Ebrar

    Hej! Jag har en diplom från mitt hemland (Turkiet). Jag är tandtekniker. Kan jag använda min diplom eller behöver jag tar utbildningar? Nu är jag lära mig svenska med SFI D Kurs. Om min diplom inte fungerar vad ska jag göra? Vilka utbildningar skulle jag lära mig? Vilka utbildningar måste jag göra om jag vill lära mig ett nytt yrke efter SFI? Tack!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Ebrar,
    mitt råd är att du sänder dina betyg till Bedömning hos UHR. Information om vad du behöver skicka och vart - finns på uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning Du får sedan svar från UHR om vad din bedömning motsvarar i svenska mått mätt.

    Vad gäller svenska språket så är det jättebra att du läser SFI. När du är klar med D-kursen inom SFI, förväntas du kunna svenska ungefär på den nivån som elever som ska in på högstadiet, alltså som har avslutat år 6 i grundskolan, kan. Sedan behöver du läsa ännu mycket mer svenska: hela högstadiet, åren 7-9 (eller i alla fall motsvarande, som för vuxna heter SAS Grund) och sedan 3 kurser i svenska på gymnasienivå, som heter SAS 1, 2 och 3. SAS = svenska som andraspråk.

    Frågan är om du vill även i Sverige jobba med tandvård. Du är fortfarande mycket ung och kan omskola dig inom en annan bransch, om du vill. Titta på många olika yrken och förhoppningsvis hittar du några som du vill titta ännu närmare på. På www.framtid.se finns över 2.ooo yrkesbeskrivningar. Inom Tandvård finns i Sverige bland annat följande yrken: Tandsköterska, Tandhygienist, Tandtekniker och Tandläkare.
    Utbildning till Tandsköterska ges i Sverige inom yrkeshögskola. Den är lite längre än 3 terminer, alltså cirka 1,5 år, på heltid.
    Utbildningar till Tandhygienist, Tandtekniker och Tandläkare ges i Sverige på högskolenivå (på högskolor och universitet).
    Det finns i Sverige även yrken där man tar hand om djurens tänder, t.ex hästodontolog och hästtandvårdare.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga