Ebba
    Hejsan!
    Jag har alltid velat bli psykolog, men kom inte in på linjen. Därför började jag på socionomprogrammet med målet att bli psykoterapeut istället. Jag har nu insett att vägen till en psykoterapeut examen innebär väldigt många år av studier, samt att du måste arbeta på en plats där du kan utföra terapeutiska uppgifter under utbildningens gång.

    Jag undrar vilka arbetet detta kan vara för en socionom? Är det kurator? Eller finns det fler alternativ?

    Jag undrar också om det finns andra vidareutbildningar som ger mig som socionom rätt att hålla terapi/coachande samtal med klienter? Då menar jag på ett djupare plan än kuratorer gör.

    Ytterligare en fråga är: om man bara går grundutbildningen i psykoterapi, blir man behörig till något då? Eller krävs det att hela utbildningen genomförs för att du ska kunna jobba inom det fältet? (Jag vet att du inte kan kalla dig psykoterapeut om du inte går hela programmet, men tänkte om man kan bli vanlig terapeut om man går den första delen bara)

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Reglerna kan ändras - t.ex blev Kurator inom hälsovård-& sjukvården Legitimationskrävande yrke och det bara för kort tid sedan. innan dess krävdes inte legitimation. Under tiden du utbildar dig kan flera viktiga förändringar inträffa. Och vi på fråga Syv är inte experter på just det området utan allmänna Syv-ar. De yrken vi känner till beskriver vi på www.framtid.se 

    Jag råder dig prata med studievägledare på de utbildningar som intresserar dig. Se också i jobbannonser vad arbetsgivare kräver eller önskar av arbetssökande och ställ frågor till de arbetsgivare som du vill jobba för. Du kan också se om du hittar några förbund eller föreningar som organiserar de yrkesgrupper som du är intresserad av - där borde ju finnas de välinformerade på området sakkunniga.

    Frågor och svar taggade med 'mottagande skolans ansvar' (4 st.)

    • annonym

      Är det möjligt att byta tillbaka till sin gamla klass?

      Hej! Jag går på ekonomiprogrammet åk1. När jag började på gymnasiet gick jag i A-klassen, men bytte senare till C-klassen efter ca 2-3 veckor. Jag börjar ångra att jag valde att byta klass och känner att jag borde ha gått kvar. Är...

      Daniel: : Hej, det är en fråga om du måste ställa till rektorn på skolan.Klassfördelningen är det skolan som bestämmer över. Prata med din klasslärare/mentor eller med rektorn på din skola.Lycka till!HälsningarD:
    • Sebastian

      Byta gymnasium från Sverige till Norge?

      Jag tänkte flytta til Oslo och undrar då hur det skulle bli med skola isåfall,går åk 2 och tänkte flytta efter jul,kan jag fortsätta eller måste jag börja om gymnasiet där?

      Mikael: : Det är en fråga du måste ställa till den skola som du vill flytta till. Det blir ju deras beslut att ta in dig eller inte.
    • Nora

      Hjälp vad ska jag göra??

      Hej! Jag går i 1an på schillerska humanistiska programmet och jag måste skriva att jag verkligen inte trivs alls. Jag vet ej om ni kan göra mycket åt det har kontaktat syv / rektorn men det ända de gör är att skicka runt mig och jag vet ej till vilka jag bör vända mig till. Det är väldigt akut...

      Anna: : Hej Nora, jag förstår att du är ledsen och känner att du inte får hjälp. Du har också rätt i att vi här på Fråga SYV inte kan ge dig en annan gymnasieplats. Vad vi kan... Läs hela svaret
    • Roger

      Betyg vid byte av skola?

      Hej jag har fått en plats och ska byta gymnasium i ettan, men vad händer med de betyg jag har fått/kommer att få den här terminen? Flyttas de över eller börjar jag liksom om? Jag har läst kurser som jag inte kommer ha på Nya skolan. Jag byter för övrigt från natur till estet.

      Mikael: : Hej Roger! De satta betyg gäller. Om du får betyg på kurserna, så har du de betygen och kan använda de i olika sammanhang. Om du ska byta skola då kommer du ha planering med SYV på den nya skolan. Det är vanligt att även... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga