Helene
    Hejsann! :) jag flyttade till Sverige från Norge för snart 2 år sen. Jag går i 2:an transport.. Det jag har lite svårt att förstå är poäng, för det har vi inte i Norge. Jag är klar med Engelska, Svenska och idrott. Men jag har svårt för matte så jag ska gå på sommarskola, och det jag undrar på är om jag fortfarande kan ta yrkesexamen om jag har sträck i individuella val i 2:an? Min lärare har sagt att det blir för svårt för mig.. Jag ska byta så att jag går 3:an på en annan skola, men måste få klart allt annat först. Vad ska/kan jag göra?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Helene!

    Jag förstår mycket väl att det är förvirrande med "poäng" för att vi i Sverige kallar allt möjligt för "poäng". :)

    Jag ska försöka förklara och du får gärna återkomma i fall du inte förstår, då ska jag eller en kollega till mig göra ett nytt försök att förklara bättre;OK?! :)

    Om du går "transport" då går du på ett yrkesprogram Fordon- och transportprogrammet inriktning Transport.

    Se programplan här >>

    För att uppfylla kraven för yrkesexamen behöver du få betyg i 2500 gymnasiala "poäng" (där "poäng" mäter omfattning på kurser, dvs kursens Storlek). 100 poäng = 100 undervisningstimmar. De flesta gymnasiala kurser är på 100 p. = 100 undervisningstimmar, men det finns också mindre kurser á 50 p.=50 undervisningstimmar eller på 200 p. = 200 undervisningstimmar.

    Om kraven för gymnasietexamen kan du läsa här >>

    På ettt yrkesprogram, som FT är - så behöver du för att uppfylla kraven för examen:

    1. läsa alla de kurser som i Programplanen (se länk här>>) finns under gymnasiegemensamma ämnen + programgemensamma ämnen + alla kurser inom en av inriktningar (i ditt fall Transport dvs kurser Yrkestrafik 1a och 1b) + 700 poäng (dvs undervisningstimmar) kurser från listan av kurser som får läsas som programfördjupande på just Fordon- & transportprogrammet + 200 poäng valfria kurser (som kallas för Individuellt val) + du måste också ha godkänt betyg i Gymnasiearbete som är en kurs á 100 p., dvs 100 undervisningstimmar.

    2. du får inte ha fler F (icke-godkänt) betyg än maximalt i 250 poängs kurser, men inte villka kurser som helst, utan Gymnasiearbete är man tvungen att ha E betyg = godkänt betyg i. Sedan är det också Matematik 1, Engelska 5 och Svenska eller svenska som andraspråk 1 - som man måste ha lägst E betyg i (dvs godkänt betyg). Sedan måste man också alltid ha minst 400 poäng kurser godkända inom programgemensamma ämnen (se vilka de är på FT i programplanen här >> ).

    Uppfyller man kraven för examen får man Yrkesexamen och Examensbevis som bekräftar att man har tagit examen. Gör man inte det, får man Studiebevis, som man kan ta till komvux i den kommunen där man är folkbokförd, och be att få komplettera upp till Examensbevis.

    Jag hoppas att mitt svar förklarar en del.

    Återkom annars, så gör vi ett nytt försök att förklara!

    Vänliga hälsningar

    Julia Syv

     

    Frågor och svar taggade med 'hjälp att få' (2 st.)

    • Dat

      Byta klass ? Utfryst ?

      Hej, jag går på första året i natur i mikael elias, jag hade ett tufft start eftersom jag hade nyligen bytt till natur från ekonomi för den breda behörigheten. Nu har det gått flera månader i natur , jag har kommit i kap med plugget i natur , utbildningen är bra fast det finns en sak. När jag...

      Anna: : Hej Dat! Jättetråkigt att du upplever att du inte har kompisar i klassen! Bra att du kom ikapp med dina studier. Har du pratat med kurator på din skola? Har du bett din klasslärare/mentor om råd? Det är det du får börja med. Du ska... Läs hela svaret
    • Claire

      stress problem Hjälper distans?

      Hej! Jag går 1an på estet musiklinjen, linjen i sig är jätte kul då jag får hålla på med de jag tycker om men vi har ju fortfarande matte, engelska osv alla kärnämnen lixom jag har lagt till spanska för de ger bra merit ju. Nu till problemet jag är jätte stressad/"anxious" hela tiden nästan,...

      Anna: : Hej Claire! Du beskriver en situation som måste tas på stort allvar. Jag råder dig snarast möjligt uppsöka kurator och skolsköterska på din skola och berätta för dem hur du mår. De kan bedöma om du även måste uppsöka läkare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga