Sofie
    Hej!
    Jag har gått en YH-utbildning på 2 år där jag examinerades till Redovisningsekonom. utbildningen heter Högre Redovisningsekonom och utfördes ifrån Norrköping (delvis på distans).
    Jag undrar hur jag går tillväga för att kunna bli lärare eller utbilda på gymnasienivå och/eller vuxenutbildning (komvux) inom ekonomi, import och export, inköp & logistik och redovisning & beskattning?
    Räcker det med att komplettera med pedagogik och/eller andra liknande kurser eller måste man gå hela lärarutbildningen?

    Tacksam för svar!
    Med vänlig hälsning,
    Sofie

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Sofie!

    För att bli behörig gymnasielärare måste man läsa ett antal HÖGSKOLEPOÄNG i varje undervisningämne och sedan KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) som är på tre terminer på heltid. En annan väg att gå är att söka Ämneslärarprogrammet och läsa på högskolenivå i minst 4,5 år och längre tid om man vill bli behörig i flera ämnen.

    Yrkeshögskolepoäng och högskolepoäng är inte samma sak. De kan inte omvandlas till varandra. Dock kan en högskola eller universitet göra bedömning att tillgodoräkna ett visst antal poäng och låta dig hoppa in i en pågående kurs eller om du kan börja från termin nr.2 pga du tidigare har läst en yrkeshögskoleutbildning.

    Det är individuellt bedömning som görs i sådana fall och jag råder dig kontakta vägledning på den högskola eller universitet där du vill utbilda dig till lärare.

    Lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'marknadföring' (1 st.)

    • Amanda

      Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

      När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

      Anna: : Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga