Bilal

  Hej! Jag vill söka läkarlinjen och har försökt att fixa mina betyg i tre år genom komvux och hermods. Jag har A i alla mina ämnen från gymnasiet förutom matte 1, 2 och Idrott. Jag har C i idrott och matte 1, och E i matte 2. Jag har nu läst och fått : Fysik 1: D Fysik 2: C Matte 3: E Matte 4: E Biologi 1: A Biologi 2: C Kemi 1: E Kemi 2: Pågående, slutar på fredag. Mitt mål är att läsa upp mina betyg i matte 1 och 2 till A samt möjligtvist göra en prövning på matematik 4, även läsa matematik 5 och fördjupning för att få meritpoäng och jag måste få A i matematik 5 och fördjupning i så fall för att inte sänka mig mer. Jag har däremot fått förklarat för mig att ett naturvetenskapligt basår innebär att man endast får behörighet och att de nya ämnena inte räknas med i ditt meritvärde vilket ingen har förklarat för mig (efter att ha pratat x antal gånger med syv om min studieplan). Därför vill jag nu veta, vad är smartast för mig att göra? Det känns omöjligt att höja mig samt få A i alla dessa ämnena men om jag nu måste det så kommer jag att kämpa även om det tar två år till Kan jag kanske ta ett naturvetenskapligt basår även fast att jag i princip redan har läst alla redan? Det hade ju underlättat eftersom att jag i princip har A i allt från gymnasiet och hade höjt mitt meritvärde enormt. Kan jag kanske samla mina betyg från komvux till ett naturvetenskapligt basår om jag pratar med en anordnare? Eller borde jag istället bara vänta på att högskoleprovet och försöka få högt där? Jag har läst kemi 2; tre gånger samt gjort en prövning, en av gångerna bad jag om ett F för att kunna göra om det och få ett A, den andra gången bad jag istället om ett sträck. Jag har även bett om ett sträck på prövningen eftersom att läraren inte tyckte att jag hade tillräckligt med kunskap. Jag kan också ärligt säga att jag har spenderat sjukt mycket tid på att plugga men blir nästan nedbruten när jag ser att mitt hårda plugg inte lönar sig. Vad är smartast!? Mvh stressad och sliten student.

  • Bilal Jag vill även tillägga att jag har kontaktat studieanordnare sedan tidigare och fått förklarat för mig att endast den nivå som krävs för behörighet räknas in i meritvärdet, alltså att Fysik 1, Matte 3, Kemi 2 och Biologi 1, att betygen från dem inte kommer att räknas in i mitt meritvärde. Det är alltså därför jag inte försökt få högt betyg i dem utan bara lära mig det jag behöver och gå vidare. Jag har nu hört att de faktiskt räknas trots allt och vet inte vad som stämmer.
  • Anna Läs gärna mitt svar,nedan. Och hoppas du tar det på rätt sätt - jag skriver det för att jag vill att det ska bli bättre för dig. Men sedan är det ju du själv som bestämmer vilka mål du sätter. :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Att komma in på läkarprogrammet är endast första steget. Sedan ska man också klara av högt tempo och svåra studier inom naturvetenskapliga ämnen och det finns endast 24 timmar om dygnet för oss alla. Så mycket som t.ex jag skulle behöva plugga för att klara av högre studier inom naturvetenskap, finns ej på dygnet - alltså jag kan ju inte plugga 35 timmar varje dag - den tiden finns inte. alltså, måste man kunna plugga snabbare och för det krävs en viss "läggning" alltså att man är begåvad inom just de ämnena (eller fått mycket djup/bra grund inom de ämnena genom hela sin studiegång + hittat på ett sätt hur man lär sig på bra sätt, lättare och rätt så snabbt - individuellt anpassad Studieteknik, som passar just dig).  Kika gärna på gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik
  Vad jag försöker säga är att kanske (tråkigt nog) bör du ändra din målsättning. Det kan vara så att din begåvning ligger inom andra områden än naturvetenskap/medicin.
  Känner några fall då studerande efter 2-3 år på läkarprogrammet ej fick fortsätta... pga icke-tillfredsställande studieresultat (de fick underkänt på kurserna och på omtentorna). Det är enormt tråkigt att kämpa hårt och sedan bli "avrådd" från utbildningen mitt i.
  De flesta studerande på de svenska läkarprogrammen fick A i matte och natur.vet ämnena direkt, från första gången de läste kurserna + A i alla andra ämnen/kurser också. Och så fick de troligtvis mycket höga resultat även på högskoleprovet (om de gjorde HP). De enskilda studerande som kom genom att höja sina betyg från E till C och sedan till A genom enorm slit får fortsätta slita även på läkarprogrammet (och slita dessutom ännu mer för att studierna blir på allt högre nivå och går allt snabbare). Sådan situation tär på kroppen och psyket, och kan leda till stora hälsoproblem. Jag vill därför råda dig ta en ordentlig "funderare" om du ska fortsätta kämpa för att kunna komma in på läkarprogrammet.
  Det kan mycket väl vara så att din begåvning ligger inom ett annat område. Ingen blir glad av att du förstör din hälsa + kanske ändå inte kommer in på läkarprogrammet, eller kommer in men ej kommer ta ut examen.
  ***
  Du får under alla omständigheter gärna göra högskoleprovet när möjlighet ges.
  ***
  Kika gärna på många yrken på www.framtid.se - där över 2.ooo yrken beskrivs.

  • Bilal Väldigt tråkigt och irriterande svar du ger mig, du svarar inte alls på vad jag frågar efter och jag ber gärna om någon annan än du kan svara på mina frågor. Jag frågade först och främst inte vad din personliga åsikt är om hurvida jag är kapabel till det eller inte. Om du vill läsa frågan igen och omformulera dig får du jättegärna göra det för jag vill ha ett svar på min fråga utan avrådning. Tack.
  • Julia

   Betyg i kurser som krävs för särskild behörighet räknas alltid in, alltså vid ansökan till läkarprogrammet är det fysik2, kemi2, biologi 2 och matematik 4. Lägre kurser i samma ämnen - räknas betygen in eller inte? Det beror på. Har du examensbevis från ett svenskt gymnasieprogram där fysik1, kemi1, biologi1 och lägre kurser i matte ej ingår, då räknas inte de kurserna in. Har du examensbevis? Jag GISSAR att du har examensbevis från gymnasiet där matematik 2 ingår men inte någon kurs inom kemi, fysik eller biologi. I så fall kommer inte matematik 3, fysik1, kemi1 eller biologi 1 räknas in i ditt jämförelsetal. Reglerna är krångliga och det krävs att veta exakt vilket dokument du har som bekräftar Grundläggande behörighet för dig - är det examensbevis och i så fall vilka kurser ingår i det? Bästa råd jag kan ge dig är att du bokar tid med SYV på komvux och tar med dig alla dina gymnasiala betyg. Gör också högskoleprovet så många ggr du hinner och orkar. ... Ang. Annas svar så håller jag med dig men också med henne. alltså - båda har rätt. Jo, du har inte frågat om en åsikt om huruvida du kan utbilda dig till läkare men å andra sidan, behöver du inte ta hänsyn till våra åsikter eller våra svar. Du kan helt bortse från vad vi tycker och svarar. Studie- och yrkesvägledning är både "exakt vetenskap" vad gäller behörigheter och räkna poäng, men också om att skaffa sig insikter och realistiska förväntningar, om att sätta realistiska mål och att ta del av erfarenheter som andra människor har. Vi vet ju inte om du över huvudet taget förstår att alla inte kan utbilda sig till vilket yrke som helst. Ibland har ungdomar de icke-realistiska förväntningar att vem som helst kan bli "vad som helst eller vem som helst" bara man Kämpar mycket, vilket är inte sant. Många ggr vinner man mycket på att inse sina begränsningar och hitta sin styrka: alla är duktiga på någonting men ingen är duktig på allt! Med det sagt, så får du givetvis sätta vilka mål du själv tycker passar dig och vi på Fråga SYV önskar dig Lycka till!

  • Bilal

   Om högst två år, kommer jag att svara på denna tråden och visa er att jag har kommit in. Om 7-8 år, svarar jag igen och visar er att jag är en utbildad läkare, det hjälper folk att tro på dem, inte att vara nedlåtande och säga att de inte klarar det. Ni är inte de första som säger till mig att jag inte borde läsa läkare och troligtvis inte de sista. Jag hoppas inte ni är lika hemska till era närstående när de vill utbilda sig, och ni säger att de inte klarar det. Med det sagt får ni ha det bra, jag kommer troligtvis inte att fråga er någonting igen, börja prioritera information ni ger. Tack för informationen.

  • Julia Du får gärna återkomma och berätta hur det går. Vi blir glada om du uppnår dina mål. Vi hade ingen aning om att "andra" har också sagt att du kanske bör omvärdera din målsättning. Du behöver inte bevisa någonting för oss på FRåGA SYV. Vi blir som sagt glada om alla inklusive dig uppnår sina mål. Glöm inte att du vet bara (endast) det lilla som du skriver i din fråga, ej någonting annat. Varje människans situation är unik. Det är omöjligt att ge svar som passar alla. För att ge svar som passar just dig - måste man lära känna dig och vi har ingen sådan möjlighet på forumet. Det går jättebra att helt bortse fram våra svar, råd och förslag. Det är helt frivilligt att ställa frågor här på forumet och helt frivilligt att använda sig av svaren. Man behöve rinte göra det om man inte vill.
  • Anonym Låter som att du från första början har valt ”fel” linje men eftersom att du har A i nästan alla kurser bör du ha en ganska hög merit. Om jag inte tolkar det fel, läser du på komvux för att läsa in de kurser som du behöver för att komma in på läkarprogrammet? Du kan definitivt uppnå dina mål men om du redan har grundläggande behörighet så kan du även satsa på högskoleprovet. De flesta läser ett naturvetenskapligt basår för att uppnå behörighet. Du kan tyvärr inte höja din merit där, bara få behörighet så om du inte vill repetera dina kunskaper osv så är det rätt så onödigt. Har du räknat ut din merit än?
  • Anonym För det andra kommer du bara ansöka om urval 2 om jag inte har helt fel på grund av att du kompletterat betyg. Om jag skulle vara du och har goda kunskaper i svenska, engelska och matte skulle jag utan tvekan satsa på högskoleprovet samt att försöka höja merit i komvux
  • Anna Tack Anonym för dina kommentarer. Jag tror du förväxlar "urval 2" med BII, kompletteringsgruppen. I BII, kompletteringsgruppen brukar högre meritvärde krävas. /urval 2 är det när folk tackar nej och man kan ta in från reservkön, vilket gäller alla urvalsgrupper/.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets webbplats (just det de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna avsätts för... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret
  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga