Ida
    Hej!
    Jag ska snart söka till gymnaiset och undrar över språkvalet. Jag har tänkt att söka in på en skola som erbjuder japanska som morderna språk. Jag har själv läst japanska av och på i 3 år (både på egen hand och på kvällskurser som hållts av läraren på denna gymnasie skola). Min lärare har själv sagt att jag "läst" och klarat Japanska 1 och har även hört och är medveten om att Japanska 1 är saker jag redan kan ( som sagt har jag redan varit elev hos han som är läraren på gymnasiet) så har jag ingen lust att läsa Japanska 1 under ett helt år utan vill mycket gärna fördjupa mina kunskaper. Finns det någon chans att läsa Japanska 2 direkt i ettan eller behöver jag läsa Japanska 1 på gymnasiet för att kunna läsa vidare? Finns det något annat sätt jag kan "bevisa" min kunnighet i språket?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida,

    det är jättebra att du vill läsa språk och redan kan mycket inom japanska.
    Jag tänker på de "praktiska aspekter"; om för få elever väljer läsa japanska på gymnasiet, så blir det ingen kurs. Om inte det är så att du har japanska som modersmål och har rätt att läsa den kursen som modersmål och då måste det endast finnas fem elever som vill läsa... men ibland finns inte fem elever... då blir det ingen kurs ändå.

    Att bevisa sina kunskaper kan man genom nivåbedömningstest. Det är ett mindre problem, jämfört med problemet att för få elever väljer att läsa ett visst språk - då har inte skola råd att starta kursen.
    Gymnasieskolorna är skyldiga att erbjuda tyska, spanska och framska som moderna språk; inte japanska eller ngt. annat språk.

    Om du får möjlighet att läsa japanska 1 på gymnasiet, så tycker jag det är jättebra - du kan få repetera ordentligt och få högt betyg! Jippi! kanonbra! och läraren kan säkert ge dig svårare uppgifter - så du lär dig mer... och så får du A-betyg i japanska1. I praktiken kan du både repetera ordentligt och få ett högt betyg och lära dig även en del saker som egentligen läses på nivå 2. Det är ingen som kan förbjuda dig att läsa "framåt" och lära dig mer.

    Tänk på att ALLA KURSER på gymnasiet, även kurser från åk1 bidrar lika mycket till MERITVÄRDE med vilket du konkurrerar om plats på högskola sen. Det är alltså mycket värdefullt att ha A-betyg i Japanska 1, det kommer att höja ditt meritvärde; och med lite mindre arbetsinsats inom japanska, har du mer tid och ork åt andra gymnasiala kurser.

    Jag hoppas att tillräckligt många elever väljer läsa japanska och att det startar undervisning i det språket på gymnasieskolan. Vilken gymnasieskola är det?

    Bästa hälsningar

    ANNA

    • : Tack för svar! Låter smart med det där att jag läser 1 och får höga betyg. Gymnasie skolan är LEksands gymnasium och vad jag vet så brukar de nog elever för en klass (dem har iaf en klass i japanska 1 just nu)
    • Julia : vi får hoppas att japanska erbjuds även nästa år. Jag håller med om att det är både bekvämare för alla inblandade och fördelaktigt för dig att inte kämpa för att börja med japanska 2, delvis pga betygen (du kan få högre betyg i japanska 1) men även pga schemat - om din klass läser japanska 1 och du vill läsa japanska 2 - och japanska 2 ges kanske på den tiden då du har en annan lektion, som är Obligatorisk för dig - hur ska man lösa det? Om du har faktiska kunskaper som kan ge dig A-betyg i japanska 1, kan du säkert komma överens med läraren att du får svårare uppgifter och "de facto" läser japanska 2 fast sitter i klassen som läser Japanska 1. Är du jätteduktig så kanske du kan få betyg i japanska 1 och 2 mot slutet av din kurs Japanska 1. Har man faktiska KUNSKAPER, brukar "formalia" lösa sig - ganska ofta blir det bra till slut, om man är duktig och KAN saker. Vi håller tummarna! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med '#politik' (4 st.)

    • Anonym

      Vilket parti eller vilka partier vill satsa på syvar?

      Hej! Jag undrar vilket parti eller vilka partier som vill satsa på skola/utbildning specifikt syvar och deras arbete? Har försökt googla men känner inte riktigt att jag hittar vad jag söker efter.

      Anna: : Hej Anonym,läs en kommentar till din fråga (från Kristoffer). Vi på FRåGA SYV kan inte ge ett annat svar än det som framgår i kommentaren från Kristoffer (se ovan).
    • David

      Folkhälsovetenskap och statsvetenskap?

      Hej! Vilka behörigheter gäller till folkhälsovetenskapsprogrammet respektive statsvetarprogrammet? På olika universitet/högskolor finns olika behörighets krav. Jag vet att det är populärt att jobba med politik efter man läst till statsvetare, men finns det jobb inom politiken som...

      Julia: : Hej David,att det är lite olika behörighetskrav till samma eller liknande utbilndingar - kan hända. Det beror på att varje högskola och universitet i Sverige får själva bestämma... Läs hela svaret
    • Valentina

      Hur kan jag bli riksdagsledamot?

      Hej SYV! Jag heter Valentina, 16 år gammal och går i 1an och jag har bytt program från NA till Sam pga nya yrkessinrressen! Min fråga är, hur kan jag i framtiden bli riksdagsledamot?? Jag får inte riktigt nått svar genom Google. • Vilken utbildning krävs det? • Vad bör jag välja...

      Mikael: : Hejsan, kika gärna på yrkespresentation PoIitiker>>> - man går med i ett poIitiskt parti vars värderingar man deIar. Det är en Iång väg att gå - innan man eventueIIt kan... Läs hela svaret
    • Javiera

      Vill bli advokat, vilken linje-inriktning passar?

      Hej! Vill bli advokat och jag undrar vilken linje och inriktning som passar bäst? Jag är intresserad av samhällsfrågor, ekonomi, psykologi, juridik, politik. Men gillar dock inte så mycket att skriva uppsatser.... Och mattematik är inte min bästa sida, har D i matte HJÄLP! :(

      Lena: : Hejsan, dina intresseområden pekar en hel del åt Samhällsvetenskapliga alternativt Ekonomiprogrammet - men du har ju också funderat på Hotel och Turism som jag vet utifrån din förra fråga jag svarade på. Hur... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga