalsgrupper/.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga