Anna
    Hej!, jag undrar om det är möjligt att komma in preliminärt på ett högskoleförberedande program om man bara har terminsbetyg i svenska,matte,engelska och sju andra ämnen.
    Och måste man ha betyg i 12 ämnen eller är det poängen som räknas? kan jag till exempel komma in för att jag har höga betyg i de ämnen jag har betyg i fast jag inte har i 12 ämnen?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Anna,
    behörighet till ett högskoleförberedande program är minst 12 godkända betyg från grundskolan och av dem är det svenska/svenska som andra språk, engelska och matte som måste finnas med.
    Det är inte möjligt att komma in preliminärt heller. Elever som saknar 12 godkända betyg, kommer att få besked OBEHÖRIG på de alternativ som är högskoleförberedande. Däremot om man i sin gymnasieansökan även har något alternativ, som är yrkesprogram och under en förutsättning att eleven har godkända betyg i sv/sas, eng och matte + fem andra valfria grundskolekurser - då kan man bli Antagen. Preliminär besked är en "fingervisning". Det är betyg från vårterminen i åk9 som gäller.

    Här http://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet finns det en kort sammanfattning av behörighetsreglerna vid ansökan till gymnasiet.

    Bästa hälsningar och återkom om du har andra frågor!
    Känner du någon kompis som också har frågor - tipsa om oss.

    Mvh ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med '"översätta svensk merit till dansk"?' (1 st.)

    • Thea

      Hur sker omräkning av svenskt merit till danskt?

      Hej hej, jag undrar om ni vet hur man gör om sitt svenska merit från gymnasiet till dansk värde? Jag har 20.42 med meritpoäng så 17.92 utan, om jag gjorde rätt tror jag att jag fick det till drygt 10 på den danska skalan. Hade ni möjligtvis kunnat...

      Anna: : Hej Thea,jag hoppas Du kan ta hjälp med din fråga av Öresund direkt, som är kunniga i frågor om Danmark. Se information om kontaktuppgifter till Öresunddirekt oresunddirekt.se/se/kontakt-och-vagledning

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga