Roza

    Hej! Jag är intresserad av att läsa till ämneslärare gymnasiet men är också intresserad av att jobba med yngre elever ( från F-klass upp till 9). Undrar därför om det finns möjlighet (genom att kanske efter några komplettering/ friståendekurser) att en gymnasielärare jobba som förskollärare, lärare för årkurs 1-3/4-6 där man inte behöver betygsätta? Om inte är det lättare då att läsa till förskollärare eller lärare för exempelvis årskurs 1-3 och sedan komplettera till ämneslärare?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Roza!
    som reglerna är nu så är gymnasielärare behörig att i samma ämne undervisa även på högstadiet, alltså i åren 7 - 9 i grundskolan.
    Att bli behörig lärare för alla åldrar är i princip omöjligt för att det skulle ta för lång tid. Utbildning till gymnasielärare tar 5 eller 5,5 år. Förskollärarprogrammet är 3,5 år lång. Och då har man inte läst för behörighet till att jobba på låg- och mellanstadiet ännu. Och studiemedel från CSN får man i max 6 år (för studier på högskolenivå). Även om man skulle velat studera i många-många år, så har de flesta inte råd, pga begränsningar som CSN gör i antal veckor då man kan få ut studiemedel.

    Kompletterande kurser och "överbryggande" utbildningar kan ibland uppstå.
    Det är oftast inget som är permanent utan uppstår vid behov, t.ex när det är stor brist inom något yrkeskategori. Det är därför i princip omöjligt att på förhand planera för att t.ex utbilda sig till gymnasielärare men sedan komplettera för att bli behörig även som förskollärare och grundskolelärare. Du får gärna prata med studievägledare på lärarhögskolorna, och om du får fram någon lösning som skulle säga att det är möjligt att komplettera på det sättet som du vill, hör gärna av dig!
    Som jag ser det, så behöver du bestämma dig för att jobba med tidigare åldrar eller med äldre elever men sedan, om det fortfarande är lärarbrist och brist för förskollärare, så är det mycket möjligt att du ska kunna jobba som obehörig lärare eller på en förskola, även om du, formellt sett, inte har just den utbildning som krävs.
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'kvittens' (3 st.)

    • Adrian

      Får jag reda på om kvittensen kommer fram rätt?

      Hej, jag har precis fyllt i mina val och skrivit ut kvittensen som jag nu senare har skickat iväg... men jag är lite orolig över om det kommer fram rätt eller inte, brukar man få reda på om det har kommit fram eller inte? Vet att det är en dum grej att...

      Julia: : Hej Adrian,olika gymnasieantagningskanslier och ibland även olika skolor inom samma upptagningsområde kan hantera gymnasieantagningen på lite olika sätt... därför måste du... Läs hela svaret
    • Pelle

      Kan man avbryta ansökan att byta gymnasie?

      Hej, igår gjorde jag en ansökan att byta linje på gymnasiet och syven har skickat in kvittensen, men nu ångrar jag mig. Måste jag gå på linjen nu om jag blir antagen eller har jag möjlighet att tacka nej?

      Julia: : Hej Pelle,prata gärna med den SYV-en som skickade in "kvittensen", men allmänt gäller att du som elev har rätt att fullfölja den utbildning där du är ANTAGEN /såvida du inte skolkar för mycket/.VänligenJulia syv
    • Ladan

      Behöver jag göra en ny kvittens?

      Vad händer om du loggar in i din ansökan efter att du har gjort kvittensen utan att du har klickat på "öppna ansökan"

      Milla : : Hej Ladan,  jag tror inte det händer ngt. alls. Men om du är orolig och vill få ett definitivt svar, råder jag dig kontakta personal på ditt antagningskansli. Vilket är just "ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga