Silvia

    Hej! Jag har en fråga angående en situation jag är i nu om gymnasieval. Jag har tagit IB som mitt förstahandsval men jag kom tyvärr inte in på IB i mitt preliminära resultat. Kan jag fortfarande ha kvar IB som förstahandsval i hopp om att dom kanske tar emot mig i slutliga resultatet eller accepterar dom inte elever som inte blev godkända från preliminära? Vet inte hur hög eller låg chansen är att dom accepterar mig i slutliga resultatet.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    när betygen från vårterminen i åk 9 i grundskolan kommer bli kända och eleverna får sina slutbetyg, kommer antagning göras om helt och hållet. Så, du kan absolut ha IB som ditt första vall och chanser finns att du kommer in.  Men tänk på följande: det kan finnas specifika "hinder" (t.ex om IB-personal har träffat elever som sökte till IB och på resultatet av tester och intervju så kan personal på IB komma fram till att en elev inte passar att läsa på IB, då "avråder" de eleven från att söka till IB). Det är ganska "speciellt" att läsa på IB; förutom att undervisning är på engelska, så är det även mycket annat som skiljer sig från undervisning på de svenska nationella program. T.ex gör eleverna stora tentor/examinationer i slutet av hela utbildningen och det är resultat från de testerna som i mångt sätter betygen. Så, man läser under lång tid mot ett mål som ligger långt fram i tiden och sedan ska prestera på topp under en kort period i slutet av utbildningen. Det finns också få möjligheter till att göra om test i varje ämne (max 2 försök, som kallas för retakes). Så, om man blir avrådd från att läsa på IB, så behöver det inte handla om att man är "mindre duktig" utan det kan handla om att just det upplägget som IB har inte passar för just den eleven.
    Prata gärna med SYV på din skola. Om du inte "skuggat"(varig elev för en dag på IB) försök boka in dig på den aktiviteten för att känna på hur det är att läsa på IB. 
    Ha fler alternativ i din gymnasieansökan för att inte riskera stå utan studieplats när läsåret börjar nästa höst.
    Lycka till med ditt gymnasieval!
    Hänvisning/lästips: information om IB på www.gymnasieguiden.se

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga