Ranya 22 år
  Kan jag bli en tandläkare eller apotekare om jag läser samhälle ?

  1 Svar

  Ludmila Rein SYV på FrågaSYV
  Hej, Ranya
  behörighet till Tandläkarutbildningen & till Apotekarprogrammet är:
  Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 samt Matematik 4.

  Se på länken http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/SA.pdf vilka kurser som ingår i SA (det Samhällsvetenskapliga progragrammet).
  Matematik 3 & 4 kan du välja att läsa inom Individuellt val /200 p./ men du kommer ändå sakna kurser för behörighet till de utbildningar som du är intresserad av.

  Alla de kurser, som man behöver för behörighet till Tandläkar- & Apotekarutbildningar ingår i Naturvetenskapsprogrammet, inriktning "Naturvetenskap". Se programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/NA.pdf

  Svar på din fråga är, således, NEJ. Du blir inte behörig att söka de utbildningar som du är intresserad av direkt efter SA på gymnasiet.
  Du kan ansöka om att komplettera din utbildning på KomVux = Vuxenutbildningen efter gymnasiet.

  Jag vill passa på & tipsa om Yrkeshögskoleutbildningar. Du kan se alla dem på www.yhguiden.se. YH-utbildningar är inte något, som gymnasieelever tänker på i första hand, vilket är synd - för att det finns god arbetsmarknad för den, som går en YH-utbildning. Inom sektor "Hälso- & sjukvård", som uppenbarligen intresserar dig, finns idag 44 st. YH-utbildningar, se på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=12&Municipality.county=&Education.text=
  Som exempel kan vi ta utbildning till Tandsköterska /se info- på http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska13/. Till den utbildningen blir man behörig om man får Gymnasieexamen /bl a från SA programmet/.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Önskar dig en mycket fin fortsättning på sommaren!
  SYV Ludmila

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga