Lina
    Jag läser nämligen en 30-poängskurs på högskola nu och är rädd att jag inte kommer klara alla då jag inte alls trivs, men det verkar inte som att jag kan byta kurs nu. Min fråga är om jag kan läsa om gamla gymnasiekurser för att fylla dessa högskolepoäng som jag saknar, för man behöver inte läsa på universitet om jag förstått det rätt? Måste jag läsa kurser som jag inte har läst då, eller är det ok om jag läser matematik 1a när jag har läst matematik 1c på gymnasiet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lina,
    jag tror inte du blir antagen till gymnasiala kurser på komvux, om du redan har betygen i samma eller i motsvarande kurser. Jag tycker du kan göra ansökan till komvux och se om du blir antagen. Jag tror inte du blir antagen.
    Vad gäller beslut som CSN fattar, så är det just där besluten fattas. Du måste därför fråga de som jobbar på CSN. Vi på FRåGA SYV fattar inte beslut om studiemedel. Och den frågan du ställer beskriver en situation som ej borde förekomma. Det är inte alls meningen att man ska uppta en studieplats och kosta pengar "i onödan". Att ge undervisning kostar pengar. Du vill planera för att uppta samhällets resurser i syfte med att bibehålla studiemedel. Det är inte så systemet är byggt för att fungera, och därför finns det nog inga regler skrivna för den situationen. Sedan om du skulle lyckas bli antagen till komvux-kurserna och få godkända betyg i dem, kan då en fråga dyka upp - varför sökte du inte studiemedel för komvux-studierna, om du bedrev de samtidigt som din högskolekurs? ... Som sagt, finns flera oklarheter i den situationen du frågar om.
    Vi har ingen tidigare erfarenhet av just en sådan situation. Och även om någon tidigare har lyckats genomföra det du frågar om, så är det inte säkert att CSN även i framtiden godkänner detta och kommer fatta ett positivt beslut om fortsatt studiemedel.
    Du får gärna ställa din fråga till CSN.

    • : Jag måste ju läsa in de poängen på något sätt? Jag kommer fortsätta studera efter denna terminen. Det spelar ju ingen roll vart jag gör det, så länge jag faktiskt gör det. Därför undrar jag bara om man kan läsa lite lättare kurser för att fylla de poängen. Antagningen har stängt, hade jag kunnat byta kurs hade jag gjort det. Men ja, jag frågar CSN.
    • Anna : Fråga CSN. Men CSN bestämmer inte om du blir Antagen till komvux-kurserna eller inte. Gör ansökan till komvux-kurserna och se om komvux bereder dig plats.

    Frågor och svar taggade med 'vvs-&fastighet' (3 st.)

    • Carl

      VVS-Ingejör, kan man endast läsa Mattte 2?

      Jag läser i ettan på VVS och Fastighetsprogrammet. Jag skulle kunna tänka mig bli VVS-Ingenjör i framtiden och har sett att man behöver läsa till Matte 2 för att komma in på yrkeshögskolan. Jag vet att man kan läsa till Matte, Svenska och Engelska för att få högskolebehörighet. Går det bra...

      Anna: : Hej Carl;om din skola kan erbjuda dig läsa matte 2, så kan du läsa den kursen. Du behöver inte samtidigt läsa svenska 2,3 och/eller engelska 6, om du inte vill. Det är inte ett... Läs hela svaret
    • Yus

      Hoppat av gymnasiet måste man läsa 2500 för att söka högskola ?

      Måste jag har 2500 poäng för att söka till högskolan om jag hoppat av gymnasiet ? Kan jag inte läsa upp grundläggande behörighet + särskilda behörighet och få snitt betyg från komvux ?

      Melina: : Hej Yusra! Nej du behöver inte ha godkända betyg i 2500 för att vara behörig till högskola/universitet. Det du behöver är följande: Gemensamma krav... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående vvs och fastighets programmet?

      Hej! Går rakt på sak och kanske en konstig fråga men endå!(; Om man går vvs och fastighets programmet lär man sig allt från början då? Eller förväntar sig läraren/lärarna att man ska ha en del kunskap innan man kommer? Kan inte mycket om vvs, men vill givetvis lära mig! Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Marcus! Du behöver inte kunna någonting om VVS, när du söker VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Du får lära dig allt från början. Du behöver inte vara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga