Efraim

    Hej! Jag tycker att det är jobbigt när jag ska presentera inför grupp, jag börjar snart gymnasiet, Restaurang- och Livsmedelsprogrammet, så jag kan tänka mig att det kommer bli några presentationer under åren. Hur ska jag göra för att sluta tycka det är jobbigt med presentationer?

    Jag behövde inte göra så mycket presentationer i grundskolan för att jag pratade med mina mentorer om att jag tycker att just presentationer inför grupp är jobbigt för mig. Vi kom på en lösning på hur vi kunde göra, och den funkade, vet dock inte om de är så lätt att lösa på gymnasiet som i grundskolan. När jag presenterar inför grupp så börjar jag svettas och jag blir röd som en tomat. Hur/vad ska göra?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Du ställer en mycket viktig fråga, eller egentligen två frågor:
    - hur undviker jag att presentera inför en grupp?
    och
    _ går det att göra någonting åt, så att jag slutar tycka att det är jobbigt och kan göra presentationer inför en grupp?
    Och det är en motsättning här, kan man tycka. För att om du undviker någonting, så lär du dig inte göra det. Så, frågan är om du vill försöka jobba mot att du ska kunna göra presentationer inför grupper eller vill du göra allt du kan för att slippa? :)
    I vilket fall vill jag råda dig prata med personal på din gymnasieskola: boka tid hos kurator. Även din klasslärare/mentor och skolsköterska borde kunna vara av stor hjälp. Jag är ganska säker på att personal på din skola har erfarenhet av liknande frågor sedan innan.
    Jag tycker det skulle vara bra om du via kurator eller skolsköterskan kom i kontakt med skolpsykologen, som delvis kan rekommendera metoder hur du kan göra för att lära dig göra presentationer inför grupper men också kan skriva ett "intyg" om att du ska slippa göra det, om hen kommer fram till att det blir bäst så - i alla fall under första tiden på gymnasiet (innan du har "lärt dig" hantera den problematiken).
    Jag tycker det är bra om du kan bli bättre på att presentera inför grupper (så bra du kan bli); detta för att annars begränsar du dina framtida möjligheter i arbetslivet, tyvärr.
    Vänligen och lycka till!
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga